MELANCHOLIA de Lars von Trier din 30 septembrie in cinema

  • by
MELANCHOLIA de Lars von Trier din 30 septembrie in cinema

MELANCHOLIA de Lars von Trier din 30 septembrie in cinema

Melancholia, cel mai recent film al lui Lars von Trier, drama SF-apocaliptică lansată primăvara aceasta la Cannes într-un context mai mult decât controversat, va rula în cinematografele din România din 30 septembrie. În rolurile principale, Kirsten Dunst (Marie Antoinette, Spider-Man, The Virgin Suicides, Interview with the Vampire), Charlotte Gainsbourg (Antichrist, 21 grams, The Tree) și Kiefer Sutherland (serialul tv 24; A Few Good Men, Stand By Me). „No more happy endings” spunea von Trier în 2009, la începutul filmărilor pentru Melancholia. În mai 2011, Kirsten Dunst lua Premiul pentru Cea mai bună actriță la Cannes, iar Lars von Trier era declarat persona non grata, în urma declaraţiilor făcute la conferinţa de presă premergătoare premierei mondiale. În România, filmul-cult al lui Lars von Trier este adus de Independența Film.

Povestea. Cu ocazia căsătoriei, Justine (Kirsten Dunst) şi Michael (Alexander Skarsgård) dau o recepţie somptuoasă în casa lui Claire, sora lui Justine (Charlotte Gainsbourg) şi a cumnatului ei (Kiefer Sutherland). În acest timp, planeta Melancholia se îndreaptă spre Pământ…

«Curajos, ciudat, frumos… te bântuie și, în egală măsură, te fascinează», scrie Danny Leigh pentru BBC Film 2011.

Prima parte a filmului se numește Justine și vorbește despre sora melancolică și căsătoria ei. Cealaltă este Claire și acoperă numărătoarea inversă, până la sfârșit. Cum spune regizorul: «Dacă tot trebuie să ajungem în iad, măcar să începem bine».

Justine, interpretată de Kirsten Dunst, o fire melancolică, căreia îi este greu să își găsească un rost în lume şi să își asume toate ritualurile care pentru ea sunt lipsite de conținut, se simte liniștită atunci când lumea se apropie de sfârșit. Sensibila Claire, sora sa mai mare, jucată de Charlotte Gainsbourg (Premiul pentru Cea mai bună actriță, la Cannes, în 2009, în filmul precedent al lui Lars von Trier, Antichrist), care își construiește o viață frumoasă şi, prin urmare, consideră că este greu să-i spui adio.

«Cred că Justine este foarte mult din mine», spune von Trier. «Personajul ei se bazează mult pe cine sunt eu și pe experienţele mele vis-à-vis de profeţiile apocalipsei și pe depresie. În timp ce Claire este menită să fie o… persoană normală», râde regizorul, care a fost bântuit de nelinişti toată viaţa şi care, copil fiind, credea că al treilea Război Mondial izbucnește de fiecare dată când auzea zgomotul unui
avion.

«Psihanalistul meu mi-a spus că melancolicii sunt de obicei mult mai echilibrati decât oamenii obişnuiţi în fața unui dezastru iminent», spune von Trier, «în parte pentru că ei pot spune: ”Ți-am zis eu!”». Râde. «Dar și pentru că nu au nimic de pierdut».

Melancholia a fost filmat într-un castel magnific din Suedia, care găzduiește nunta lui Justine. Lui von Trier îi place contrastul dintre romantic, grandios, stilizat și o anumită formă a realității. Cea mai mare parte din film este realizată cu camera în mână.

«Planeta care se apropie aduce un suspans fundamental, cel puțin. Un suspans care cu greu poate fi depășit, atunci când știi că o planetă de zece ori mai mare decât a noastră se apropie și se va ciocni cu noi. Cred că acest lucru împiedică spectatorii să plece din sală la jumătatea filmului», râde von Trier.

Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg și Kiefer Sutherland joacă alături de Stellan Skarsgaard, Charlotte Rampling, John Hurt, Udo Kier, Alexander Skarsgaard, Jesper Christensen și Brady Corbertt.

Cinematografele în care lungmetrajul va rula în prima săptămână (30 septembrie – 6 octombrie) sunt Hollywood Multiplex, Studio, Cinema City, Grand Cinema Digital, Light Cinema și Hollywood Movieplex, din București, și Cinema City din Cluj. În săptămânile următoare, Melancholia va ajunge în toată țara.

Lars von Trier (n. 1956) este co-fondatorul companiei de producție Zentropa, și unul dintre fondatorii mișcării daneze Dogma, în anii ’90, alături de Thomas Vinterberg, Kristian Levring și Søren Kragh-Jacobsen.

Von Trier a regizat The Orchid Gardener (1977), Menthe – La Bienheureuse (1979), Nocturne (1980), The Last Detail (1981), Images of Liberation (1982), The Element of Crime (1984), Epidemic (1987), Medea (1988), Europa (1991), Lærerværelset (1994), The Kingdom (1994), Breaking the Waves (1996), The Kingdom II (1997), The Idiots (1998), Dancer in the Dark (2000), D-Day (2001), The Five Obstructions (2003), Dogville (2003), Manderlay (2005), The Boss of It All (2006), Occupations (2007) și Antichrist (2009).

Filmele sale au primit premii internaționale, printre care, la Cannes, Palme d’Or-ul pentru Dancer In The Dark, Marele Premiu al Juriului pentru Breaking The Waves și Premiul pentru Cea mai bună actriță pentru interpretarea lui Charlotte Gainsbourg din Antichrist.

Melancholia este produs de Zentropa Entertainments (zentropa.dk) și distribuit internațional de danezii de la Trustnordisk (trustnordisk.com). Scenariul îi aparține lui Lars von Trier, iar director de imagine este Manuel Alberto Claro. În România, cea mai recentă producție a lui Lars von Trier este adusă de Independența Film.

facebook.com/Melancholia – din 30 septembrie in cinematografe
melancholiathemovie.com

Leave a reply (we review all comments)