Experiment HIBERNAL la PLATFORMA

Experiment HIBERNAL la PLATFORMA

Experiment HIBERNAL la PLATFORMA

EXPERIMENT HIBERNAL
la PLATFORMA
MNAC-Anexa, Calea Mosilor 62-68, etaj 1, Bucuresti

9 decembrie 2011 – 8 ianuarie 2012. Vernisaj 13 decembrie ora 20.00
9-11 dec. – studio deschis – artistii lucreaza in spatiu si acesta poate fi vizitat intre orele 12.00-18.00
13 dec. ora 20.00 – vernisaj (finisaj studio deschis) si Live Act Hipdiebattery
13 dec. – 8 ianuarie – expozitie
15 dec. ora 20.00 – Live Act BTS
16 dec. ora 20.00 – Live Act frateleNORD

Artisti:
Mihai Barabancea, Mihai Bulf & Adrian Popescu, Anca Dima, Eduard Gabia & Justin, Delia Gheorghiu, Miron Ghiu, Alexandra Maftei, Mario Oprean, Sorin Popescu, Daniel Tristan

Live Acts:
Hipdiebattery, BTS, frateleNORD

Concept: Lea Rasovszky

Experiment Hibernal este primul dintr-o serie care se doreste bi-anuala (iarna si vara) de proiecte cu tema libera, jam-sessions cu alaturari aproape aleatorii de artisti si metode de lucru diverse, toate avand ca elemente componente importante prezenta si lucrul in spatiul PLATFORMEI (sau prin apropierea lui), trairea-impreuna pentru cateva zile a artistilor cu proiectele lor si cu publicul.

Experimentul din decembrie pune accentul in mod deliberat pe ideea deconcertant de simpla, non-tematica si non-programatica de experiment intr-un spatiu dat: aducem in discutie limitele, tensiunile si satisfactiile care pot rezulta din cautarea in interiorul propriului proiect, sau din incercarea pentru prima data, sau din aproape esecul solutiei propuse. Ne gandim la libertate, procesualitate si la relatiile organice care se pot produce la fata locului, intamplator, site sau, mai precis, environment-specific.

Expozitia nu va consta din produse arhi-finite, ci din piese – instalatii/obiect sau sunet, proiectii video, desen pe pereti, printuri foto etc. – care pastreaza in ele urmele procesului, in termeni de reusita si eroare, reluare, remix.

In acest sens, am ales si invitat artisti foarte tineri, o parte inca studenti, sau oameni din medii diferite celui strict vizual – inclusiv non-artistice, ori din mediul dansului, al muzicii etc. – care au acceptat riscul de a se situa in plina paradigma a nesigurantei, pe care orice experiment o presupune.

In trei dintre serile desfasurarii proiectului vor avea loc concerte/ live acts, un experiment, la randul lor, de coabitare a expozitiei cu forma de ocupare pe care un live act o implica.

Artistii au fost invitati sa lucreze cateva zile in spatiu, iar Experimentul Hibernal se va construi din doua stadii: o etapa procesuala care va fi dezvoltata in timpul celor cateva zile de lucru in cadrul PLATFORMA (9-11 decembrie), timp in care spatiul va fi deschis spre vizitare, opinie, interventie exterioara, continuata de expozitia care va rezulta din lucrul in spatiu si orice alte interventii anterioare.

…………………………………………………………………

despre

Spatiul interdisciplinar PLATFORMA

MNAC-Anexa, Calea Mosilor 62-68, etaj 1, Bucuresti

Echipa: Simona Dumitriu, Lea Rasovszky, Simona Vilau, Bogdan Bordeianu

Interdisciplinarity is always a site where expressions of resistance are latent…Specialists are often too protective of their own prerogatives, do not actually work with other colleagues, and therefore do not teach their students to construct a diagonal axis in their methodology.

Julia Kristeva, interviu, in The Anxiety of Interdisciplinarity, 1997

PLATFORMA isi propune sa puna accent pe: interdisciplinaritate, strategii si metode de colaborare intre domenii, practici colaborative, activism social, antropologie vizuala, relatia artei cu stiintele exacte – toate aduse in contextul artelor vizuale, ca domeniu supra-ordonator. Programul va combina expozitii (multimedia, fotografie, film si video, instalatii, desen), conferinte (cu target interdisciplinar, venind din arta, stiinte sociale, studii culturale, arhitectura, stiinte exacte), proiectii de film, perioade experimentale de lucru in spatiul expozitional, spatiu pentru lecturi suplimentare si workshopuri.

In fiecare an, programul va avea o anumita dominanta: astfel, pentru 2011-12, preocuparea din expozitiile Platformei va fi directionata spre memorie, pierderea acesteia, arhiva si fictiune, in contextul artei romanesti a ultimelor 4 sau 5 decenii si a societatii romanesti actuale.

Gazduit de MNAC-Anexa, PLATFORMA este un proiect coordonat de artisti, care ar trebui sa ia tot ce i se potriveste si ce este mai bun din cele doua lumi – a muzeului de arta contemporana si a artist-run galleries, avand ca model (din punct de vedere conceptual, ca deschidere, ca formula sau ca program expozitional) spatii precum NGBK – Neue Gesellschaft für bildende Kunst din Berlin, foarte cunoscutul PS1 al MOMA New York, Kunsthalle Wien, Art in General New York sau MACBA.

Intentia principala a unui astfel de spatiu este sa se foloseasca de aspectul experimental si informal al locului pentru a propune artisti tineri, colaborari interdisciplinare, pentru a extinde, pe termen lung, cercul de public artistic (in care artistii sunt priviti/ascultati de alti artisti) si sa contribuie la formarea vitala a unui public pentru arta contemporana – prin serii de workshopuri si conferinte interdisciplinare, in care sa implicam studenti si profesionisti din domenii diferite ale stiintelor exacte, stiintelor sociale si culturii.

Tags:

3 thoughts on “Experiment HIBERNAL la PLATFORMA”

  1. vai de capul vostru si al nostru (al spectatorilor)…. si asa tara asta mai are nevoie de o buna bucata de vreme ca sa se educe artistic (ma refer la medii noi, nu vesnica sculptura/pictura etc) si voi ne bagati niste noise din asta stereotipat si scuzat de vesnicul context “underground dar institutional si ALTERNATIV”, ca asta e cel mai important, sa fie alternativ:

    “Expozitia nu va consta din produse arhi-finite, ci din piese – instalatii/obiect sau sunet, proiectii video, desen pe pereti, printuri foto etc. – care pastreaza in ele urmele procesului, in termeni de reusita si eroare, reluare, remix”

    Adica hai sa amestecam fiecare ce are , ca pana la urma ceva tot iese, mai ales ca bagam niste element de legatura, niste mortar numit “alternativ”.

    Si la sfarsit bagati si ditai bomboana pe coliva, prin paralela dintre “PLATFORMA” si chestii la care va uitati pe net si la care doar visati, gen Moma PS1, MACBA etc

    Stati mai mult pe selectia artistiilor, ulterior al lucrarilor si in final bagati niste formulare pt niste examene de constinta pt “curatori”

    Experiment HUBERANAL…..

Leave a reply (we review all comments)