Next 2010 13-18 aprilie

NexT ajunge la cea de-a patra ediţie

Pregătirile pentru Festivalul de Film NexT sunt în plină desfăşurare, doar două luni şi jumătate despărţind publicul de cel mai aşteptat eveniment de scurt metraj din România. NexT 2010 se va desfăşura în perioada 13-18 aprilie şi va da întâlnire cinefililor în cele două locaţii deja tradiţionale – Cinema Scala şi Cinema Eforie – cărora li se va adăuga o a treia, ce urmează să fie dezvaluită publicului în luna martie.
Competiţia NexT va include şi anul acesta maxim 30 de titluri, selecţionate de criticul de film Andrei Gorzo din cele peste 900 înscrise. Filmele din competiţie vor concura pentru Trofeul NexT, Premiul Cristian Nemescu pentru cea mai bună regie, Premiul Andrei Toncu pentru cea mai bună coloană sonoră (toate trei oferite de Institutul Cultural Român), Premiul pentru cel mai bun film românesc (oferit de Abis Studio) şi Premiul publicului. Realizatorii filmelor din competiţie vor fi prezenţi la Bucureşti, pentru întâlnirea cu spectatorii NexT.
Pentru că, în fiecare ediţie, NexT îşi propune să aducă programe noi şi să îşi surprindă şi răsfeţe publicul, anul acesta organizatorii mizează pe câteva secţiuni nou-nouţe în afara competiţiei.
În 2010, Academia Europeană de Film este partener oficial al Festivalului NexT şi prezintă, în premieră în România, programul Short Matters, alcătuit din cele 13 scurt metraje ce au câştigat Premiul UIP în 2009, obţinând astfel o nominalizare la Oscarurile europene. Printre ele se numără şi coproducţia germano-română Renovare (regia Paul Negoescu), iar piesa de rezistenţă a programului va fi chiar câştigătorul Premiului Academiei Europene de Film pentru Cel mai bun scurt metraj, fermecătorul film polonez Poste restante (r. Marcel Lozinski).
NexT Kids – începând de anul acesta, NexT îi aşteaptă în sala de cinema şi pe cei mici; fără să fie alcătuit în exclusivitate din filme de animaţie, ci şi din scurt metraje “clasice”, cu actori, programul NexT Kids propune un amalgam de poveşti surprinzătoare, personaje fascinante şi subiecte care amuză, pun pe gânduri şi trezesc pofta de filme a foarte tinerei generaţii de spectatori NexT. O experienţă NexT dedicată copiilor şi părinţilor, care va fi “împachetată” cu o mulţime de surprize pentru micii spectatori.
Şi ei au fost NexT Generation – dacă până anul trecut această secţiune a prezentat filme de scurt metraj ale regizorilor români deja consacraţi (printre care Nae Caranfil, Radu Muntean, Corneliu Porumboiu sau Cristian Mungiu), din 2010 secţiunea îşi schimbă conţinutul şi va prezenta filme de lung metraj realizate recent de tinerii cineaşti aflaţi în competiţia NexT în anii precedenţi.
Pe lângă acestea, Festivalul de Film NexT îşi menţine programele tradiţionale: Cristi & Otto – o secţiune-cheie a festivalului creat în memoria lui Cristian Nemescu şi a lui Andrei Toncu, în cadrul căreia sunt proiectate filmele realizate de cei doi de-a lungul anilor de studenţie şi după terminarea lor; Semaine de la critique – program ce prezinta scurt metrajele aflate în competiţia celebrei secţiuni a Festivalului de Film de la Cannes; Festival Friends / Prietenii festivalului – un program de filme de scurt metraj realizate de cineaşti apropiaţi Societăţii Culturale NexT; Countries in Focus – program ce prezintă scurt metraje recente produse în diverse cinematografii, anul acesta accentul căzând pe Marea Britanie şi Polonia; Festival Cities – aceasta secţiune este dedicată unor festivaluri de scurt metraj importante din lume, iar anul acesta publicul NexT va putea urmări cele mai bune titluri prezentate în ultimii doi ani la Oberhausen Film Festival (Germania) şi Vila do Conde Film Festival (Portugalia).
Pentru acea categorie de public cinefil interesat de întâlnirile cu profesionişti ai domeniului, cât şi pentru cei care îşi doresc să cunoască oameni importanţi ai cinematografiei autohtone şi internaţionale, NexT continuă seria Seminariilor dedicate regiei de film, sound design-ului, scenaristicii şi producţiei de film. În 2007, publicul NexT s-a întâlnit cu celebrul sound-designer Walter Murch (triplu câştigător al Premiului Oscar), în 2008, regizorul Cristian Mungiu a susţinut un masterclass de regie plecând de la realizarea filmului câştigător al Palme d’Or-ului, 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, în acelaşi an agentul celebrilor fraţi Joel şi Ethan Cohen, David Flynn, a dezvăluit câteva din secretele unei meserii-cheie a industriei, cea de talent agent, iar anul trecut producătorul şi co-directorul Festivalului de Film de la Telluride, Tom Luddy, a cucerit publicul cu exemple multiple din cariera sa de producător şi om de festival cu experienţă.
Şi în 2010, la fel ca la ediţiile precedente ale festivalului, seminariile vor avea ca invitaţi personalităţi marcante ale domeniului, numele lor urmând să fie anunţate la începutul lunii aprilie.

Acestea sunt doar câteva dintre highlight-urile unei ediţii NexT care se anunţă mai plină de evenimente ca niciodată, iar surprizele vor fi dezvăluite una câte una, până pe 13 aprilie, când se va da startul celei de-a patra ediţii. Identitatea vizuală îndrăzneaţă, semnată din nou de Matei Branea, concursuri inedite, proiecţii speciale şi primul program de internship demarat de un festival de film din România se adaugă la seria premierelor absolute aduse în peisajul evenimentelor de gen de Festivalul de Film NexT.

1 thought on “Next 2010 13-18 aprilie”

Leave a reply (we review all comments)