Diseara: ShortsUP si Decat o Revista prezinta Metamorfoze @ Opera Națională București

  • by


Lansare Decat o Revista nr 5

În urmă cu un an, la finele lui martie 2010, ShortsUP a proiectat pentru prima oară o selecție de filme scurte premiate pe una dintre cele mai prestigioase scene românești. A fost un experiment cultural reușit, de aceea a decis să revină la Opera Națională din București sâmbătă, 26 martie, la 22.00, cu evenimentul Metamorfoze.

Și, pentru că, mai mult decât în promovarea filmelor de scurtmetraj valoroase, ShortsUP crede în îmbinarea diverselor forme de exprimare artistică, la evenimentul de sâmbătă vedetele vor fi scurtmetrajele și textele scrise. Filmele scurte despre transformări spectaculoase sunt însoțite de lansarea numarului 5 a trimestrialului “Decât o Revistă”, o publicație de terapie creativă a cărei “nişă editorială” e profunzimea.

Printre momentele inedite ale serii vor fi un re-scoring al lui Norzeatic pe filmul Le Miroir (regia Laurent Fauchere si Antoine Tinguely, Elveția, 2010). E vorba de un scurtmetraj cu adevărat memorabil: viața unui om, din copilarie până la bătrânețe, se derulează în oglindă în 6 minute.

Fotograful Alex Gâlmeanu, care semnează coperta cu Ana Ularu a revistei, a creat și un foto-documentar scurt despre experimentul ce a dus la nașterea copertei, documentar care va fi proiectat la ShortsUP.

Va fi prezentat și un film de școală regizat de Cristi Puiu, Avant le Petit Déjeuner, inspirat de piesa de teatru a lui Eugene O’Neill, Before breakfast. Puiu a creat filmul în 1995, la Ecole Superieure d’Arts Visuels din Geneva și spune povestea violenței ce ia naștere într-un cuplu.

Răzvan Crișan (ShortsUP), despre eveniment: “Credem într-o Românie dinamică și efervescentă, plină de oameni curioși și dornici să experimenteze și să descopere care sunt cele mai actuale forme de exprimare – atât în scris, cât și vizual sau muzical. Așa s-a născut Metamorfoze și asocierea ShortsUP cu DoR”.

Cristian Lupșa (Decât o Revistă): “Am considerat dintotdeauna că ShortsUP e un eveniment cu putere transformaţională – nu doar a scurtmetrajelor în produse culturale de valoare, ci şi a spaţiului de proiecţie şi a stării oamenilor care vin acolo. E exact aceeaşi misiune pe care o avem şi noi – să oferim oamenilor o serie de experienţe diferite, unele pe care le înţeleg instinctiv, altele care le dau de gândit, toate însă menite să-i facă să simtă că aparţin acestei lumi. Numărul #5 e primul cu o temă declarată, Metamorfoză, şi va trata numeroase transformări şi reinventări, personale sau sociale.”

Biletele pot fi cumpărate de pe eventim.ro la pretul de 25 RON sau în seara evenimentului, de la Opera Națională București, la pretul de 35 RON (prețul de 35 RON include şi un exemplar din DoR #5). Biletele oferă acces la programul întregului eveniment: filme scurte, lansarea revistei și live performances. Detalii pe www.shortsup.ro.

Facebook event

Leave a reply (we review all comments)