Skip to content
Greetings from Cartoonia @ Anim'est 2011

Greetings from Cartoonia @ Anim’est 2011

  • by

Greetings from Cartoonia @ Anim'est 2011

GREETINGS FROM CARTOONIA

Sâmbăta 8 octombrie, ora 18.00, VERNISAJ, Str. Jean-Louis Calderon nr. 44, Sector 2 Bucureşti (la 2 minute de Intercontinental).
Duminică 9 octombrie, ora 15.00, ÎNTÂLNIRE cu autorii şi prezentarea expoziţiei şi a filmelor de animaţie.
Duminică 9 octombrie, ora 16.00, JAM SESSION de bandă desenată împreună cu invitaţii expoziţiei. Autorii şi desenatorii de bandă desenată sunt invitaţi să participe.

În Greetings from Cartoonia, 12 creatori de bandă desenată actuală, jumătate dintre ei din Slovenia şi cealaltă jumătate din diferite ţări europene, au intrat într-un dialog intercultural ca o bandă desenată plină de culori. Rezultatul acestui comportament iresponsabil sunt cărţi poştale pline de fantezie din ţările implicate, ce ignoră stereotipurile.
Autorii sloveni au folosit ţările de provenienţă ale colegilor lor străini (Italia, Finlanda, Norvegia, Polonia, Portugalia şi România) ca subiect de bandă desenată. Slovenia a fost folosită în acelaşi mod de către ceilalţi artişti. Toţi autorii s-au inspirat din obiecte adunate din trezoreria culturală a ţărilor implicate. Printre acestea puteţi găsi tipologii arhitecturale, specii de animale, machete de maşini, produse folclorice artizanale, personaje mitologice şi aşa mai departe.
Fiecare artist a creat o poveste ce se situează în ţara aleasă, poveste bazată pe o mână de obiecte tipice pentru ţara respectivă. Portretele în bandă desenată astfel obţinute au scăpat destul de repede de sub control şi s-au metamorfozat în Cartoonia, o entitate trans-naţională originală şi complet nouă. Un paradis protector pentru toţi cei care se îngrijorează de lipsa de simpatie a lumii faţă de banda desenată, o formă de artă pe care o creează sau pe care o slujesc.
Cartea Greetings from Cartoonia este un ghid indispensabil pentru această ţară plină de neprevăzut, uneori periculoasă, minunat de bizară şi bizar de minunată.

Invitaţi :

Boris Dolenc (realizatorul filmului de animaţie Stripburger in motion)
Andrej Stular (autor de ilustraţii şi mici obiecte din Cartoonia, autorul a 2 filme de animaţie experimentale)
Marko Kociper (autor de bandă desenată)
Matei Branea (autor de bandă desenată)
Katerina Mirovic (curator, editor la Stripburger).

Pe toată durata expoziţiei pot fi vizionate 7 filme de animaţie realizate în cadrul operaţiunii Greeting from Cartoonia.

STRIPBURGER IN MOTION, Boris Dolenc
THE BLUE BEAR, Matej Lavrencic, 1’35’’
DUSAN, Matej Lavrencic, 7’30’’
PATTY, SHORT MOVIE IN PERVERSES, Matej Lavrencic, Roman Razman, 3’30’’
SUN, SUN, Matej Lavrencic, Gorazd Bizjak, Miha Perne, 4’33’’
BLU, Andrej Stular, 3’
FEATURE FILM, Andrej Stular, 2’
Durata totală: 52′

Expoziţia Greetings from Cartoonia este găzduită de Librăria Jumătatea plină, care pentru această ocazie se mută temporar în acest nou loc ce va deveni galerie, din strada Jean-Louis Calderon nr.44. Librăria Jumătatea plină este în continuare singura librărie de bandă desenată, comics, manga şi ilustraţie din România.

Greeting from Cartoonia este un proiect semnat de Stripburger din Slovenia, găzduit de Jumătatea plină in cadrul festivalului Anim’est 2011 şi sprijinit de ICR.

www.concursbd.blogspot.com
www.stripburger.org
www.animest.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version