Filmul de Piatra 2.5 @ Piatra Neamț

  • by
Filmul de Piatra 2.5 @ Piatra Neamț

Filmul de Piatra 2.5 @ Piatra Neamț

Filmul de Piatra 2.5 @ Piatra Neamț
2, 3 și 4 septembrie

Ideea festivalul Filmul de Piatra s-a născut în 2008, atunci când regizorul pietrean Andrei Dăscălescu (autor al documentarului Constantin și Elena, selectionat în peste 40 de festivaluri internaționale și difuzat de televiziuni în 13 țări) i-a propus primarului Gheorghe Ștefan (alias Pinalty) organizarea unui festival de film la Piatra Neamț.

Filmul de Piatra 2.5 @ Piatra Neamț

Andrei Dăscălescu:
“Eram impresionat de telegondolă, de refacerea pârtiei de schi… în Piatra Neamț se întâmpla, în sfârșit, ceva foarte bun. Dar pentru ca aceste schimbări să aibă substanță și să depășească granițele județului, trebuia inventat ceva. Văzusem, în festivalurile de film pe care le vizitasem, ce poate însemna un eveniment cultural pentru dezvoltarea unui oraș, pentru identitatea lui. Mi s-a părut că Piatra Neamț-ul are nevoie de un asemenea eveniment și m-am dus la domnul primar cu un dosar și cu destule emoții. Nu mai vorbisem niciodată personal cu dumnealui, eram hiperactiv, cred că am vorbit vreo 40 de minute neîntrerupt. Dânsul m-a ascultat iar la final s-a uitat la mine și a spus, cu tonul lui calm, specific: “Eu zic să-l facem”. Am ales perioada (începutul lunii ianuarie) astfel încât să promovăm orașul ca stațiune de iarnă, iar invitații la festival să poată beneficia de tot ce are orașul mai bun de oferit. Am strâns o echipă foarte tânără și am organizat, în ianuarie 2009, prima ediție Filmul de Piatra, cu un succes mult peste toate așteptările, inclusiv ale noastre. Mai trebuie să menționez că am fost susținuți cu foarte mult entuziasm și de domnul profesor Vasile Pruteanu, președinte al CJN, de Liviu Timuș, director al Teatrului Tineretului și de doamna Mona Bocancea, de la CJN, care ne-a fost un fel de mamă la prima ediție.”

Încă de la prima ediție, Filmul de Piatra s-a poziționat clar în peisajul festivalier autohton ca un festival al tinerilor, cu o competiție națională de scurt-metraj, dar cu juriu și programe internaționale. Astfel, organizatorii au încercat – și reușit – să lanseze câteva nume și să aducă creațiile tinerilor cineaști români în atenția festivalurilor internaționale.

În ciuda succesului înregistrat cu ediția de debut, în ianuarie 2010 nu s-au gasit bani suficienți pentru un nou eveniment de aceeași anvergură. Astfel s-a născut ediția “cu virgulă”. Andrei Dăscălescu:

“Am transformat o problema (lipsa de buget) în concept (edția unu-virgulă-cinci), o ediție restransă, în aer liber, fară competiție. Cu idei și ajutor de la parteneri, evenimentul a luat amploare și am sfârșit prin a depăși din nou așteptările tuturor, în special în ceea ce privește participarea și implicarea publicului”

În ianuarie 2011 Filmul de Piatra a ajuns la ediția a doua, marcată de câteva evenimente inedite precum întâlnirea cu alpinistul pietrean Ticu Lăcătușu, aplaudat minute în șir de o sală arhiplină ridicată în picioare. Remarcabil a fost, de asemenea, numărul mare de filme înscrise la preselecție: 204. Ediția a doua a consacrat Filmul de Piatra ca unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Moldova și între festivalurile de film cele mai importante din țară.

Și, pentru că ediția “cu virgulă”, restrânsă, de anul trecut a avut un foarte mare succes, organizatorii au hotărât organizarea unei ediții “2.5” pe 2, 3 și 4 septembrie.

Tags:

Leave a reply (we review all comments)