Red Bull Stratos – Saritura reusita de la 29,455 metri a lui Felix Baumgartner – a coborat cu 862 km/h pe Pamant

  • by

Acesta a fost ultimul test inainte de misiunea finala, de la 36,576 metri, de la marginea Spatiului

Felix Baumgartner a realizat ultima saritura de test inainte de misiunea finala, in care va deveni prima persoana care va depasi viteza sunetului in cadere libera. Felix a urcat intr-un balon de 150.079 metri cubi la o altitudine de 29,455 metri; caderea libera a durat 3 minute si 48 de secunde, timp in care a atins o viteza de 862 km/h.

Baumgartner a aterizat in desertul din New Mexico, la aproximativ 15 minute cu elicopterul de baza de lansare de la Roswell International Air Center. Imediat dupa aterizare, echipa s-a reunit pentru a-l intampina pe Felix, iar directorul tehnic al misiunii, Art Thompson, a afirmat: „Este destul de greu sa-ti stapanesti emotiile astazi. Ne bucuram sa-l vedem pe Felix inapoi pe pamant, mai ales ca am avut o saptamana cu schimbari semnificative de vreme. Echipa a facut o treaba extraordinara.”

Cel de-al doilea test a fost amanat de doua ori datorita furtunilor, vantului si a ploii. Echipa aerospatiala de experti nu a fost insa niciodata descurajata, stiind ca uneori chiar si lansarea unor rachete spatiale sunt amanate din cauza conditiilor meteo. Succesul celui de al doilea test al lui Baumgartner este inca o dovada ca rabdarea se rasplateste.

Balonul cu care urca Baumgartner este realizat dintr-un material foarte subtire, fiind sensibil la un vant mai puternic de 6.5 km/h. Data pentru misiunea finala si realizarea celor patru recorduri mondiale se va fixa in functie de conditiile meteo favorabile.

Cel de-al doilea test a fost facut cu un balon de patru ori mai mare decat cel folosit la primul test, livrand noi informatii legate de studiile aerospatiale.

“Au fost cateva zile destul de tensionate si obositoare, insa acum totul s-a terminat. Ma bucur enorm de rezultat. Imi vad visul cu ochii. Mai am doar un singur pas si…ajung acolo unde mi-am dorit”, a spus Baumgartenr dupa aterizarea cu succes.

Distanta de 29,455 meteri il face pe Baumgartner sa-l depaseasca pe rusul Yevgeny Andreyev (25,458 meters), devenind astfel al doilea om care a realizat o saritura in cadere libera de la o astfel de altitudine. Misiunea pe care o planuieste, sa sara de la 36,576 metri va depasi recordul inregistrat acum 52 de ani, cand Joe Kittinger a sarit de la 31,333 metri. Acesta este si mentorul lui Felix Baumgartner in aceasta provocare.

Despre Red Bull Stratos

Red Bull Stratos este un proiect gandit de Red Bull si Felix Baumgartner, este o misiune la marginea Spatiului care va incerca sa depaseasca limitele umane care au fost puse la incercare cu mai bine de 50 de ani in urma. Sustinut de o echipa de experti, Felix Baumgartner va urca cu un balon stratosferic la 36,576 metri si va realiza un record mondial in cadere libera, devenind prima persoana care va sparge bariera sunetului (estimata la 1,110 km/h). In acelasi timp, Felix va culege date importante in ceea ce priveste dezvoltarea stiintifica si medicala pentru calatoriile in Spatiu.

Credit foto: Joerg Mitter, Jay Nemeth, Predrag Vuckovic, Balazs Gardi / Red Bull Content Pool

Leave a reply (we review all comments)