De ce s-au mutat fiţele de Dorobanţi în centrul vechi

Terasiada. Piţipoancele îşi caută viţa nobilă pe Lipscani
De ce s-au mutat fiţele de Dorobanţi în centrul vechi
Un articol de Vlad Ursulean.

14 thoughts on “De ce s-au mutat fiţele de Dorobanţi în centrul vechi”

  1. LOL :)) Flamewar much Oana? Nu înteleg de unde până unde jignirea la adresa mea, având în vedere ca eu n-am insultat pe nimeni. Înţeleg că eşti prietenă cu Andreea (salut 🙂 ) şi că îi susţii punctul de vedere, dar aşa să mă insulţi fără motiv e cel puţin copilăresc.

    Şi ca să fiu si un pic on-topic, subiectul articolulului de pe România Liberă este atât de învechit încat ma depăşeşte total interesul vostru pentru el. E aceeaşi apă care se bate la nesfârşit in piua Vama Veche s-a stricat, au început sa vină toţi cocalarii acolo. Cui îi pasă de fiţoşii care acum stau la bere in Lipscani în loc să stea in Dorobanţi?

  2. Câta polilogiha pentru o chestiune de însemnatate atât de mică. Parcă urmariţi obiceiurile migratoare al şocâtelor de stepă. Eu personal nu prea am mai fost prin centrul vechi&istoric™ pentru ca mi se pare prea aglomerat si mi-e silă sa dau 5 ture pană să gasesc un loc unde să mă aşez. Şi de fapt, singurul lucru care mă deranjează cu adevarăt la zona asta este că pe străzile reabilitate nu ai loc sa treci din cauza meselor.

    E de reţinut – din articol – citatul Deliei: „Tot ce are cultură şi istorie ne place” 🙂

  3. Andreea n-ai decat sa te distrezi tu cu cocalarii, eventual poti sa dai o tura si prin bombele din obor daca nu te scarbeste, pe noi da 🙂

  4. @andreea:

    Tu spui că… SA CREZI SI SA SPUI CA O ZONA S-A DEGRADAT PENTRU CA NISTE OAMENI, ALTII DECAT TINE, BEAU SUC P-ACOLO ESTE UN SOI DE GANDIRE TIP LAGAR DE CONCENTRARE.

    Eu nu văd că articolul ăsta spune așa ceva. Nici măcar nu spune că că centrul vechi s-a degradat. Chiar încheie într-un mod semi-pozitiv:

    “Din toată povestea asta, cel mai câştigat iese peisajul din centrul istoric. Clădirile se restaurează, mizeria dispare puţin câte puţin. Ce n-au reuşit în 20 de ani intelectualii care se lamentează de pierderea trecutului sunt pe cale să reuşească afaceriştii şi fiţoşii. Asta nu din vreun sentiment nobil al conservării culturii, ci pentru bani. În premieră pentru Bucureşti, să restaurezi o casă veche a devenit mai profitabil decât să trânteşti un turn de sticlă.”

  5. Textul asta, impreuna cu texte asemanatoare, ma enerveaza. Sa va explic de ce.

    In primul rand, nevoia asta a unora de a imparti lumea in gasca de oameni ok si gasca de oameni naspa. Stiu, cei mai multi dintre noi vad, in general, lumea ca fiind impartita in grupuri si grupulete, fiecare cu eticheta proprie, care numeste si defineste trasaturi specifice. Aceste impartiri se fac dintotdeauna si au inceput, cu precadere, in perioada manelisti vs. rockeri etc. Ca si cand, pentru ca existau manelele si manelistii, nu putea fi restul lumii fericita. Personal, cred ca acest gen de impartiri nu-s doar inutile si false, dar sunt si periculoase pentru ca creeaza un fel urat de-al gandi pe cel de langa tine, adica dispretul. Sa-l dispretuiesti pe altul pentru ca este, arata si se comporta diferit de tine mi se pare rusinos. Ce daca e cocalar, ce daca e fitos, spuneti-mi, CE DACA? Sa te imbraci vintage, sa mergi in Control, sa te dai cu bicicleta, acesta este comportamentul corect de viata? Exista, de fapt, un mod CORECT de-a trai astfel incat, din punctul asta de vedere, ceva sa fie corect si bun si cealalta varianta, proasta si rea?

    In al doilea rand, locuiesc in Dorobanti, iar mitul fitosilor de Dorobanti este o poveste creata si vanduta. Ca o stire de Can Can si Click. Pur si simplu pentru ca e amuzant sa fii impotriva cuiva. In Dorobanti, la cafenele, cafeaua nu a fost niciodata mai scumpa decat in alte parti, adica mereu pana in 10 lei. Da, cei care veneau sa o consume erau majoritari baieti cu maieuri si lanturi si ochelari si fete cu sclipici. Si ce daca? Eu, pe ei, nu i-am auzit niciodata spunand ca-s satui de unii si de altii care se aduna prin alte locuri pentru ca asculta nu stiu ce muzica, poarta nu stiu ce haina sau arata in nu stiu ce fel. Nu vi se pare ciudata insistenta cu care ne facem griji de ceea ce este in curtea celuilalt? Ne deranjeaza cand altii nu-si vad de treaba lor, insa judecandu-i cu insistenta pe cei care nu-s asemenea noua, facem exact ceea ce detestam mai mult: ne bagam unde nu ne fierbe oala.

    In al treilea rand, pe Lipscani au inceput sa vina toti sus-numitii. Asa, si? Ce, Lipscaniul era vreo zona asumata de vreo grupare anume, de vreo gasca fina de oameni a caror salas e dintr-o data poluat de niste unii care se dau ce nu-s sau care au bani de aruncat si, vai, noi cu inaltele noastre standarde de cultura nu putem repira acelasi aer dimpreuna cu ei? Uite, pe mine, genul asta de atitudine ma scarbeste.

    In concluzie, daca ar fi sa luam la bani marunti articolul, p-asta, dar si pe altele asemanatoare, am descoperi ca, in esenta, problema este ca Lipscaniul si toata zona veche are nevoie de o mana de management forte care s-o repuna pe picioare si de legi care sa ii dea strict functia pe care o vizeaza toti: ala de centru istoric. Nu-i de vina nici cocalarul, nici fitosul, nici Monica Columbeanu ca Lipscaniul e ce e azi. SA CREZI SI SA SPUI CA O ZONA S-A DEGRADAT PENTRU CA NISTE OAMENI, ALTII DECAT TINE, BEAU SUC P-ACOLO ESTE UN SOI DE GANDIRE TIP LAGAR DE CONCENTRARE.

    Mie mi-ar placea sa stiu ca genul acesta de gandire se va stinge usor, usor si ca, macar cei care se dau pe Feeder, in cazul de fata, inteleg ca nu dispretuirea celui de langa noi ne va ajuta sa traim, poate, mai bine.

  6. Pentru că așa e normal într-un oraș normal. Lumea migrează, zonele devin din jegoase – de fițe.
    Nu înteleg care e marea mirare.
    Dorobanțiul e la fel de plin de gherțoi si cocalari și mai nou fițele s-au mutat la o terasă de pe Floreasca unde mașinile parcate acolo cumpără cam jumate de stradă.
    Urmează Rahova și alte zone avariate deocamdată.

Leave a reply (we review all comments)