Concursul European de Scenarii Nisi Masa

  • by

Asociaţia Culturală Control N organizează între 15 mai şi 31 iulie 2010 Concursul European de Scenarii Nisi Masa. Concursul se desfăşoară pentru al 9-lea an în Europa şi este unul dintre cele mai cunoscute concursuri adresate pasionaţilor de cinema.

Concursul se adresează tinerilor scenarişti, profesionişti şi amatori, cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani. Înscrierea la concurs se face trimiţând un scenariu de film de scurt metraj, original. Spre deosebire de ediţiile precedente, în acest an tema scenariilor va fi una liberă, singura condiţie fiind limita maximă de caracatere, 20,000 (inclusiv spaţiile).

Scenariile vor fi scrise în limba română, conform ghidului ce poate fi downloadat de pe site-ul www.controln.ro

Înscrierea va trebui făcută atât prin email, la adresa scriptcontest@controln.ro, cât şi prin poştă la adresa:

Asociaţia Culturală Control N
OP15-CP10
Bucureşti
053120.

Cei interesaţi vor trimite prin email:

– un exemplar electronic, în format RTF (rich text format) la adresa scriptcontest@controln.ro. Scenariile trebuie să conţină pe prima pagină titlul, numele şi datele de contact ale autorului.
– un formular de înscriere, ce poate fi descărcat de pe site-ul www.controln.ro, care trebuie completat în limba engleză.

Pentru ca aplicaţia să fie completă, aceleaşi documente, tipărite şi semnate, se vor trimite prin poştă, până la data de 31 iulie (data poştei).

Scenariile primite vor fi analizate de către un juriu compus din 3 profesionişti din cinematografia română. Se vor desemna maxim 3 scenarii câştigătoare ale fazei naţionale, care ulterior vor participa la etapa de jurizare internaţională.
Scenariştii câştigători ai etapei naţionale vor fi anunţaţi în data de 15 septembrie 2010.
Etapa de jurizare internaţională se va definitiva în luna noiembrie cu desemnarea a 25 de scenarii câştigătoare.

Cei 25 de autori ai scenariilor selecţionate în etapa de jurizare internaţională vor participa la workshopul European Short Pitch. Workshopul se desfăşoară în 2 sesiuni. Prima sesiune va avea loc în Moulin d’Andé, Franţa, între 10 şi 15 ianuarie 2011, şi este dedicată îmbunătăţirii scenariilor. Participanţii vor fi îndrumaţi de un grup de experţi europeni în scrierea scenariilor. A doua sesiune va consta în iniţierea participanţilor în prezentarea şi susţinerea scenariilor lor în faţa producătorilor şi se va finaliza cu o sesiune de pitching cu producători europeni invitaţi la workshop. Fiecare dintre cei 25 de câştigători va avea astfel ocazia să obţină finanţare pentru producerea scenariilor lor.

Asociaţia Culturală Control N a fost fondată în ianuarie 2009 şi are ca scop promovarea cinematografiei autohtone pe plan internaţional, organizarea de activităţi educaţionale în domeniul cinematografiei şi descoperirea de noi talente între iubitorii de film.
Din aprilie 2009, Asociaţia Culturală Control N este reprezentantul NISI MASA în România. NISI MASA este o reţea de asociaţii, prezentă în 19 ţări europene, ce îşi propune intărirea comunicării internaţionale între tineri pasionaţi de cinema, prin organizarea de proiecte legate de film în diverse tări europene, ateliere de creaţie şi publicaţii legate de cinematografia europeană. Mai multe detalii despre NISI MASA, precum şi regulamentul oficial al concursului, se găsesc pe site-ul oficial www.nisimasa.com.

În 2009, Asociaţia Culturală Control N a organizat cea de-a 8-a ediţie a Concursului European de Scenarii Nisi Masa. Unul dintre scenariile finaliste în etapa naţională, Vechitura, scris de Andra Chiriac, a participat cu succes la workshopul de dezvoltare de la Moulin d’Andé, precum şi la sesiunea de pitching organizată în aprilie 2010, de Nisi Masa în parteneriat cu Asociaţia Culturală Control N şi Festivalul Internaţional de Film NexT. Ca urmare a acestui proiect, scenariul Andrei Chiriac e pe cale să fie produs.

Din 2002, 18 scenarii finaliste ale concursului au fost produse, toate au fost promovate şi prezentate în festivaluri internaţionale de film. Din 2007, o selecţie a filmelor realizate ca urmare a European Short Pitch sunt prezentate anual, în cadrul secţiunii Semaine de la Critique a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes.

Mai multe detalii despre înscrierea la concurs, condiţii de participare şi ghidul de bază pentru scrierea scenariilor se găsesc pe site-ul www.controln.ro, www.nisimasa.com, la adresa de email info@controln.ro, sau la numerele de telefon 0721969639 şi 0721261736.

Leave a reply (we review all comments)