Skip to content
Off the Mainstream: A New (New) Czech Wave?

Off the Mainstream: A New (New) Czech Wave? @ NCRR

Off the Mainstream: A New (New) Czech Wave? /// festival de film nou cehesc

VI 21.10 – DU 23.10 / Muzeul Țăranului Român
Studioul Horia Bernea – Noul Cinematograf al Regizorului Romȃn / Strada Monetăriei nr. 3

www.czech-it.ro

Cinematografia cehească de larg consum, ce își începuse ascensiunea spre afirmare încă din anii 90, este la momentul de față bine fondată. Funcționează și aduce publicul în sălile de cinema.

Într-adevăr, de această dată, suntem martorii a ceva diferit, s-ar putea spune că e gata și “cireașa de pe tort”… filme independente, originale, inspirate și inspirante. Sunt semne că ceva nou e pe cale să apară în cinematografia cehă. Să fie un fenomen, un val cum este numit în lumea cinematografică? Opiniile pro par destul de întemeiate și credibile: aceste noi filme cehești s-au reîntors pe scena festivalurilor internaționale, în timp ce mainstreamul rămâne încă accesibil celor ce preferă să stea în fața televizorului…

René Kubášek, Director, Czech Centre Bucharest
Mircea Dan Duță, Director, ICR Prague

PROGRAM:

vineri, 21 octombrie
19h00
Gala de Deschidere
80 Letters / regia: Václav Kadrnka
(proiecție specială pentru prietenii Centrului Ceh / în prezența regizorului)
* intrarea este liberă

sâmbătă, 22 octombrie
17h00
Landscape of Destiny / regia: Pavel Kolaja
19h00
Sentiment / regia: Tomáš Hejtmánek
(în prezența regizorului)
21h00
Nothing Against Nothing / regia: Petr Marek

duminică, 23 octombrie
17h00
Nothing Against Nothing / regia: Petr Marek
19h00
Sister / regia: Vít Pancíř
21h00
Bába / regia: Zuzana Špidlová
Second Act / regia: Olmo Omerzu

//////////////////////////// SINOPSIS:

80 Letters (80 dopisu)
Václav Kadrnka / 75 min. / 2011

Vizionare specială pentru prietenii Centrului Ceh / intrare liberă

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=MYpLrOiZHWc

Excelentul debut în lung metraj al lui Václav Kadrnka, a făcut o foarte bună impresie la Berlinala din acest an şi a fost prezent la multe dintre cele mai importante festivaluri. Pornind de la o bază autobiografică – amintirile regizorului și schimbul de scrisori dintre părinții lui – acțiunea are loc în Cehoslovacia în anul 1987. Documentează eforturile fiului și ale mamei de a se alătura soțului ce emigrase în Londra, o familie ai cărei membrii sunt uniți în ciuda distanței fizice.

Landscape of Destiny (Krajina osudu)
Pavel Kolaja / 60 min. / 2009

Documentar dedicat lui Ivan Vyskočil – autor ceh, actor, pedagog și psiholog, reprezentând o mărturie originală și un portret unic. Acest excepțional poem vizual, filmat pe parcursul a câtorva ani, reușește să scoată la iveală atitudinea creativă în raport cu viața a lui Ivan Vyskočil. Un omagiu adus veseliei, originalității și spiritului liber al acestuia.

Sentiment
Tomáš Hejtmánek / 72 min. / 2003

trailer: http://filmcenter.cz/en/film/detail/698-sentiment

Un eseu cinematografic inspirat de relația apropiată a regizorului filmului, Tomáš Hejtmánek, cu o altă legendă a cinematografiei cehe, František Vláčil. Sentiment este o fuziune între reminiscență, film de lung-metraj și documentar. Nu biografie sau portret, ci o autobiografie prin intermediul unui interviu, o continuare a confesiunii originale, un tribut adus gândirii, sentimentului și procesului creativ.

Nothing Against Nothing (Nic proti nicemu)
Petr Marek / 96 min. / 2001

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=pK7-LIazmfc

O comedie ironică despre toleranța fără limite a generației curente a celor de 30 de ani. Un tânăr cuplu ajunge incognito la o întâlnire a unei organizații non-profit pentru promovarea adopției în societate. Situația scapă de sub control, forțându-i pe toți să improvizeze și să adopte roluri care nu le corespund. Fie că e vorba de acela de leader, femeie fatală, rebel, un fals pedofil, fiecare dintre personaje își va scoate la iveală motivația secretă, dănd astfel naștere la și mai multe situații comice sau bizare.

Sister (Sestra)
Vít Pancíř / 65 min. / 2008

Un poem vizual după romanul unui autor ceh de top, Jachým Topol. Eroul, Potok, este un designer în jurul vârstei de 30 de ani ce lucrează pentru o companie de teatru independent și în același timp este în căutarea unui partener romantic. Eroul e nemulțumit de viața și de munca lui și ajunsese să privească totul cu plictiseală și dezgust. Perspectivele se schimbă puțin odată ce o întâlnește pe Černá, o femeie frumoasă, față de care simte atracție fizică și intelectuală. Potok și Černá decid să abandoneze viața în oraș pentru un trai mai pastoral, dar se trezesc înconurați de oameni care par să nu îi înțeleagă.

Baba
Zuzana Špidlová / 21 min. / 2008

trailer: http://www.formatcourt.com/2009/12/baba-de-zuzana-spidlova/

O tânără se vede obligată să aibă grijă de bunica ei care este pe moarte. „Mama nu m-a întrebat niciodată, doar a adus-o pe bunica acasă. Acum trăiește în mijlocul camerei și eu sunt cea care trebuie să aubă grijă de ea. Tot timpul.“ Votat cel mai bun film în cadrul secțiunii Cinefoundation în timpul celei de-a 62-a ediții a festivalului de film de la Cannes.

Second Act
Olmo Omerzu / 43 min. / 2008

Cilie și prietenul ei Martin, traducător egoist și nemulțumit, sunt personajele principale ale acestei povești de dragoste despre treptata, dar inevitabila pierdere a idealurilor. Pe fundalul monotoniei zilnice și a incapacității personajului Martin de a-și termina traducerea se desfășoară povestea unei luni de miere luată prea târziu. Povestea începe în Praga și se termină în Trieste.

1 thought on “Off the Mainstream: A New (New) Czech Wave? @ NCRR”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version