Herbie Hancock @ Sala Palatului

Cu un portofoliu ce reuneste 50 de albume proprii, peste 20 de milioane de copii vandute in intreaga lume, 12 premii Grammy, un premiu Oscar si numeroase colaborari de succes alaturi de nume celebre precum Miles Davis, Joni Mitchell, Stevie Wonder, Sting, Annie Lennox, Christina Aguilera, Carlos Santana, Norah Jones sau Leonard Cohen, Herbie Hancock este considerat unul dintre cele mai reprezentative nume ale jazz-ului modern international, toamna aceasta publicul roman avand sansa sa-l vada pentru prima data intr-un concert live. Spectacolul lui Herbie Hancock va a loc pe 29 octombrie, la Sala Palatului din Bucuresti!

Bucurandu-se de succesul unei cariere de peste cinci decenii, Herbie Hancock este unul dintre numele de referinta ale industriei muzicale internationale, un artist complet ce a adus contributii majore muzicii, influentand in mod determinant genuri precum jazz-ul electronic, muzica acustica sau R&B-ul. Inca de mic copil Herbie Hancock si-a demonstrat talentul, fiind un adevarat geniu al pianului care la varsta de doar 11 ani a sustinut un concert alaturi de Orchestra Simfonica din Chicago. Hancock si-a descoperit pasiunea pentru jazz ceva mai tarziu, in anii de liceu, fiind puternic influentat de Oscar Peterson si Bill Evans. Impresionat de potentialul tanarului artist, celebrul Miles Davis i-a propus acestuia sa faca parte din grupul sau intitulat “Miles Davis Quintet”, perioada in care Herbie Hancock a inregistrat, alaturi de colegii lui, cateva piese clasice precum “ESP”, “Nefertiti” sau “Sorcerer”. Colaborarea dintre Herbie Hancock si Miles Davis nu s-a oprit aici, cei doi lucrand impreuna pentru diferite compozitii, doua dintre ele, “In a Silent Way” si “Bitches Brew”, devenind piese de referinta ce au marcat debutul unui nou stil de muzica recunoscut astazi drept fusion-jazz. De altfel, Herbie Hancock a fost el insusi un inovator al muzicii, fiind unul dintre primii compozitori care au imbinat sintetizatorul cu elemente de soul si funk, redefinind complet sonoritatile jazz-ului.

Dupa cei cinci ani petrecuti alaturi de “Miles Davis Quintet”, Herbie Hancock experimenteaza cariera solo, lansand cateva albume precum “Maiden Voyage”, “Empyrean Isles”, sau “Speak Like a Child”. In 1973, revine insa la formula de grup, punand bazele trupei The Headhunters alaturi de care a inregistrat albumul “Head Hunters”, primul album din istoria jazz-ului premiat cu discul platina! Au urmat alte 11 materiale discografice prezente in topurile muzicale ale anilor ’70, compozitiile sale din aceasta perioada fiind o extraordinara sursa de inspiratie pentru generatiile urmatoare de artisti. Colaborarea cu Bill Lashwell, din anul 1983, a reprezentat un alt moment reprezentativ pentru cariera lui Herbie, albumul celor doi, “Future Shock”, fiind premiat cu discul de platina, iar single-ul “Rockit” cu premiul Grammy pentru cea mai buna piesa instrumentala R&B.

Anul 1998 marcheaza lansarea unui nou album de succes semnat Herbie Hancock, “Gershwin’s World”, pentru realizarea caruia artistul a colaborat cu nume celebre precum Joni Mitchell, Stevie Wonder, Kathleen Battle, Wayne Shorter sau Chick Corea. Materialul s-a bucurat de aprecierea unanima a criticilor de specialitate, fiind premiat cu nu mai putin de 3 premii Grammy! Lista colaborarilor de succes a continuat si in 2005, pentru albumul “Possibilities”, Herbie inregistrand o serie de piese alaturi de Sting, Annie Lennox, John Mayer, Christina Aguilera, Paul Simon, Carlos Santana, Joss Stone si Damien Rice. In 2007, Hancock lanseaza materialul “River: The Joni Letters”, un tribut adus prietenei si colaboratoarei sale de-o viata, Joni Mitchell, pentru care artistul a reunit din nou cateva dintre cele mai cunoscute nume ale muzicii: Norah Jones, Tina Turner, Corinne Bailey Rae, Luciana Souza si Leonard Cohen. Albumul a primit critici excelente si este cel de-al doilea album din istoria jazz-ului premiat cu cel mai inalt titlu onorific in muzica – premiul Grammy pentru “Cel mai bun album al anului”, primul fiind proiectul “Getz/Gilberto” lansat de Stan Getz si João Gilberto in 1964.

Unul dintre cei mai influenti artisti ai momentului, Herbie Hancock este totodata unul dintre cei mai premiati muzicieni din istorie, palmaresul sau renunind pe langa cele 12 premii Grammy si un premiu Oscar pentru coloana sonora a filmului “Round Midnight”, precum si alte peste 25 de distinctii printre care Ordinul Artelor si Literelor in grad de Ofiter, oferit la Paris, in 1985, si premiul pentru “Artistul Anului”, oferit de fundatia Harvard in anul 2008.

Herbie Hancock se va afla toamna aceasta pentru prima data in Romania, artistul urmand a sustine un concert pe 29 octombrie, la Sala Palatului din Bucuresti, biletele fiind disponibile pe www.myticket.ro si in reteaua magazinelor Diverta, incepand de miercuri, 1 septembrie, la urmatoarele categorii de pret, in functie de pozitia fata de scena: 80, 120, 160, 200, 240 lei.

Tags:

1 thought on “Herbie Hancock @ Sala Palatului”

  1. Pingback: Concurs: Castiga 3 invitatii la Herbie Hancock | Feeder

Leave a reply (we review all comments)