Piata OBOR demolata

Obor Mall?

– via branea

10 thoughts on “Piata OBOR demolata”

 1. Ontanu a demolat Piata publica Obor pentru a o privatiza

  S-a realizat astfel o noua afacere marca Puiu Popoviciu si in sectorul 2.

  Scurt istoric

  Contractul de parteneriat public-privat a fost semnat in baza HCLS2 nr.131/15.12.2006, aprobata de consilierii PDL si PSD . Nu au aprobat acest proiect consilierii PNL, nici atunci, nici dupa „cosmetizari”.

  Prin actiunile judecatoresti initiate de Asociatia Frontului Negustoresc Obor s-a reusit oprirea proiectului PUZ/PUD Piata Obor. Urma sa se revina la Piata traditionala Obor, in baza recomandarilor istoricilor date pe baza Studiului Istoric realizat la solicitarea comerciantilor.

  Primarul Neculai Ontanu a preferat sa ignore hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila de anulare a proiectului Mall Obor si a propus pe baza unor PUD-uri ilegale refacerea aceluiasi proiect pe bucati.

  Puiu Popoviciu,Radu Dimofte si Sorin Creteanu isi mentin oferta de a realiza constructii in valoare de 117 milioane euro pentru a mentine actiunile grupului de afaceri la 88% din valoarea afacerii Mall Obor.

  Primaria dupa ce a evaluat terenul la 350 euro/mp (la nivelul anului 2006!!) a „reusit” sa aiba si ea 12 % din actiuni.

  Procesele Asociatiei Frontului Negustoresc Obor fiind sustinute informational de populatie, de mass-media obiectiva, de Asociatia Salvati Bucurestiul si Fundatia Eco Civica, in ultima vreme si de multi avocati, au scos la iveala urmatoarele nereguli:

  1)Proiectul de parteneriat public-privat realizat in baza O.G.Nr.16/2002 nu indeplineste conditia esentiala. Trebuia realizat pe un domeniu public privat al Primariei sector2.

  Asociatia Frontului Negustoresc Obor, detine copia Facturii de comparare a terenului Pietei Obor din care rezulta ca a fost cumparata (cu plata in patru rate) la 20 Octombrie 1890 cu suma de 510.000 lei de catre Primaria Orasului Bucuresti de la celebra familie Ghica. Acest teren, devenit domeniu public, a capatat destinatia de piata si targ.

  2)Terenul Pietei Obor, in fapt, dupa epoca comunista a ramas in suprafata de 16.242 mp incluzand si suprafata noii Hale Terminal

  Popoviciu si ai lui au „intocmit” documentatia pentru 39.177,33 mp. O astfel de suprafata, chiar daca este inclus si Parcul Pasarari cu cei 9300 mp care au mai ramas dupa recentele modernizari ale Primariei Sector 2, nu poate justifica la fata locului diferenta nejustificata de 13.635,33 mp inclusa in „documentatia lor profesionala” (cele doua insumate dau 25.542 mp).

  3)Nu este permis de Constitutia si legile Statului Roman schimbarea destinatiei de piata publica si parc a unui domeniu public, in vederea unei afaceri comerciale cu caracter privat.

  4)Folosirea unei documentatii PUD (pentru o constructie ce are ba aproximativ 7.000 mp la subsol, ba aproximativ 4.000 mp la sol) in zona de protectie a monumentului istoric Halele Obor este strict interzisa.

  5)Documentatia PUD folosita nu constituie ,conform legii, baza constructiei si implicit a demolarii Pietei publice Obor.

  In prezent

  In fata acestor argumente si a lipsei avizelor necesare nu se puteau taxa producatorii sau comerciantii de o firma privata.

  Trebuia demolata zona si „reamenajata”, chiar si ilegal, de firmele participante la contract pentru a se justifica incasarea de catre acestia a sumelor pe „argumentul moral” ca au platit investitia.

  Daunele produse bugetului local pana in prezent se ridica la 4.000.000 de euro.

  Aceasta demolare ascunde intentia de privatizare a Pietei publice Obor. Dupa refacerea zonei, tarabele vor fi inchiriate pe sume triple producatorilor care la randul lor ne vor taxa pe noi.

  Daca in trecut taxele intrau in bugetul local 100% acum Primaria va primi 12% din sumele incasate, daca exista profit.

  Daca in trecut Primaria incasa 150.000 euro lunar, in prezent in cel mai fericit caz, va incasa aproximativ 75.000 euro, conform calculelor facute in baza studiului de fezabilitate.

  Am facut aceasta informare din dorinta de a pune capat jignirilor si formularilor tendentioase aparute in comunicatele Primariei sector 2 sau tiparite in ziarul Consiliului Local Sector 2.

  Speram ca acum vom fi crezuti, de ce pe nedrept se afirma ca am devenit „procesomanii lui Ontanu”. Nu este adevarat ca avem ceva special cu fostii comunisti de tipul lui Ontanu Neculai sau cu securistii scapatati. Conform procedurilor in calitate de reclamanta incercam sa oprim un jaf organizat de un grup de interese neidentificat.

  In urma demolarii ilegale a pietei Obor s-au instrumentat noi procese si pentru prima oara am deschis procedura penala pentru oprirea abuzurilor si identificarea faptasilor.

  Presedinte executiv AFNO: Gheorghiu Mircea

 2. Hală din Piaţa Obor din Capitală, demolată înainte de emiterea sentinţei
  Eveniment – Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
  (citeste alte articole de acelasi autor »)

  Asociaţia Salvaţi Bucureştiul şi Fundaţia Eco-Civica au anunţat ieri că “hala provizorie dedicată producătorilor şi majoritatea spaţiilor comerciale provizorii au fost demolate în noaptea de 8 spre 9 septembrie 2010 din dispoziţia primarului Onţanu”. “În şedinţa programată de urgenţă ieri, 8 septembrie, la ora 12, Tribunalul Bucureşti a solicitat Primăriei Sectorului 2 să prezinte mai multe acte într-o nouă şedinţă de urgenţă programată azi, 9 septembrie, de la ora 13, în care Tribunalul Bucureşti ar fi urmat să se pronunţe asupra suspendării autorizaţiei de demolare. Anticipând că Tribunalul Bucureşti va suspenda autorizaţia de demolare emisă ilegal, primarul Onţanu a dispus demolarea în cursul nopţii dintre 8 şi 9 septembrie”, au comunicat ieri ONG-urile.
  La începutul anului 2007, primarul Neculai Onţanu anunţa proiectul de modernizare al Pieţei Obor în parteneriat public-privat cu S. C. Practic S.A., S.C. Procema, S.C. Băneasa Investments S.A., S.C. Comnord S.A. Potrivit contractului încheiat între primărie şi cele patru societăţi, Consiliul Local punea la dispoziţie pentru 49 de ani cele 4 hectare ale Pieţei Obor, urmând ca profiturile din exploatare să fie împărţite, un procent de 12% revenind Consiliului Local.
  În 2008 fosta piaţă a fost demolată, iar producătorii şi comercianţii au fost mutaţi în nişte construcţii provizorii. În locul fostei pieţe s-a construit un imobil format din subsol, parter şi 2 etaje. A fost realizată structura clădirii, în acest moment se lucrează la compartimentarea interioară.
  “Pentru a forţa producătorii şi comercianţii să accepte noile condiţii, primarul Sectorului 2 a emis vineri, 3 septembrie 2010, autorizaţia de desfiinţare nr. 61625 pentru toate construcţiile din Piaţa Obor, mai puţin Hala Obor şi noua construcţie. (…) Autorizaţia de desfiinţare 61625 din 3 septembrie 2010 a fost emisă ilegal de primarul Sectorului 2. Conform art. 4 alin. (1) lit. c) pct. 2 din Legea construcţiilor 50/1991, întrucât Piaţa Obor se află în zona de protecţie a monumentului istoric Piaţa Obor, autorizaţia de desfiinţare trebuia emisă de primarul general, nu de primarul de sector. În acest moment, doar prefectul poate opri demolările, atacând autorizaţia de desfiinţare emisă ilegal în instanţa de contencios administrativ. În aceste condiţii, conform legii, autorizaţia se suspendă de drept până la sfârşitul procesului”, arată ONG-urile.

 3. intr-adevar piata obor era un playground al sobolanilor, dar odata betonata sunt sigur ca va fi chiar mai plina de ardei de import, asa cum s-a intamplat si cu crangasi

 4. Piata Obor si toata zona din jurul magazinului e jegoasa si plina de tot felul de combinatori si dubiosi. Mie personal imi place atmosfera de acolo asa cum e ea dar nu e normal ca intr-o piata agroalimentara sa te alergi cu sobolanii printre tarabe (experienta personala:). Poate nu asa, dar o curatenie era mai mult decat necesara.

 5. @Branea: am citit articolele. Incercand sa fac putin pe avocata diavolului, spun ca acum Piata Obor arata oribil. Inteleg raportarea ei la ce era odata si inteleg argumentul istoric, insa zona Pietei Obor, acum, e un jeg. Initial, pana sa citesc link-urile tale, stiam ca Piata Obor va fi reamenajata ca piata agroalimentara asa cum s-a intamplat cu Dorobanti, Floreasca sau Gemeni. Dorobanti e intr-adevar scump. Si in Floreasca preturile au crescut dar s-a intamplat din cauza cresterii cautarilor imobiliare in zona. Taranii sunt aceiasi.

  In articolul din EVZ se spune ca taranii vor putea vinde acolo in continuare deci nu e vorba de o “mall-izare” a locului. Faptul ca e pe doua etaje si ca-s carucioare si asa mai departe nu mi se pare un punct in minus, ci unul in plus atata vreme cat actul de a cumpara devine mai igienic. Repet, acum, piata Obor e un loc mizerabil.

  Din punctul meu de vedere, ceea ce se va intampla cu taranii conteaza. Adica sa existe, in continuare, marfa adusa si vanduta de ei. Daca spatiul in care comertul se intampla poate fi mai bun, sa fie. Sunt de acord, totusi, ca daca se putea reamenaja piata in forma in care a existat dintotdeauna, asta ar fi trebuit sa se faca. Totusi, vorbim de un oras (o tara) unde exista o reala durere in cot de ceea ce inseamna vechi, istorie etc.

  Prespun ca, asemenea altor obiective care au fost salvate, presiunea publica e cea care va reusi sa faca diferenta.

  Succes!

 6. Piata Obor reprezenta ceva. Era cea mai mare piata deschisa din Bucuresti si cea mai ieftina. In loc sa fie curatata si modernizata, a fost demolata pentru a face un Mall-Piata. Conceptul este diferit. Piata era a primariei. Acma va fi privata. Asta va insemna ca preturile vor creste.

  Cateva link-uri edificatoare:
  http://economie.hotnews.ro/stiri-imobiliar-7767357-piata-legume-fructe-obor-demolata.htm

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/prima-toamna-in-bucuresti-fara-piata-obor-905391.html

  Mai exista si alte articloe asemanatoare.
  Puteti vedea un film facut de studentii de la UNATC despre ce s-a intamplat la Obor pe acest sait:
  http://www.salvatipiataobor.ro/

  Este foarte trist ca ceva bun a fost lasat sa se strice si va fi inlocuit cu o alternativa dezavantajoasa financiar si nutritional.

  In final vom manca cu totii legume si fructe din import. Danone pentru toata lumea!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.