ARS ELECTRONICA 2010 – REPAIR

  • by

Pentru cei care au vizitat deja festivalul pentru arta, tehnologie si societate Ars Electronica, din Linz, tema aleasa de organizatori pentru 2010 nu va parea ciudata. Daca anul trecut interogatiile priveau natura umana, intre 2–11 septembrie 2010 festivalul propune sa ne asumam situatia in care ne aflam la nivel global si sa incercam sa o reparam pornind de la inovatie in arta si tehnologie. Ars Electronica ne arunca din nou colacul de salvare.
Nu mai e timp pentru avertizari. Suntem pana in gat in criza financiara, si cea climatica, intr-o societate controlata si supravegheata. In cei aproape 200.000 ani de cand si-a facut aparitia, Homo Sapiens, a alterat planeta continuu, incepand de la primele forme de agricultura si pana ce recent, a trecut de limitele critice in multe domenii, de la distrugerea mediului prin schimbarile climatice pana la distrugerea dreptului la intimitate prin control si monitorizare.
Am ajuns intr-un punct de unde nu ne mai putem intoarce. La orizont se profileaza consecinte dramatice si nu exista nici o scuza pentru letargia noastra de vreme ce avem idei, instrumente si tehnici cu care am putea initia o schimbare de directie. Trebuie sa actionam acum! Trebuie sa ne apucam de o munca indelung evitata si sa ne miscam in directia buna. In incercarea de a gasi mijloace pentru a iesi din acest impas, ARS LECTRONICA apeleaza la solutii ca:
REPAIR – RETHINK – REINVENT

Uneori singura modalitate de a repara este de a da restart.Nu ne mai putem intoarce la inceputuri. Trebuie sa luam in calcul momentul in care ne aflam acum ca punct de plecare. Dar avand curajul de a face lucrurile complet altfel, de a ne revolta impotriva sistemelor si mentalitatilor actuale si de a le schimba radical. Pentru asta va fi nevoie sa ne schimbam pe noi insine in primul rand.
Necesara oricarei reparatii e un mare grad de putere inovativa, deoarece diferit de a recicla, aici nu e vorba doar de a returna lucrurile la starea originara ci si de a fi capabili de a le dezvolta mai departe.

Do it yourself – Repair it yourself!
Pentru a putea merge pe drumul ales, va trebui nu doar sa reparam de data asta ci sa ne schimbam stilul si destinatia. Disponibilitatea si capacitatea de a repara sunt un model alternativ la conceptul inca preponderent bazat pe cresterea primara si pe credinta ce-l insoteste ca acesta crestere va asigura prosperitate pentru toti.

Repair = Regenerare
Reparatie inseamna de asemenea si a vindeca, a lua lucrurile in propriile maini si a crede in capacitatea lor de a se dezvolta intr-o directie pozitiva. Cei care repara au un viitor. Astfel, locatia aleasa in acest an pentru desfasurarea festivalului, nu e intamplatoare.

Tabakfabrik, o fosta ferma de procesare a tutunului devenita un landmark istoric, va face ca sit-ul in sine sa devina un element programatic determinant al festivalului. Construita cu mult timp in urma pentru a crea locuri de munca si sfarsind ca o victima a globalizarii, fabrica este acum situata intr-o zona centrala si evaluata ca proprietate valoroasa fiind declarata nucleul din care se va naste viitorul orasului. Pentru festival ea reprezinta locul perfect de intalnire artistica cu starea societatii noastre.

Ars Electronica va servi deci din nou ca teren de testare pentru noi idei si posibilitati de a actiona si pentru a asigura viabilitatea si sustenabilitatea viziunilor si utopiilor. Festivalul e astfel si un proces in care arta si stiinta, design-ul si ingineria se pot intalni pe picior de egalitate.
Rezervati-va biletele de avion la Viena, trenul pana la Linz, un loc de cazare in frumosul oras si pregatiti-va de cel putin o saptamana reparatoare. Pentru un pass complet puneti deoparte 125 de euro sau 90 de euro pentru studenti.
Detaliile despre festival le gasiti la www.aec.at

– Luiza Alecsandru

Leave a reply (we review all comments)