BOOM ecologic

Multi au auzit cate ceva despre BOOM, festival in Portugalia, ce are loc o data la 2 ani. Unii au fost chiar si s-au intors vorbind despre un paradis terestru timp de o saptamana. Putini stiu insa ca BOOM nu e doar un festival de muzica psy/goa/trance ci poate cea mai responsabila initiativa ecologica de acest gen. Pentru cei care vor sa vada despre ce e vorba si sunt pregatiti pentru o calatorie in Portugalia intre 18-26 August, ultimele bilete mai pot fi cumparate on-line pana in 31 iulie la 175€. Sau direct la intrare.

Boom este utopia auto-declarata si asumata de organizatori in care timp de o saptamana muzica, arta, cultura, sustenabilitatea si frumosul se intalnesc intr-o locatie de vis. Anul acesta locatia este una noua, pe marginea unui lac, in satul Idanha-a-Nova, in apropierea orasului Castelo Branco. Cautati rapid un bilet de avion spre Lisabona si plonjati in paradis!

Ce va asteapta?
Scene cu nume ca Dance Temple, Ambient Pardise, Groovy Beach sau Sacred Fire unde Dj si live acts vor creea un univers sonor continuu, numerosi artisti vizuali vor performa la Live Art Zone, sculpturi, pictura, fotografie, foarte mult Land Art, Visionary Art Gallery, workshop-uri si filme pe teme artistice si ecologice, Healing Area, experiente inedite.

Ce se asteapta de la voi?
Fiind vorba de un festival pentru toate spiritele libere si care incearca sa creeze o realitate alternativa, organizatorii cer foarte putin: „ Bring Peace, Love and Gratitude”.

Tema pe care s-a axat BOOM in acest este apa, ca element fizic primordial si ca simbol. 2010 este deci un omagiu adus apei, ca element mutabil, transformator, cu tot cea are vizibil si invizibil. Conform credintelor Tao, apa este elementul care da viata fara a cere nimic in schimb. Fara limita si fara moarte, apa este inceputul si sfarsitul tuturor lucrurilor.

Nu e de mirare deci ca BOOM si-a luat responsabilitatea de a recicla toata apa folosita in restaurante, baruri si chiar si cea de la dusuri, pentru a o returna in natura la fel de curata ca la inceput. Folosind plante acvatice speciale apa e tratata pentru purificare si reintegrata in circuitul natural. Pentru a economisi apa, toaletele vor folosi in mare parte un sistem special de descompunere a deseurilor umane, numit Dry Composting care ajuta in acelasi timp si la fertilizarea solului. Pentru cei interesati, intreg istoricul metodei si descrierea detaliata a procesului pot fi gasite pe site-ul festivalului.

Materialele care au fost folosite pentru diverse constructii au fost si ele in mare masura naturale, de pilda bambusul.

O alta initiativa aplicata la BOOM inca din 2007 este „Your Oil is Music” prin care uleiurile vegetale sunt reciclate si transformate in energie pentru generatoare. Festivalul aduna peste 20.000 de oameni, deci o cantitate de energie pe masura trebuie consumata pentru muzica, lumini, transport, hrana etc. Insa BOOM vrea sa demonstreze ca energia nu trebuie sa fie privita ca o problema in viitor. In 2008, 45.000 litri de ulei vegetal au fost folositi pentru generatoare, evitand emisia in atmosfera a 117.000 kg de CO2. Campania isi doreste si sa educe publicul despre pericolul ecologic cauzat de aruncarea uleiului folosit. In paralel, vor fi folosite energia solara si cea eoliana.

Deoarece nimeni nu-si doreste sa transforme un paradis intr-o groapa de gunoi, fireste, deseurile vor fi stranse de o echipa speciala care va functiona pe tot parcursul festivalului, vor fi triate si reciclate in limita posibilitatilor. Participantii sunt invitati sa ajute pur si simplu prin a nu arunca deseuri in locuri neamenajate.

Toate detaliile despre festival pot fi gasite la www.boomfestival.org

Bilete Online: https://www.boomfestival.org/boom2010/wp-content/forms/etickets_2010/etickets_form.php

Boom Ambassador: http://www.boomfestival.org/boom2010/tickets-boom-bus/boom-ambassadors

Luiza Alecsandru


1 thought on “BOOM ecologic”

Leave a reply (we review all comments)