În perioada 3-12 iunie, la Cluj-Napoca va avea loc cea de-a zecea ediţie a celui mai important eveniment cinematografic din România – Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).
În acest an, mai mult ca în oricare altă ediţie, TIFF va surprinde publicul festivalier cu o ofertă extrem de tentantă, cuprinzând producţii de senzaţie, concerte, expoziţii, dezbateri, conferinţe, şi multe alte evenimente surpriză şi transformând Clujul, timp de zece zile, într-o veritabilă capitală culturală.
În materie de filme, Directorul artistic TIFF, Mihai Chirilov, a dezvăluit câteva titluri hit prezente în secţiunea Supernova, care fac ca ediţia din acest an a Festivalului să fie de neratat.
Având în palmares un Oscar şi un Glob de Aur, ambele la categoria Cel mai bun film străin, In a Better World, al regizoarei daneze Susanne Bier, este o dramă despre două familii a căror întâlnire generează situaţii riscante şi emoţii greu de suportat. Susanne Bier este unul dintre cei mai talentaţi regizori din generaţia sa, care a mai fost nominalizată la Oscar 2007 pentru After The Wedding. Like it never was before (1995), The one and only (1999), Once in a lifetime (2000), Open hearts (2002), Brothers (2004), sunt alte câteva titluri care i-au asigurat lui Bier un binemeritat loc în rândul cineaştilor de valoare.
Beyond, debutul regizoral al celebrei actriţe de origine suedeză Pernilla August, este, în mod clar, un must see la TIFF 2011. O dramă psihologică cu Noomi Rapace în rolul principal, care s-a bucurat până în prezent de o largă apreciere în rândul criticii şi festivalurilor din întreaga lume, fiind distins cu 2 trofee la Festivalul de la Veneţia (Premiul Special al Fundaţiei Christopher D. Smithers şi Premiul secţiunii Săptămâna Criticii Internaţionale). Pernilla August este una dintre cele mai cunoscute figuri ale ecranului suedez. Cariera sa include roluri în filme importante precum Fanny and Alexander (R. Ingmar Bergman), câştigător a 4 premii Oscar, sau The Best Intentions (R. Bille August), pentru care Pernilla a fost recompensată cu Premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul de Film de la Cannes. Beyond va fi proiectat în prezenţa Pernillei August, protagonista a două filme de care publicul clujean s-a putut bucura la TIFF 2010: A rational Solution (R. Jörgen Bergmark) şi Mrs Kicki (R. Håkon Liu).
Cinefilii şi fanii lui Nicole Kidman o vor putea admira pe celebra actriţă în producţia Rabbit Hole (R. John Cameron Mitchell), o dramă impresionantă ce spune povestea unui cuplu care încearcă să-şi revină după moartea tragică a fiului lor. Interpretarea din Rabbit Hole i-a adus lui Nicole Kidman o nominalizare la Oscar pentru Pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal.
După succesul avut cu En la cama, Sábado şi Lo bueno de llorar, toate prezentate la Festivalul de la Cluj în ediţiile trecute, regizorul Matias Bize revine la TIFF cu al patrulea lungmetraj din cariera: La vida de los peces. Filmul a fost distins cu trofeul categoriei Cel mai bun film latino american la Premiile Goya din 2011 şi spune povestea lui Andres, un bărbat stabilit în Germania de zece ani care decide să-şi viziteze ţara natală, înainte de a se stabili definitiv în Berlin. La petrecerea dată de un prieten de-al său, Andres va redescoperi lumea pe care o dăduse uitării cu mult timp în urmă.
Poetry este un alt titlu ce va putea fi savurat la cea de-a zecea ediţie a festivalului. Producţia este regizată de un mare nume al cinematografiei sud coreene, LEE Chang-dong, câştigător al Premiului pentru cel mai bun scenariu la Cannes anul trecut şi autor al hit-ului Oasis, arătat la TIFF în 2004.
Lista producţiilor de neratat continuă cu Balada triste de trompeta, al spaniolului Álex de la Iglesia, care şi-a adjudecat Leul de argint pentru cea mai bună regie şi Premiul pentru scenariu la Festivalul de la Veneţia, precum şi două premii Goya (dintre care unul la categoria Cele mai bune efecte speciale), Another Year, al apreciatului regizor britanic Mike Leigh, prezent în competiţia Festivalului de la Cannes 2010 şi nominalizat la Oscar pentru cel mai bun scenariu, Dos hermanos (R. Daniel Burman), aflat în competiţia festivalului de la Karlovy Vary în 2010, sau My Joy, debutul în lungmetraj al lui Sergei Loznitsa, aflat in cursa pentru Palme d’Or la Cannes 2010, producţie a cărei imagine este semnată de Oleg Mutu.
Nu în ultimul rând, publicul o va putea urmări pe Kristina Cepraga în cel mai recent film al regizorului Gianni di Gregorio, Gianni e le donne, o comedie savuroasă prezentată în acest an în secţiunea Berlinale Special din cadrul Festivalului de Film de la Berlin.
Programul TIFF 2011 va include şi proiecţii ale Operelor Complete ale regizorului, actorului şi comicului francez Pierre Étaix precum şi o retrospectivă a celor mai reprezentative producţii ale cineastului german Werner Herzog, omagiat în cadrul secţiunii 3×3. În acest an, Focusul TIFF se axează pe Belgia şi Norvegia, care vor fi prezente la Cluj cu cele mai reprezentative filme din cinematografiile lor.
Publicul se va putea bucura de toate aceste producţii, şi multe altele, în locaţii deja consacrate, precum Cinema Florin Piersic (fostul cinema Republica), cinematografele Arta şi Victoria sau spectaculosul spaţiu open air din Piaţa Unirii. Incepând cu această ediţie, organizatorii intenţionează să facă festivalul mai prezent în cartierele din Cluj prin crearea unui spaţiu de proiecţie în afara zonei centrale a oraşului.
Festivalul Internaţional de Film Transilvania va avea loc în perioada 3-12 iunie, la Cluj-Napoca si între 15-19 iunie, la Sibiu.
Recent, TIFF a fost acreditat de Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Producătorilor de Film (FIAPF). Acreditarea FIAPF funcţionează drept o etichetă a calităţii festivalului şi contribuie la dezvoltarea acestuia, garantându-i o promovare eficientă printre profesioniştii din întreaga lume. TIFF a ajuns astfel într-o companie selectă, alcătuită din 40 de alte festivaluri competitive din toată lumea.