ION GRIGORESCU : PETER KUBELKA

1 : 1

ION GRIGORESCU : PETER KUBELKA
Vineri, 26 Februarie ora 19.00
Centrul de Introspectie Vizuala / Str. Biserica Enei nr.16 / sector 1 / Bucuresti
Eveniment organizat cu sprijinul Forumului Cultural Austriac
www.index-dvd.at, www.sixpackfilm.com
www.pplus4.ro

Programul 1:1 propune publicului o intalnire cu activitatea remarcabila a unor artisti romani si internationali cu practici similare, prezentati in tandem. Al doilea eveniment 1:1 este dedicat artistilor ION GRIGORESCU si PETER KUBELKA. Fiind conceput sub forma unor seri de proiectii de film si video, desfasurate o data pe luna in spatiul Centrului de Introspectie Vizuala, 1:1 aduce in prim plan lucrari de referinta pentru modul in care poate fi negociat raportul dintre arta, sfera publica si conditia individuala. Totodata, prin formatul sau, programul creioneaza o harta subiectiva a artei moderne si contemporane, unde anumite componente teoretice si vizuale se intalnesc sau, dimpotriva, se despart, extinzand cadrele de interpretare a creatiei acestor artisti.

ION GRIGORESCU (n.1945, Bucuresti) apartine unui grup de artisti, cum ar fi John Baldessari, Miklós Erdély sau Bas Jan Ader, a caror practica extinde directiile traditionale de interpretare ale artei conceptuale. Grigorescu realizeaza studii de pictura in cadrul Institutului de Arte Plastice Bucuresti, absolvit in 1969. (Auto-)explorarile analitice ale lui Grigorescu, preocuparea pentru corp, precum si conexiunile directe cu spatiul psihanalizei si al religiei sunt prezentate in formatul filmului pe 8mm, al fotografiei, performance-ului sau picturii. Dintre expozitiile recente amintim: Cel ce se pedepseste singur, Centrul Cultural Palatele Brancovenesti, Mogosoaia; Subversive Practices, Stuttgarter Kunstverein, Stuttgart; The Poor people are fending for themselves, Galeria Angels, Barcelona; Lili Dujourie & Ion Grigorescu, Ludlow 38, New York.

Programul 1:1 prezinta: Masculin/ Feminin (1976), In Bucurestiul iubit (1977) si Balta Alba (1979).

PETER KUBELKA (n. 1934, Viena) studiaza muzica si doar mai tarziu realizeaza studii de film. Este o personalitate remarcabila a filmului experimental si structuralist. Tineretea lui petrecuta in provincia austriaca, regimul dur al scolii urmate, experienta de baiat in cor, trebuie sa-l fi motivat sa-si dezvolte creativitatea sa in afara tarii de origine. Cu Jonas Mekas pune bazele Antologiei Arhivelor de Film din New York (1970). In 1964 infiinteaza Muzeul de Film de la Viena, unde este si astazi curator. In prezent este profesor la Scoala de Arte din Frankfurt, avand ca disciplina de predare prepararea mancarii ca forma de arta. Conferentiaza la diferite muzee si universitati din intreaga lume si a fost distins cu Premiul de Stat in Austria pentru intreaga activitate.

1:1 include filmele: Adebar (1957), Arnulf Rainer (1960), Our Trip to Africa (1966)).

Tags:

1 thought on “ION GRIGORESCU : PETER KUBELKA”

  1. Pingback: 7 artiști redescoperiți în weekend • Feeder.ro

Leave a reply (we review all comments)