Despre frumoasa intalnire cu Tăşuleasa Social si impadurirea de pe 20 octombrie

  • by

In august am fost invitat de Andrei Dascalescu sa-i cunosc pe cei de la Tasuleasa Social pe care el ii ajuta cu multe lucruri printre care filmari de promovare a diferitelor proiecte ce se intampla acolo.
Cand am ajuns la destinatie, undeva intre Bistrita si Vatra Dornei, am fost instant cucerit de peisajul in care se afla Tasuleasa dar mai ales de oamenii ce fac posibil acest ONG.
Imi este destul de greu sa povestesc ce sentiment incredibil am trait cunoscandu-i pe Alin si ajutoarele lui, o gasca vesela de tineri ce s-au dedicat educarii populatiei cu privire la pericolele despaduririlor si distrugerea naturii in general.

M-au primit cu bratele deschise si m-au tratat din prima zi ca pe un prieten foarte apropiat. Ba mai mult, m-au rasfatat cu cazare, mancare delicioasa, povesti la foc de tabara etc iar totul a culminat cu o urcare pe Varful Bistricior in Muntii Calimani unde am ramas peste noapte la cort. Cea mai frumoasa experienta pentru mine pe munte. Peisaj f salbatic si oameni geniali. Am fost atat de marcat de acea iesire incat in urmatoarele saptamani am mai urcat cateva varfuri in diverse locuri din tara, ceea ce nu mai facusem de ani buni.

Una dintre atractiile principale de la Tasuleasa este Padurea Pedagogica ce-i invata pe copii diverse lucruri interesante despre natura, animale, plante, pericolele despaduririlor, beneficiile imaduririlor etc. Totul este explicat intr-o maniera foarte distractiva si interactiva. Initial am crezut ca sunt informatii adresate doar copiilor dar am descoperit ca am invatat si eu o gramada de lucruri ascultand explicatiile si povestile voluntarilor.
La sfarsit urmeaza si partea cea mai distractiva: tiroliana si tot felul de trasee ce-ti solicita destul de mult echilibrul si curajul la inaltime 🙂
Pe la Tasuleasa au trecut multi oameni de bine ce au fost foarte incantati de ce se intampla acolo si de atunci sustin cum pot aceasta initiativa. Printre ei se numara Marcel Iures, Ada Milea, Ion Barbu, Catalin Stefanescu, Radu Naum etc.

Dupa cele 5 zile petrecute cu cei de la TASU am plecat cu greu dar cu mult mai multa incredere in oameni si cu mult mai mult optimism.
Salutari Alin, Ana, Paul, Roxana, Natasa, Boom, Mona, Stefan, Silviu si nu in ultimul rand Tanti Efti si Rico 🙂 Plus gasca de nemti nebuni veniti ca voluntari la TASU si cu care am urcat pe munte.
Venisem initial cu gand sa stau 2-3 zile dar am ramas 5 si nu-mi mai venea sa plec. Imi aduc aminte de intrebarea pe care mi-o tot adresa Alin: “Dar de ce pleci? Ce-ti lipseste aici?”
Nimic 🙂 Totul era prea bine.
Promit sa revin cat de curand.

Miercuri, 10 octombrie, in cadrul Animest 2012 va avea loc vizionarea in premiera a scurt-metrajului “Usor poate oricine“, o animatie a lui Paul Muresan ce povesteste despre ce se intampla la Tasuleasa Social. Am vazut-o si o recomand cu incredere. Detalii despre eveniment aici: http://www.facebook.com/events/473420039356170

Tasuleasa se pregateste de urmatoarea serie de impaduriri ce va avea loc pe 20 octombrie si unde sper sa ajungeti cat mai multi dintre voi.
Mai jos aveti toate detaliile despre Tasuleasa si ce urmeaza a se intampla pe 20 octombrie:

Pe 20 octombrie are loc impadurirea de toamna organizata de asociatia Tasuleasa Social, in judetul Bistrita-Nasaud.

Tasuleasa este o asociatie cu 11 ani vechime, recunoscuta pentru pionierat in multe dintre domeniile in care s-a implicat, precum si in cel al voluntariatului. Cateva repere din istoricul asociatiei:
– 100.000 de cadouri oferite copiilor de Craciun, in decursul a 9 ani;
– actiunea “Verde 003” care a strans 2200 de voluntari pentru curatarea raurilor Dorna, Bistrita aurie si Siret, de la izvor pana la varsare;
– un recital Alexandru Tomescu pe Stradivarius, in padure, la o actiune de plantare;
– o expozitie de fotografie Cosmin Bumbut, in padure;
– concerte Ada Milea, Blazzaj, Alexander Balanescu, Urma, Fara Zahar;
– piesa de teatru Absolut, cu Marcel Iures, jucata in curtea asociatiei.
Printre personalitatile care sustin Tasuleasa se numara, pe langa cei deja amintiti, Ion Barbu, Catalin Stefanescu, Radu Naum, Attila Bartis, Voicu Bojan si multi altii.


La sediul asociatiei din Pasul Tihuta, localitatea Piatra Fantanele, s-a creat singura Padure Pedagogica din Romania. Aici, in timpul verii, vin copii si tineri care trec printr-un program educational legat de importanta padurilor si ecologie. Doar anul acesta au fost aproape 900 de copii in Padure.

Asociatia a fost infiintata de Alin Uhlmann Useriu, unul dintre protagonistii seriei “Oricine poate fi erou” a Discovery Channel

Anybody can be a hero/ Alin Uhlmann Useriu from Tasuleasa Social on Vimeo.

Tasuleasa organizeaza impaduriri in fiecare primavara si toamna, pana acum fiind plantati 160.000 de puieti.

Pe 20 octombrie, plecarea se face din fata Palatului de Justitie Bistrita, la ora 08:00 dimineata. Aduceti o haina de ploaie, pentru orice eventualitate, voie buna si chef de lucru! Atmosfera calda si prietenoasa o garantam noi.
Inscrierile se fac la adresa de email asociatia@tasuleasasocial.ro, la fel ca in anii precedenti, pentru a avea o evidenta a numarului de participanti.

www.tasuleasasocial.ro
www.facebook.com/tasuleasasocial

Leave a reply (we review all comments)