Regina José Galindo – Urgent Issues @ MNAC

Regina José Galindo
Urgent Issues / Urgente
Curator: Ruxandra Balaci
10.02 – 20.04.2010

…………………………………………..
Co-produs de / Co-produced with: PrometeoGallery di Ida Pisani, Milan/ Lucca
…………………………………………..

Vernisaj/ Opening: miercuri/ Wednesday, 10.02.2010, 18.30h
Performance: Object of Cult
…………………………………………..
Premiata cu Leul de Aur pentru tanar artist in 2005 la Bienala de la Venezia, Regina José Galindo foloseste performance-ul si propriul corp ca principale instrumente in procesul artistic. Printr-un fel de re-enactment, artista se substituie celor slabi si umili, celor torturati sau oprimati, punand in scena situatii-limita. Propriul ei corp delicat, feminin este maltratat, intr-un fel de “auto-expunere” si substituire altruista la o varietate de traume impuse celorlalte fiinte umane in regimuri politice opresive. Discursul Reginei José Galindo face trimitere si la alte lucrari din zona activista si gender issues cu referiri la mituri ancestrale samanice si gesturi de exorcizare cum ar fi cele ale Anei Mendieta, Sigalit Landau, ritualuri ale rezistentei ca la Tania Bruguera sau la Teresa Margolles, cu instalatii impresionante despre moarte si marginalii societatii.

Centrata pe problematici dure ale unei umanitati asuprite, expozitia Urgent Issues prezinta o selectie a celor mai importante lucrari realizate intre anii 1999 si 2009, si va fi urmata de un catalog publicat de PrometeoGallery.

Regina José Galindo (Guatemala City, 1974) a participat la Bienala de la Venezia in 2001, 2005 si 2009. In 2005 a primit Leul de Aur pentru tanar artist. Lucrarile se afla in diverse colectii publice sau private si au o expunere prestigioasa cum ar fi PS1 New York, Le Plateau Paris, CIFO Miami, Smak Ghent, Tirana Biennale, Museo de Arte Moderna de Guatemala, TEOR/ética Costa Rica.

Ruxandra Balaci este curator si Director Artistic MNAC

EXPOZITIA NU ESTE RECOMANDATA MINORILOR

Tags:

2 thoughts on “Regina José Galindo – Urgent Issues @ MNAC”

  1. foarte interesant este ca in minunatul comunicat de presa apare numele curatorului Ruxandra Balaci de DOUA ORI iar locatia evenimentului probabil trebuie sa o ghicim.
    a! cred ca nu e greu de ghicit:
    Ruxandra Balaci este curator si Director Artistic MNAC

Leave a reply (we review all comments)