Woody sarcastic: You Will Meet a Tall Dark Stranger

De cite ori merge in Anglia dr. Woody face un film E-vil, o viziune a lumii nashpa, la fel ca Match Point, Scoop sau Cassandra’s Dream (am mentionat celelalte trei Allen-uri anglicane!). Am vazut filmul la Cannes anul trecut, in selectia oficiala-in afara competitiei (orice film de WA e trecut automat in festival, chiar pe vremuri cind cineastul era falimentar in SUA a trecut glumita in acidul Hollywood Ending, ca o sa se autoexileze in Franta, “The French love Woody ! Yep, but thye love Jerry Lewis too.”
– tocmai s-a anuntat ca se deschide festivalul anul acesta cu noul sau film, Midnight in Paris, featuring nevasta prezindentului Sarkozy.

Deci You Will Meet a Tall Dark Stranger\aka Vei intilni strainul din visele tale !

Da, l-am vazut la Cannes (si o sa scrie careva aici, nu ne intereseaza unde l-ai vazut, da mah, dar daca acolo l-am vazut?), si am fost surprins ca aproape numai mie mi-a placut! Au tunat si au fulgerat ca e un Woody prost, minor (dar cite nu sunt :).
Cred ca dupa caldura unui iberic si romantic Vicky (si Cristina si Barcelona) si un ironic si in raspar Ce-o fi o fi (Whatever Works), nu se asteptau la acest strain intunecat. E aproape la fel de rau ca A Serious Man dupa Burn After Reading (care si el e rau in felul lui, compar aici autorii intelectuali evrei, desi Coenii nu-s influentati de Woody Allen :).
Titlul vine de la prezicerea de tip astrologic, clarvoyant (gen horoscop), “vei intilni strainul din visele tale”, a tall dark stranger poate fi un macho romantic, dar aici e destinul care le joaca o farsa protagonistilor suferind de idiotenie, la fel de mult ca cei din filmele Coen-ilor. Woody e in mod normal mai tandru cu personajele sale, dar cred ca din nou e sindromul londonez 🙂

Dupa mine, noul opus allenian e cel mai bun de la Match Point incoace, nu ca ultimele 2 n-ar fi fost bune, doar mai light. Asta e rau, mizantrop, satira sociala si se ia de comedia umana. In plus, e film de ansamblu, cu Anthony Hopkins, Naomi Watts, Antonio Banderas, cu totii la prima colaborare cu W.A. (Josh Brolin a mai jucat in Melinda and Melinda).
Sir Tony joaca rolul esentialmente allenian, un mos cuprins subit de o noua tinerete, care se îndragosteste de o prostituata (Lucy Punch) care-l joacă pe degete. Hopkins e delicios de (sau tragic, depinde de perceptie) ridicol, in rolul batrinelului indragostit de curva pitipoanca, modelul englezesc e la fel ca modelul romanesc, doar ca are un accent oribil si nas ascutit (si ne poate aduce aminte de alte Cheeky Girls)…

L-am pus pe locul 10 in topul meu de interpretari in filmele lui Woody Allen… (în afara celor lui Woody Allen) 🙂

Si A Tall Dark Stranger came. And stayed.

Alin Ludu Dumbrava

4 thoughts on “Woody sarcastic: You Will Meet a Tall Dark Stranger”

  1. Pingback: You Will Meet a Tall Dark Stranger (2010)

  2. lasand la o parte unde cum cine cand s-a ocupat de productie(multumesc mult pentru notele informative), trebuie sa spun ca am tot revazut filmul asta de cateva ori si ii recomand si omului nostru contemporan exercitii de asociere.
    nu ma mira ca nu multi de la cannes l-au degustat..probabil au picat in introspectie dupa primul minut.
    mersi mult pentru post!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.