Bobby McFerrin, artistul care ne-a spus atât de expresiv “Don’t worry, Be Happy”, revine în concert la Bucureşti.
Iubitorii de muzică îl cunosc pe Bobby McFerrin încă din anii ’70 drept “omul orchestră”, un adevărat modelator al sunetelor, atât în concertele lui solo, cât şi împreună cu artişti de jazz celebri. O altă categorie de fani şi-l aminteşte ca omul care a scris şi a interpretat unul dintre hiturile care au făcut înconjurul lumii, “Don’t Worry, Be Happy”. Pentru toţi cei care îi iubesc spontaneitatea, talentul, bucuria cu care urcă pe scenă, Bobby McFerrin va concerta în România pe 30 ianuarie, la Sala Palatului din Bucureşti.
Câştigător a 10 premii Grammy, artistul este unul dintre cei mai cunoscuţi improvizatori şi inovatori solişti din lume, un renumit dirijor de muzică clasică, creatorul celebrei melodii pe care toată lumea a fredonat-o măcar o dată în viaţă, “Don’t Worry Be Happy”, dar şi un pasionat al educaţiei muzicale. Albumele sale s-au vândut în peste 20 de milioane de exemplare în toată lumea, iar colaborările sale cu artişti precum Yo-Yo Ma, Chick Corea, Herbie Hancock şi Filarmonica din Viena i-au adus pe bună dreptate titlul de ambasador universal al muzicii clasice şi al jazz-ului.
Născut într-o familie de cântăreţi de operă, McFerrin declară că a avut de mic o înclinaţie către muzică. “Părinţii nu m-au obligat niciodată să cânt. M-am interesat singur şi destul de devreme de muzică”, a declarat artistul. În tinereţe studiază clarinetul şi pianul. Când descoperă jazz-ul, se ambiţionează să devină vocalist, iar concertele de improvizaţie solo ale pianistului Keith Jarrett îl determină să adopte o nouă atitudine muzicală. Bobby McFerrin susţine că a ştiut încă de la început că improvizaţia este ceea ce îşi doreşte să facă: “Îmi doresc să concep o broderie acustică pentru publicul meu”.
McFerrin nu este însă un simplu solist. Este ultimul reprezentant adevărat al “Renaşterii” muzicale, un explorator al sunetelor care combină jazz-ul, folk-ul şi o multitudine de alte influenţe muzicale – corul, a cappella şi muzica clasică – cărora le adaugă propriile sale ingrediente. Ca dirijor, Bobby McFerrin şi-a dezvoltat un puternic simţ orchestral, iar cu talentul său poate reproduce perfect sunete, dar poate, în acelaşi timp, să fie inovator şi original; el poate reproduce trompeta din partitura de jazz a melodiei “Round Midnight” sau poate interpreta flautul din operele lui Faure şi Vivaldi. Sau pur şi simplu poate crea el însuşi o nouă lume a sunetului.
“Neconvenţional” este cel mai potrivit termen pentru a descrie cariera muzicală a lui Bobby McFerrin, sau pe el însuşi. Cei care sunt familiarizaţi cu show-urile lui, fie ca dirijor, fie ca vocalist, ştiu că fiecare este un eveniment unic. Artistul se dedică complet actului de pe scenă, în care îşi implică cu o imensă generozitate publicul, făcându-l părtaş la creaţia sa; iar spectacolul său nu mai este o prestaţie ca oricare alta, ci o impartăşire comună şi o celebrare a muzicii.
Pe 30 ianuarie 2010, la Sala Palatului din Bucureşti, Bobby Mc Ferrin aşteaptă publicul român să ia parte la o aventură muzicală unică.
Biletele cu preţuri cuprinse între 80 şi 250 RON (categoria VIP) vor putea fi cumpărate de pe www.eventim.ro, www.bilete.ro, www.vreaubilet.ro, de la casa de bilete a Sălii Palatului, din reţeaua magazinelor Germanos din întreaga ţară, din librăriile Cărtureşti (Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara, Suceava, Constanţa), din magazinul Muzica, Unirea Shopping Center, magazinele Vodafone din ţară.
Un eveniment organizat de Sound&Image Events.
concert scurt,al naibii de scurt,probabil i s-a spus ca Romania habar n-are de jazz,ca romanii n-au cultura muzicala si ca o sa cinte la niste papuasi salbatici si afoni.Asta e,ne uitam in continuare cum cinta pe la altii…
Pingback: Bobby McFerrin in Concert | WetPaper
Pingback: 2009 pe platane (partea a I-a) « brushvox
Revine? Cand a mai fost?
saracul om, nu mai scapa de stigmatul “Don’t worry, be happy…”.
get over it, ppl 🙂
Intr-o perioada circula o legenda ca s-a sinucis….