“Crulic – drumul spre dincolo” din 21 octombrie in cinema

"Crulic - drumul spre dincolo" din 21 octombrie in cinema

"Crulic - drumul spre dincolo" din 21 octombrie in cinema

Crulic, primul lungmetraj românesc de animaţie după 20 de ani, intră în cinematografe din 21 octombrie

După ce a fost prezentat în festivaluri internaţionale de prestigiu, printre care Festivalul de Film de la Locarno – unde a câştigat o menţiune specială, Namur sau Telluride, Crulic – drumul spre dincolo, primul lungmetraj românesc de animaţie din ultimii 20 de ani, intră în cinematografele din Bucureşti din 21 octombrie. Scris, regizat şi produs de Anca Damian, narat de Vlad Ivanov (Polițist, adjectiv; 4 luni, 3 săptămâni, 2 zile; Principii de viață) şi Jamie Sives (Clash of the Titans, Triage, A Woman in Winter), filmul spune povestea reală a lui Claudiu Crulic, un român arestat în Polonia pentru un presupus furt, ținut în închisoare în ciuda probelor ulterioare care arătau că, la data jafului, el nu se mai afla în capitala Poloniei, şi abandonat de toată lumea până la moartea survenită în urma grevei foamei. Concomitent cu lansarea din România, lungmetrajul continuă să fie selectat în numeroase festivaluri internaţionale, unde a fost deja notat ca fiind una dintre peliculele favorite, atât de public, cât și de critici. În România, Crulic – drumul spre dincolo, este distribuit de Independenţa Film.

Imaginaţi-vă vocea actorului român Vlad Ivanov – atât de uşor reperabilă cinefililor ce au urmărit filmele realizate de Noul Val românesc, în care Ivanov are o prezenţă recurentă – mărturisind cu o oarecare candoare şi un zâmbet aproape simţit în colţul gurii următoarele cuvinte ce deschid relatarea: “Tăt poate să înceapă cu un telefon. Cel ce se prezintă ca fiind consulul României la Varşovia îi cere domnului Leontescu, adică lu’ unchi-meu, să confirme înrudirea cu Claudiu Crulic, adică cu mine, după care îl înştiinţează că eu… îs mort”.

Jay Weissberg de la Variety scrie despre film: „o frumoasă lucrare de artă şi povestea puternică sunt elementele cheie ale docu-animației Crulic – drumul spre dincolo, ce spune povestea kafkiană a unui român arestat în Polonia şi abandonat de toată lumea până la moartea survenită în urma unei greve a foamei.” Criticii mai spun că „lungmetrajul de animaţie poetic şi inovator” (Peter Hames, London BFI) „deschide o nouă dimensiune pentru cinema arătându-ne ce posibilitati infinite se află în stare latentă aici, cum putem conecta graniţele dintre filmele documentare şi de ficţiune, dar şi între artele spectacolului, arta video, fotografie şi muzică, în dimensiuni cu totul noi.” (Oliver Père, director artistic al Festivalului de Film de la Locarno).

Ştirea din presă care stă la baza filmului: pe 30 septembrie 2007, un tânăr de 33 de ani, din Dorohoi, este arestat în Polonia pentru un prezumtiv furt. Se întâmplase că un judecător polonez fusese jefuit în Cracovia în urmă cu aproximativ două luni. Claudiu Crulic, zis Bobi, este luat sub arest şi, în ciuda declaraţiilor, şi probelor ulterioare, care arătau că, la data jafului, el nu se mai afla în capitala Poloniei, ci era în Italia, el nu este eliberat. Neavând la dispoziţie nicio altă armă pentru a lupta împotriva nedreptăţii, Crulic se foloseşte de singura pe care o are la îndemână – propriul corp – şi intră în greva foamei încă din prima zi de arest. Surde la apelurile pentru ajutor lansate de Crulic din închisoare, autorităţile române şi poloneze îl lasă să îşi vadă liniştit de grevă şi încep să se sesizeze numai după patru luni de la punerea sa sub arest, când, luând notă de starea gravă în care se află, dispun medicilor să îl hrănească cu forţa. Starea lui Crulic se complică şi, deşi este eliberat pentru a putea fi tratat în spital, acesta moare la 16 ore după eliberare.

Cazul real al românului Claudiu Crulic a provocat indignare în presă şi în rândurile opiniei publice. În urma tragediei, Adrian Cioroianu, Ministrul de Externe al României la vremea respectivă, a fost nevoit să îşi prezinte demisia în timp ce, în Polonia, trei doctori sunt încă judecați pentru moartea lui Crulic.

Filmul povestește însă drama cu un umor proaspăt care te face să râzi şi să plângi în acelaşi timp. Regizoarea Anca Damian a ales să prezinte povestea lui Crulic din perspectiva personajului principal, care relatează „de dincolo” evenimentele ce au dus la moartea sa tragică. Excepţional interpretată de Vlad Ivanov, vocea personajului Crulic primeşte o profunzime cutremurătoare. Actorul povestește că, în timpul lucrului la rol, a ajuns să se identifice aproape total cu personajul pe care l-a interpretat: “Aproape că ajunsesem să fiu Crulic. Atât de tare m-a afectat drama lui. Am văzut nişte poze cu un tânăr plin de optimism, care a plecat să câştige nişte bani şi să-şi ajute familia, şi dintr-o dată viaţa lui se duce spre un sfârşit ca pe un topogan, atât de repede, fără niciun fel de scăpare”, mărturiseşte Vlad Ivanov.

Amestecul inspirat de dramă şi umor al filmului este accentuat de tratarea subiectului prin intermediul tehnicilor de animaţie – desen, pictură, stop-motion sau colaj – create de o echipă talentată de artişti, alcătuită din: Dan Panaitescu, Raluca Popa, Dragoş Ştefan, Roxana Benţu, Ţuliu Oltean, editor Cătălin Cristuţiu (California Dreamin’, Eu când vreau să fluier, fluier).

“Tratând un subiect de asemenea gravitate, nu puteam să merg decât în extrema cealaltă, adică înspre râs, ironie. Ca să poţi să încasezi o lovitură în plex, trebuie să fii relaxat emoţional”, vorbeşte regizoarea Anca Damian despre gramajul dramă-umor al filmului. „Cred în sentimente complexe. Să plângi şi să râzi în acelaşi timp aduce o emoţie mult mai puternică decât plânsul singur. În plus, dacă am păstra în film numai drama, asta ar face povestea insuportabilă. Claudiu Crulic era din Dorohoi: moldovenii au această auto-ironie adorabilă care vine din înţelepciune. Cum ar fi putut Claudiu să spună povestea dacă nu cu această detaşare, această distanţă, în care face haz de necaz?”

Transformat în personaj de film, Crulic își spune acum povestea pe ecranele internaţionale. Lungmetrajul Ancăi Damian face parte din selecţia oficială a unor festivaluri internaţionale de film de prestigiu, precum cele de la: Varşovia, Pusan (Coreea de Sud), Reykjavik, Cottbus, Jihlava, CPX DOX sau Festivalul de Film BFI Londra.

Anca Damian a spus că a aşteptat trei ani momentul în care să poată prezenta publicului filmul său, Crulic – drumul spre dincolo, care a avut o proiecție specială vinerea trecută, în deschiderea Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’Est, și care va avea premiera națională în cinematografele din toată ţara începând din 21 octombrie. În faţa unei săli pline şi entuziaste în urma proiecției, Anca Damian a prezentat echipa alături de care a lucrat la realizarea acestei animaţii deja de succes. „În început era conţinut şi sfârşitul, adica ieşirea filmului spre public, care să râdă şi să plângă”, poate în această ordine, la povestea emoţionantă a lui Crulic, a mai spus regizoarea la Anim’Est.

Anca Damian a semnat în 2008 regia lungmetrajului de ficţiune Întâlniri încrucişate, selectat de numeroase festivaluri internaţionale de film ca Pusan, Chicago, Goteborg, Pune International Film Festival, Festival of East European Cinema (Cottbus), India International Film Festival (Goa) şi Rome Independent Film Festival. Regizoarea a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L Caragiale şi este doctor în Arte, Cinema şi Media. A lucrat ca director de imagine al lungmetrajelor Rămânerea (1991) şi Drumul câinilor (1992) şi la o serie de scurtmetraje şi documentare premiate. A Very Unsettled Summer este titlul următorului lungmetraj produs şi regizat de Anca Damian, un proiect aflat încă în lucru.

Crulic – drumul spre dincolo este este o producţie Aparte Film, co-produs de Fundacja im. Ferdynanda Magellana, Editura Video a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Krakow Festival Office. Filmul este co-finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, Polish Film Institute, Krakow Regional Film Fund şi realizat cu sprijinul HBO România, TVR și al Fundaţiei Soros România.

Crulic – drumul spre dincolo este distribuit în România de Independenţa Film şi intră în cinematografe la scurt timp după ce casa de distribuţie a lansat un alt film foarte puternic – controversatul Melancholia, în regia lui Lars von Trier.

1 thought on ““Crulic – drumul spre dincolo” din 21 octombrie in cinema”

Leave a reply (we review all comments)