Aprinde inspiratia: Burn Energy Shot X YVAT

  • by

Burn energy shot dezvaluie un nou film „Aprinde inspiraţia”, Azi: YVAT

Interviu. YVAT vorbeste despre inspiratie…

1. Unde iti gasesti inspiratia?
Mi-a trebuit timp sa inteleg ca nu exista retete. Nici pentru compozitie in general, nici pentru sursele de inspiratie. Cel putin, eu nu am o astfel de reteta. Mai degraba cred ca functioneaza capacitatea de detasare, scindarea clara dintre ce mi se intampla in afara studioului si in interiorul lui. Cred ca muzica e foarte aproape de inconstient. De-asta este mai eficient sa pornesti device-urile cu care lucrezi si, pur si simplu, sa incepi sa te joci, sa gasesti sunetul potrivit, sa jonglezi cu el in orb, fara o directie anume. Asa vin cele mai bune idei. Mai departe, insa, incepe sa fie matematica pura si munca de slefuire. Pentru mine, dincolo de creatia spontana, sunt foarte importante calitatea si profunzimea sunetului. Intr-un fel, gradul de perfectiune…De-asta munca de inginer de sunet seamana cumva cu munca unui creator de instrumente muzicale sau, in ultima instanta, cu a unui strungar.
2. Cum vezi “ENERGIA” in muzica?
Diferenta dintre muzica si zgomot este ca prima transforma totdeauna dispozitia. Muzica nu exista daca nu starneste ceva in ascultator, nu-l face sa vibreze intr-un fel sau altul. Ce mi se pare uimitor e ca vibratia asta se propaga cumulativ. Energia transmisa prin muzica se multiplica cu cat publicul este mai numeros si mai divers. Si ar mai fi ceva: muzica e un cod facil de schimb intre artist si public; in concert, cel putin, e un schimb continuu de energie intre scena si public. Pe de alta parte, cred ca muzica poate fi energetica si aici e vorba de bpm-ul mai mult sau mai putin rapid si agresiv.
3. Cum reactioneaza lumea la muzica ta?
Dupa zece ani de concerte in cele mai diverse locatii–de la fabrici de textile parasite in Berlin, la ferme tip Woodstock in Canada, de la muzee si sali de teatru europene, la cluburi obscure in zone militarizate din Israel sau platouri montane bulgaresti–am o certitudine: ca publicul este totdeauna la fel. Oamenii vor sa vibreze, sa simta ceva nou, sa plece cu o stare si cu o linie melodica in minte. Si asta le ofer in concert. Dupa concert, mi s-a intamplat sa mi se stranga mana si sa mi se spuna ca muzica mea e cel mai bun drog. Asta e flatant pentru un artist.

4. Ce faci cand n-ai inspiratie, cum iesi din blocajul creativ?
In general, nu se intampla. Dupa ce un album este gata, spun ca va fi ultimul. Dar, de fiecare data, intru in studio si apar de la sine piese noi. Stilul meu evolueaza continuu si destul de rapid, fiecare proiect are un fresh touch. Cred ca blocaje apar cand nu mai ai nimic nou de aratat si cand te-ai plafonat.

Toate cele 20 video-uri Burn Energy Shot vor fi disponibile pe www.artbyburn.ro

Leave a reply (we review all comments)