Shukar Collective @ Control

  • by
Shukar Collective @ Control

Shukar Collective @ Control

Shukar Collective live | Afterparty cu dj Vasile @ Control
3 martie, 21:00

Shukar Collective poate fi definita ca o trupa electro-dance, un proiect audio-vizual, o combinatie intre muzica tradițională Romanes și tehnicile moderne de sampling digital, un mix eclectic de sunete de lingură, butoaie de lemn, acorduri de vioara, bas, acordeon, voci, samplere, scratches, turntables si bituri.

…Regizorul Paul Țanicui i-a descoperit pe muzicanții ursari Tamango, Napoleon și Clasic,pe care mai târziu avea sa-i numeasca Shukar. Ascultand variantele rroma originale ale cantecelor Shukar, in vara anului 2003, Dj Vasile si Dan Handrabur (aka Dreamdoktor) se reunesc cu alti artisti ai scenei muzicale contemporane – Cristi Stanciu (aka Matze) si Vlaicu Golcea – pentru a le prelucra si a crea ceea ce avea sa devina label-ul Shukar Collective.

Albumul de debut ‘Urban Gypsy’, apare in primavara lui 2005 la Riverboat / World Music Network in UK si dobandeste fulminant aprecierea publicului si critici pozitive din partea presei , la nivel national dar si international.

“An unclassifiable hybrid that is often funny, frequently exciting and sometimes bewildering. This album should travel far beyond most records from Romania.” – Charlie Gillett, the Observer Music Monthly, UK

“The insistent, upbeat “Malademna” features sampled electronic and Middle Eastern sounds over the treated percussion. A mix of chanted singing and staggered vocal rhyming makes the piece both emotive and hypnotic.” – Jazziz, USA

“Unique and totally thrilling.” – Jason Ferguson, Orlando Weekly, USA

“Urban Gypsy must be considered a landmark album.” – Tony Hillier, Rhythms, Australia

Interesul vadit pentru acest proiect muzical s-a concluzionat, dupa lansarea albumului, in invitatia de a performa la numeroase festivaluri (ca de ex. Trans Musicales Festival – Franta, Exit Festival – Serbia, BAM Festival – Spania, Sfinks Festival – Belgia), unde spectatorii au fost fascinati de impletirea stilurilor si a mixului cultural specific Shukar Collective.

‘Rromatek’ este cel de-al doliea album Shukar Collective lansat in septembrie 2007 la One Music/ Eastblok Music. Aceasta noua colectie de piese denota influentata dub-ului, dark-hop, a IDM-ului si fuziunea elementelor de ethno-jazz.

In vreme ce ‘Urban Gypsy’ s-a nascut in studiou , “Rromatek” capteaza spiritul natural al trupei , avand voci inregistrate in camere de hotel, in backstage la diferite concerte sau in aglomeratia din autobuze. Prin introducerea tobei si a unui cantaret la horn, se contureaza un sound mult mai organic al albumului temperat cu ritmuri electro.

{youtube}J4jaO2xfGPc{youtube}

Misiunea Shukar Collective continua sa fie aceea de a deschide noi orizonturi, de a face cunoscute performance-urile si calitatile vocale ale ursarilor rroma, denumiti gresit tigani, promovand toleranta fata de aceasta minoritate intr-o societate moderna si open-minded, asa cum ne-o dorim cu totii.

In 2010, grupul a fost subiectul unui documentar HBO : The Shukar Collective Project, care urmareste evolutia fenomenului Shukar Collective intr-o maniera neconventionala si provocatoare.

Cu ajutorul Institutului Cultural Roman din Londra ,Shukar Collective concertau anul trecut la Brighton Fringe Festival si clubul Hootananny din Brixton (cartier din Londra).

Joi 3 martie, Shukar Collective, cu componenta reactualizata, incep seria de concerte de anul acesta pe scena din Control, cu un show care se anunta spectaculos.

www.myspace.com/shukarcollective

Afterparty cu dj Vasile.

Intrarea 20lei

Tags:

Leave a reply (we review all comments)