Proiecţie simultană de film în 16 licee din ţară

  • by

Proiecţie simultană de film în 16 licee din ţară prin Cluburile de Film One World
Pe 26 februarie, începând cu ora 12.00, liceenii din 10 oraşe vor vedea şi comenta, simultan, filme despre mediu şi schimbările climatice

În ultimii ani, cineaştii români câştigă constant premii internaţionale prestigioase, de cele mai multe ori în ciuda susţinerii precare din partea statului sau a sistemului de educaţie.
Continuând o tradiție regională inaugurată de People in Need din Republica Cehă, Asociaţia Oricum, organizatorul festivalului de scurtmetraje ShortsUP, a adus în România Cluburile de Film One World, care se concretizează în proiecții și dezbateri lunare în 16 licee din Bucureşti şi din ţară.

Proiectul încearcă să suplinească lipsa educaţiei cinematografice în şcoli şi constă în organizarea unor cluburi de film documentar cu tema drepturilor omului și chestiunilor globale. Filmele de lungmetraj, dar şi cele de mediu şi scurtmetraj ating tematici globale precum migraţia, discriminarea, sărăcia, rasismul, schimbările climatice sau conflictele armate.
Pe 26 februarie, liceenii din 10 oraşe vor vedea, în cadrul Cluburilor de Film One World, o serie de scurtmetraje cu temă ecologică, între care Carpa Diem, recunoscut de UNESCO drept cel mai bun film despre drepturile omului în 2007 şi Varmints, o animaţie emoţionantă, nominalizată la premiile Bafta în 2009.
Răzvan Crişan, fondator al Asociaţiei Oricum: “Credem în iniţiativa tinerilor și în pasiunea lor pentru film. De aceea, cluburile sunt organizate de Oricum, dar coordonate chiar de către liceeni, aşa că proiectul are o importantă componentă de leadership în industriile creative. Cei mai pasionați liceeni au participat la ateliere de lucru în România şi în Cehia, au învăţat despre drepturile omului şi au aflat de la profesionişti despre culisele realizării filmelor documentare.”
În prezent, cluburile de film au strâns peste 2000 liceeni în 16 licee din 10 oraşe: Bucureşti, Timişoara, Cluj, Constanţa, etc. În fiecare lună, proiectul se extinde în alte localităţi, crescând astfel constant numărul de copii implicaţi în proiect, dar şi baza de filme documentare proiectate.

Proiectul îşi mai propune, pe lângă educaţie cinematografică, să ajute la stimularea gândirii critice şi la exploatarea resurselor creative ale tinerilor, atât prin interacţiunea cu mesajele filmelor, cât şi prin dezbateri. Fiecare proiecţie lunară este urmată de o discuţie cu invitaţi din lumea filmului sau a organizaţiilor nonguvernamentale. Educaţia nonformală, atât de puţin folosită în şcolile din România, oferă o mai mare libertate de alegere şi de formare a personalităţii în funcţie de afinităţi şi talente.
Liceele în care va avea loc proiecţia simultană de vineri 26 februarie, începând cu ora 12.00:
În Bucureşti: Colegiul Naţional George Coşbuc, Colegiul Naţional Sf. Sava, Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr, Liceul Teoretic Ion Neculce, Colegiul Naţional Iulia Haşdeu, Colegiul Naţional I. L. Caragiale, Colegiul Economic Virgil Madgearu
În ţară: Colegiul Naţional Alexandru Lahovari – Râmnicu Vâlcea, Colegiul Naţional Costache Negruzzi – Iaşi, Liceul Grigore Moisil – Timişoara, Colegiul Naţional Traian – Drobeta Turnu Severin, Liceul Teoretic Marin Preda – Turnu Măgurele, Liceul Teoretic Neagoe Basarab – Olteniţa, Liceul Teoretic Lucian Blaga – Constanţa, Liceul Teoretic Ana Ipătescu – Gherla, jud. Cluj, Colegiul Naţional George Bariţiu – Cluj Napoca.
Cluburile de Film One World este un proiect finanțat de către programul Tineret în Acțiune al Uniunii Europene, care își propune să sprijine inițiativele tinerilor și promovarea valorilor europene. Tineret în Acțiune este programul comunitar care implementează cadrul legal de susținere a activităților de învățare nonformale pentru tineri.
Proiecţia simultană a Cluburilor de Film One World este un eveniment unic în România şi în Europa de Est şi se desfăşoară în parteneriat cu Asociaţia People in Need din Republică Cehă, Centrul Ceh din România, Fondul ONU pentru Populaţie, Friedrich Ebert Stiftung şi DocuMentor.
Mai multe detalii puteţi afla de pe site-ul www.cluburidefilmoneworld.ro

Tags:

Leave a reply (we review all comments)