“Circul Vesel” de Claudiu Mitcu

[zdvideo width=”550″ height=”400″]http://www.circulvesel.ro/bilder/video/trailer.flv[/zdvideo]

In seara asta am avut ocazia sa vad la Elvira Popescu documentarul Circul Vesel, o productie HBO Romania in regia lui Claudiu Mitcu.
Este povestea unora dintre cei mai batrani artisti de circ din tara, familia lui Toma Zdebschi, cel care a adus Circul Globus in Romania, supravietuitori ai unui secol nebun din care au mai ramas doar fotografiile si cateva amintiri.
Un film emotionant si cu multe aspecte comice. Recomand.

CIRCUL VESEL,
un nou documentar HBO Romania
regia: CLAUDIU MITCU
din 25 martie, de la ora 20.00

HBO Romania anunta premiera celui mai nou documentar original, Circul Vesel, in regia lui Claudiu Mitcu.
Va invitam sa-l urmariti in exclusivitate joi, 25 martie, de la ora 20.00.

Filmul spune povestea uneia dintre cele mai vechi familii de artişti de circ din ţară, respectiv a unora dintre cei mai bătrâni artişti de circ încă în viaţă, descendenţi ai fondatorului Circului Globus, Toma Zdebschi. Mina şi Carol sunt căsătoriţi de cincizeci de ani. Amândoi au fost artişti de circ. Mina are acum 75 de ani, iar Carol, 84, au împreună o fată, Rica, doi nepoţi, Aura şi Bogdan, şi o strănepoată de 7 ani. Carol este fiul lui Toma Zdebschi, unul dintre primii proprietari de circ ambulant in Romania. Odată cu venirea comuniştilor, circurile din România sunt naţionalizate, iar Carol este forţat să cedeze denumirea de Circul Globus, acest nume fiind preluat de către Circul de Stat. Din anul 1992, cei doi se retrag şi-şi trăiesc viaţa într-o casa din cartierul Rahova – Bucureşti, în curtea căreia mai stă încă primul lor vagon, cel cu care au colindat prin toată ţara. În fiecare an, pe 29 august, familia şi prietenii se aduna în curtea casei din Rahova pentru a sărbători ziua lui Carol.

Filmul nu pune accentul pe “istoria circului în România”, ci pe povestea de viaţă a unor artişti de circ (poate cei mai vechi la ora asta din România), pe destinul lor, spune regizorul Claudiu Mitcu despre Circul Vesel, un film cinstit, curajos, dar delicat, cu o poveste care se întinde pe parcursul unui secol şi care, aşa cum îi stă bine unei poveşti a secolulului XX, implică nazişti, sovietici, comunişti, securişti, poliţişti şi artişti – toţi gravitând în jurul cuplului Carol şi Mina Zdebschi.

Scris de Aura Sorescu şi Claudiu Mitcu şi filmat de Toma Velio (pentru a treia oară pe genericul unui documentar original HBO – după Nunţi, muzici şi casete video şi Australia), filmul a fost realizat în perioada iulie 2009 – ianuarie 2010, filmările având loc în vara lui 2009, în Bucureşti, Călăraşi, Făgăraş şi Frata – judeţul Cluj. Producătorul executiv al filmului este compania wearebasca.

Finalist al ediţiei din 2009 a Concursului Naţional de Scenarii – secţiunea Documentar – organizat de HBO în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania, Circul Vesel este primul dintre cele trei proiecte ajunse în finala celei de-a noua ediţii a concursului, care au devenit documentare originale HBO şi urmează să fie lansate în acest an. Ele se vor alatura celorlalte productii originale HBO Romania: Nunti, Muzici si Casete Video, Apocalipsa dupa Soferi, Australia, Lumea Vazuta de Ion B.

Mai multe despre Circul Vesel puteti citi pe site-ul oficial al filmului, www.circulvesel.ro.

1 thought on ““Circul Vesel” de Claudiu Mitcu”

  1. Pingback: Circul Romanesc « Juggling Culture in Romania | inspired by Juggler.ro

Leave a reply (we review all comments)