Animatia romaneasca Crulic – drumul spre dincolo deschide Anim’est 2011

  • by
Animatia romaneasca Crulic - drumul spre dincolo deschide Anim'est 2011

Animatia romaneasca Crulic - drumul spre dincolo deschide Anim'est 2011

Cea de-a şasea ediţie a celui mai îndrăgit eveniment dedicat filmelor de animaţie – Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est va avea loc în perioada 7-16 octombrie.

Pentru prima oară în istoria festivalului, deschiderea oficială va fi marcată de proiecţia unei animaţii româneşti: Crulic- drumul spre dincolo, regia Anca Damian. Proiectat în premieră mondială în cadrul Festivalului de la Locarno, unde se află în competiţia oficială, filmul porneşte de la cazul cetăţeanului român Claudiu Crulic, mort pe 18 ianuarie 2008 în inchisoarea din Polonia, la vârsta de 33 de ani, după un lung protest faţă de arestarea sa de către autorităţile de la Varşovia. Cazul a fost puternic mediatizat atât în presa din România cât şi în cea internaţională.
Post mortem, el devine comentatorul propriei morţi cu ajutorul vocii din off a binecunoscutului actor Vlad Ivanov.

Interviu cu Anca Damian despre Crulic.

Suntem foarte încântaţi că putem oferi publicului, în premieră absolută, o animaţie românească, un produs competitiv pe plan internaţional, având în vedere prezenţa sa în competiţia oficială de la Locarno. Unul dintre principalele obiective ale Anim’est este suţinerea producţiilor de animaţie autohtone, lucru demonstrat de altfel prin toate evenimentele şi workshop-urile organizate încă de la prima ediţie, din 2006. Filmul Ancăi Damian, Crulic-drumul spre dincolo este un pas important pentru industria de film de animaţie autohtonă şi avem toate motivele să credem că în viitor, lucrurile vor evolua şi Anim’est va fi gazda a numeroase premiere de animaţii româneşti, a declarat Mihai Mitrică, director al festivalului Anim’est.

Tehnicile de animaţie, realizate prin desen, pictură, stop-motion sau colaj au fost create de o echipă talentată de artişti, alcătuită din: Raluca Popa, Roxana Benţu, Ţuliu Oltean, Dan Panaitescu şi Dragos Stefan. Aceştia doi din urmă s-au numărat printre trainerii care au coordonat timp de două săptămâni realizarea unor filme scurte de animaţie în cadrul primei ediţii a atelierului Animation Worksheep.

Deschiderea oficiala a celei de-a şasea ediţii Anim’est va avea loc de la ora 19:00, la Cinema Patria.
De asemenea, tot în cadrul Galei de Deschidere, publicul se va putea delecta şi cu making of-ul primei ediţii a atelierului de film Animation Worksheep, desfăşurat în perioada 4-17 aprilie 2011.

Crulic-drumul spre dincolo este doar unul dintre filmele care vor fi prezentate în acest an în cadrul secţiunii Mozaic, rezervată animaţiilor de lung şi scurt metraj, premiate sau prezentate la cele mai importante festivaluri din lume.

Cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est va avea loc în perioada 7-16 octombrie 2011 la Cinema Patria, Sala ArCuB şi Cinema Union din Bucureşti. Festivalul este organizat de Asociaţia Estenest, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ogilvy.

Leave a reply (we review all comments)