Record mondial in Himalaya: 6 zile de urcare, 90 secunde de coborare!

  • by

Cataratorul de origine rusa si B.A.S.E* jumper-ul Valery Rozov, si-a adaugat un nou record mondial carierei sale deja stufoase in sporturile extreme. Acesta a sarit din varful muntelui Shivling, de la o inaltime de 6543m, situat in partea indiana a Himalayei.

Valery Rozov este un adevarat superstar in lumea BASE jump-ului, un sport extrem ce implica sarituri din diverse locuri, precum poduri, cladiri sau turnuri. Rusul in varsta de 47 de ani are deja la activ sarituri spectaculoase, precum cea in vulcanul Kamtschatka (2009) sau de pe varful Ulvetanna din Antarctica (2010), acestea facandu-l cunoscut in intreaga lume.

Multumita aptitudinilor sale excelente de catarat, Rozov a dus de curand lucrurile la urmatorul nivel, realizand cel mai provocator salt de B.A.S.E. care a existat pana acum. Dupa o expeditie de 30 de zile care a inclus o ascensiune de sase zile, “cataratorul de BASE”, dupa cum isi spune, impreuna cu partenerii sai Alexander Ruchkin si Victor Volodin au ajuns pe varful Shivling din partea indiana a muntilor Himalaya pe 25 mai la exact ora 13:30. Dupa o pauza de revigorare, Rozov a gasit locul perfect pentru decolare la 6420 m, de unde sa incerce sa doboare recordul mondial. Doar 90 de secunde mai tarziu, dupa ce a prins viteze de pana la 200 km/h, rusul a aterizat 2200 m mai jos, pe ghetar.

Celorlalti membri ai expeditiei le-a luat trei zile intregi pentru a duce la bun sfarsit coborarea.

“Acesta a fost primul meu proiect in Himalaya”, a precizat dublu-campionul mondial la parasutism dupa zborul care a stabilit un nou record mondial. “Am intampinat cateva dificultati pe parcurs, deci sunt foarte multumit ca am putut finaliza saritura cu succes.”

Ajungand in varf, Rozov, Ruckhin si Volodin au devenit si primii rusi care au urcat vreodata masivul Shivling, recunoscut pentru trecatorile periculoase si dificile. Intr-adevar, acest varf, care este denumit deseori ca “Matterhorn-ul muntilor Himalaya”, datorita formei si faptului ca reprezinta cea mai importanta sursa de apa a Gangelui a fost cucerit prima data de abia in anul 1974.

Foto: Viktor Volodin, Alexander Ruchkin si Denis Klero / Red Bull Content Pool

* B.A.S.E este un acronim pentru locurile de pe care se sare deseori: B pentru cladiri (buildings), A pentru antene, S pentru poduri (span) si E pentru pamant (earth).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.