California Dreamin’ @ Băneasa Drive-In Cinema (@ NexT)

  • by

După două zile încărcate de proiecţii, seminarii şi evenimente, Festivalul Internaţional de Film NexT propune publicului bucureştean o proiecţie neconvenţională, cu intrare liberă: cele mai bune filme realizate de Cristian Nemescu şi Andrei Toncu rulează joi, 15 aprilie, de la ora 21:00, la Băneasa Drive-In Cinema. Unul dintre programele-maraton ale ediţiei din acest an, proiecţia include două scurt metraje, un mediu metraj şi un film de lung metraj şi se întinde pe durata a aproape patru ore.

California Dreamin’ (Nesfârşit), lung metrajul regizat de Cristian Nemescu, câştigător al trofeului secţiunii Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes în 2007, este cel mai important titlu de pe afişul proiecţiei speciale NexT de la cinematograful drive-in din Bucureşti. Filmul de pe genericul căruia nu lipsesc actori cunoscuţi precum Maria Dinulescu, Andi Vasluianu, Răzvan Vasilescu sau starul american Armand Assante. Înaintea lung metrajului lui Cristian Nemescu, spectatorii de la Drive In vor putea urmări alte trei filme îndrăgite şi extrem de diverse, realizate de cei doi: surprinzătorul şi energicul mediu metraj prezentat în selecţia secţiunii Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes în 2006, Marilena de la P7 (r. Cristian Nemescu, sound design Andrei Toncu); cel mai premiat scurt metraj românesc al tuturor timpurilor, Lampa cu căciulă (r. Radu Jude, sound design Andrei Toncu) şi scurt metrajul de animaţie Alinuţa, regizat de Matei Branea, al cărui sound design a fost realizat de Andrei Toncu.

La Mansarda Cărtureşti, după succesul primelor două prelegeri, susţinute de sound designerul Christophe Heral, respectiv de invitaţii speciali Alexander Hacke şi Danielle de Picciotto, Seminariile NexT continuă joi cu două întâlniri de neratat pentru toţi cinefilii şi tinerii cineaşti din Bucureşti. De la ora 10:30, unul dintre cei mai prolifici scenarişti români al ultimilor ani, Răzvan Rădulescu (Marfa şi banii, Moartea domnului Lăzărescu, Hârtia va fi albastră, Boogie), susţine seminarul de scenaristică Nimic înseamnă mai mult. Reinserţia realului în ficţiune, destinat tuturor celor pasionaţi de scris şi de felul în care iau naştere scenariile de film, urmărind transformarea realului în ficţiune. După Răzvan Rădulescu, la Mansarda Cărtureşti vine unul dintre membrii juriului NexT 2010, producătorul independent american Jim Stark, colaborator apropiat al celebrului regizor Jim Jarmusch, alături de care a produs lung metraje antologice, precum Stranger Than Paradise, Night on Earth şi Coffee and Ciggarettes. Seminarul său, Producţia de film independent într-o lume comercială, programat la ora 12:30, aduce în faţa publicului Seminariilor NexT secretele unuia dintre cei mai importanţi producători de film independent din Statele Unite.

Competiţia NexT continuă joi cu încă două programe pline de surprize, la Cinema Scala, care includ proiecţiile a două dintre cele patru filmele româneşti selecţionate în acest an printre cele 26 de scurt şi mediu metraje care concurează pentru Trofeul NexT. În programul de la 16:30, filmul exploziv regizat de Nicolae Constantin Tănase, Outrageously Disco (România, 2009)), aduce pe ecranul de la Scala una dintre celei mai reuşite secvenţe de musical româneşti; alături de acesta, tensionatul mediu metraj Pe final / Aus.Lauf (Elveţia, 2009), care urmăreşte, într-un cadru-secvenţă, ultimele 36 de minute din viaţa unei fete care hotărăşte să se sinucidă şi bizarul Betty B. şi trupa ei / Betty B. & The’s (Germania, 2009), filmul care pune faţă în faţă un bărbat blazat cu solista vocală a unei celebre formaţii de cârciumă, sunt numai trei dintre titlurile pe care le propune cel de-al treilea calup din competiţia festivalului. În cel de-al patrulea program de competiţie, de la ora 19:00, publicul român va avea ocazia să urmărească în premieră Derby (România, 2010), scurt metrajul regizat de Paul Negoescu selecţionat în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin.Francais / Farangses (r. Nawapol Thamrongrattanrit, Tailanda, 2009), mediu metrajul plin de sensibilitate care prezintă o problemă bizară cu care se confruntă două studente tailandeze înaintea examenului la limba franceză, şi Glenn Owen Dodds (r. Frazer Bailey, Australia, 2009), scurt metrajul care îl aduce în prim plan pe controversatul personaj cu acelaşi nume, sunt numai două dintre celelalte filme prezentate în cadrul acestui program.

Unele dintre cele mai bune animaţii produse recent în Polonia rulează la Cinemateca Eforie joi, începând de la ora 18:00, în cadrul tradiţionalei secţiuni Countries in Focus. Scurt metrajul de animaţie Visul american / American Dream (r. Jakub Wronski, 2007), bizarul Bucla / Petla (r. Maciej Majchrzak, 2006) sau controversatul Oraşul Evadării / Miasto ucieczki (r. Wojciech Kasperski , 2006).

Zece artişti handmade şi-au pus în vânzare accesoriile unicat realizate pornind de la designul NexT la gift shop-urile festivalului, amenajate în foaierele cinematografelor Scala şi Eforie, unde fanii festivalului pot, de asemenea, să găsească toate materialele promoţionale ale acestei ediţii a celui mai important festival de scurt şi mediu metraj din România.

Cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT are loc în perioada 13-18 aprilie 2010 la Cinema Scala, Cinemateca Eforie, Băneasa Drive-In Cinema şi Mansarda Cărtureşti din Bucureşti. Biletele se găsesc la casieriile Cinema Scala şi Cinemateca Eforie.
Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară în 2010 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în “Viziunea pe 30 de ani pentru România” a Casei Regale.
Bilete prin: ticketfan.ro

Leave a reply (we review all comments)