Ziua HBO la TIFF 2010

  • by

HBO ROMÂNIA ADUCE ŞI ANUL ACESTA LA TIFF PRODUCŢII ŞI EVENIMENTE EXCEPŢIONALE

Devenită deja o tradiţie la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, Ziua HBO vă propune joi, 3 iunie 2010, trei producţii originale HBO România şi două producţii originale HBO Films, câştigătoare ale premiilor Emmy, Globul de Aur sau selecţionate la festivaluri de prestigiu.

Taking Chance/ Ultimul drum al lui Chance este un film emoţionant inspirat din povestea adevărată a unui marinar american, colonelul Strobl, care s-a oferit voluntar să escorteze rămăşiţele caporalului Chance Phelps de 19 ani, ucis în Irak, până într-un mic oraş din Wyoming.

Into the storm este un film biografic despre Winston Churchill şi mandatul lui în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial. Filmul este regizat de Thaddeus O’Sullivan, iar rolul principal este interpretat de Brendan Gleeson. Into the storm este continuarea filmului de televiziune The Gathering Storm în care este prezentată viaţa lui Churchill, în anii de dinainte de război.

Documentarul produs de HBO România, Lumea văzută de Ion B., regizat de Alexander Nanau, este a treia producţie oferită de HBO România în Ziua HBO, la această ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Filmul arată călătoria şi transformarea lui Ion Bârlădeanu din cerşetor în artist apreciat pe plan internaţional. Documentarul a avut premiera mondială la festivalul Visions du Reel din Elveţia şi a fost selecţionat la alte festivaluri internaţionale de renume cum ar fi Crossing Europe, Hot Docs sau Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Londra unde s-a bucurat de aprecierea publicului dar şi a criticilor de specialitate.

Cel de-al doilea documentar original HBO România este Circul Vesel, regizat de Claudiu Mitcu. Un film cinstit, curajos, care spune povestea de viaţă a uneia dintre cele mai vechi familii de artişti de circ din ţară, respectiv a unora dintre cei mai bătrâni artişti de circ încă în viaţă, descendenţi ai fondatorului Circului Globus, Toma Zdebschi.

Un moment special al Zilei HBO la TIFF va fi difuzarea în avanpremieră extraordinară a celui mai nou documentar produs de HBO Central Europe în regia lui Matei-Alexandru Mocanu, The Shukar Collective Project. Filmul urmăreşte formarea şi evoluţia fenomenului Shukar Collective, într-o manieră vizuală provocatoare şi neconvenţională. Producţia depăşeşte graniţele documentarului muzical, orizontul său de cercetare vorbind, mai mult decât despre muzică, despre contactul şi ciocnirea dintre culturi.
Vizionarea filmului va fi precedată de o conferinţă de presă. Producatorii filmului în parteneriat cu festivalul vor oferi publicului TIFF o expoziţie cu fotografii realizate în timpul filmărilor.

Atât filmul Circul Vesel cât şi The Shukar Collective Project sunt finaliste la Concursul Naţional de Scenarii iniţiat de HBO România şi organizat în parteneriat cu TIFF.

În acest an, HBO România oferă secţiunile No limit şi What’s Up, Doc? in cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Prezenţa HBO la TIFF este completată de Cinemax care oferă secţiunea 3×3. Iar în cadrul Zilelor Filmului Românesc, vor fi prezentate mai multe producţii autohtone realizate printre altele şi cu participarea HBO România: Caravana cinematografică, Kapitalism – reţeta noastră secretă, Aurora, Felicia înainte de toate, Medalia de onoare, Portretul luptătorului la tinereţe .

În cadrul Galei Festivalului Internaţional de Film Transilvania, vor fi anunţaţi câştigătorii Concursul Naţional de Scenarii iniţiat de HBO România şi organizat în parteneriat cu TIFF. Anul acesta au fost înscrise în concurs 411 scenarii din care 122 la categoria lung metraj, 262 la categoria scurt metraj şi 27 la sectiunea documentar, numărul scenarilor fiind aproape dublu faţă de cel înregistrat anul trecut.

Joi, 3 iunie 2010, publicul va putea urmări Into the storm de la ora 11:30 la Cinema City, Lumea văzută de Ion B. de la ora 12:30 la Cinema Arta, Circul Vesel de la ora 15:00 la Cinema Arta, The Shukar Collective Project de la ora 17:00 la Cinema Victoria şi Taking Chance de la ora 18:00 la Cinema City.

Leave a reply (we review all comments)