Festivalul Filmului European 2012

  • by
Festivalul Filmului European 2012

Festivalul Filmului European 2012

O luna cinematografica mai europeana

Festivalul Filmului European 2012

52 de filme din 26 de tari vor putea fi vazute la cea de-a XVI-a editie a Festivalului Filmului European, organizat in luna mai de Institutul Cultural Roman cu sprijinul ambasadelor si centrelor culturale ale tarilor europene. Festivalul va fi itinerat si in acest an la Bucuresti (Cinema Studio si Cinemateca Eforie, 4-13 mai), Brasov (Centrul Cultural Reduta, 10-13 mai), Timisoara (Biblioteca Centrala Universitara, 17-20 mai), Tirgu-Mures (Teatrul National, 17-20 mai) si Iasi (Casa de Cultura „Mihai Ursachi“, 24-27 mai).

Ambasadorul onorific al FFE – editia 2012 este cineastul Catalin Mitulescu.

Formatia Toulouse Lautrec va deschide festivalul pe 2 mai cu un concert la Carturesti – Gradina Verona. Pe 12 mai, la Sala ArCuB, concertul Tarkovsky Redux by Lucian Ban, Mat Maneri, Silent Strike si Dan Basu, un spectacol fusion de muzica si proiectii live din filme, va marca incheierea etapei bucurestene a Festivalului.

La Seara de gala a Festivalului, joi, 3 mai, la Cinema PRO, va fi proiectat filmul Le Havre (2011), regia Aki Kaurismäki, film distins cu premiului FIPRESCI si nominalizat pentru Palme d’Or la Festivalul de la Cannes in 2011.

Programul festivalului include trei documentare romanesti: Turn off the Lights, regia Ivana Mladenovic (selectionat in competitia Festivalului de Film Tribeca de la New York) – in premiera absoluta in Romania, Dupa Revolutie, regia Laurentiu Calciu si Pacatoasa Teodora, regia Anca Hirte.

Fotografia, arta inrudita cu filmul, se asociaza FFE prin expozitia „Mandrie si beton“ realizata de Petrut Calinescu (www.petrut-calinescu.com) – „ o expozitie despre tranzitia satului traditional de la casa fara niciun cui la vila fara nicio sipca de lemn“ – si care va putea fi vazuta la ICR pe durata festivalului.

Detalii despre aceasta editie vor fi disponibile pe www.ffe.ro si www.facebook.com/ffeRomania.

Parteneri: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, Uniunea Cineastilor din Romania, Arhiva Nationala de Filme, Independenta Film, Clorofilm, Centrul Cultural Reduta Brasov, Biblioteca Centrala Universitara Timisoara, Teatrul National Tirgu-Mures, Casa de Cultura „Mihai Ursachi“ Iasi.

Tags:

Leave a reply (we review all comments)