„Case vechi, design și ceva în plus. Reactivarea patrimoniului arhitectural din România”
O carte şi o expoziţie marca Zeppelin
Zeppelin lansează pe 24 septembrie, ora 19, în foaierul Aulei Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucureşti o carte şi o expoziţie despre design şi arhitectură moderne, aplicate pentru salvarea şi reactivarea unor clădiri istorice. Spre deosebire de alte prezentări cu subiect similar, cartea şi expoziţia se referă în mod explicit la intervenţii de tip contemporan în cadrul patrimoniului arhitectural.
Poveşti de succes în pofida contextului dificil
Echipa de curatori şi autori de la Zeppelin vă propune o carte şi o expoziţie despre bastioane şi mistere, centre de artă şi locuri de ieşit în oraş, mirese şi DJ, case de ieri şi locuire de azi, piatră, stuc, lemn şi oţel Cor-Ten. Sunt 20 de poveşti despre locuri bătrâne şi fragile, despre reparaţii răbdătoare şi despre idei deştepte, curaj şi injecţii de energie. Proiectele sunt realizate în ultimii ani (unele continuă încă) şi variază de la ansambluri de mii de metri pătraţi la acţiuni punctuale de design interior. Există, chiar şi în contextul crizei, alternative la distrugere şi abandon, iar patrimoniul ajunge să genereze valoare economică. Şi încă ceva: astăzi, cea mai cool arhitectură nouă îţi iese când intervii creativ şi responsabil asupra arhitecturii vechi. Multă lume încă percepe patrimoniul ca fiind o piedică în calea dezvoltării și modernizării. Alţii, dimpotrivă, visează la păstrarea îngheţată a clădirilor vechi şi refuză complet orice intervenţie nouă.
Operaţiile alese aici nu se limitează la respectarea regulilor de protecţie, ci dau o viaţă nouă unor clădiri vechi; proiectele trec de restaurare pentru a vorbi de regenerare. Sunt intervenţii în care elementele moderne constituie un nou strat, ce intră într-un dialog respectuos şi sensibil cu cele istorice. Printre cele 20 de exemple se numără Casa Mincu, astăzi sediul Ordinului Arhitecţilor din România, Centrul de arhitectură din fosta Uzină de Apă din Suceava, locuinţe vechi
reabilitate, baruri extrem de populare din centrul vechi, clădiri istorice din Cluj sau Braşov ce capătă o viaţă nouă, Bastionul Theresia din Timişoara, renaşterea Sălii Elvira Popescu din cadrul Institutului Francez din Bucureşti şi multe altele.
Expoziţia
Este realizată în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din Bucureşti şi va avea loc între 24 septembrie şi 17 octombrie (vernisaj: 24 septembrie, ora 19.00, accesul principal dinspre Piaţa Revoluţiei). Locul este cum nu se poate mai potrivit: nu este vorba doar despre una dintre cele mai frumoase şi prestigioase clădiri din Bucureşti, ci şi despre un spaţiu şi o instituţie renăscute după distrugerile înspăimântătoare din decembrie 1989. Expoziţia intră în dialog cu spaţiul solemn şi extrem de ornamentat al holului Aulei. Designul foarte reţinut, ce nu încearcă să concureze arhitectura veche, ascunde de fapt
o instalaţie interactivă, cu un pronunţat caracter ludic. Informaţiile (texte, fotografii etc.) sunt ascunse în mijlocul unui joc cu o miză foarte serioasă.
Cartea „Case vechi, design si ceva in plus. Reactivarea patrimoniului arhitectural din România”
Este gândită ca un album de artă, şi conţine imagini şi texte documentate şi accesibile. Va fi lansată cu ocazia vernisajului din 24 septembrie şi va fi disponibilă la librăriile Cărtureşti, Humanitas, Diverta, sau va putea fi comandată online sau direct la sediul Zeppelin.
Date tehnice: Format: 203,5 x 28,2 cm; 200 de pagini color; text bilingv (română-engleză). Preţ: 22 RON
Unde şi când
Vernisaj şi lansare carte: foaierul Aulei Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din
Bucureşti, 24 septembrie 2012, ora 19.00
Accesul se face din Piaţa Revoluţiei (vis-à-vis de Muzeul Naţional de Artă).