Felix Baumgartner va sari din Stratosfera!

(click pentru zoom)

Pilotul Felix Baumgartner a anuntat in aceasta seara intentia sa de a extinde limitele de explorare aerospatiala, devenind prima persoana din lume al carei corp va depasi viteza sunetului.

Baumgartner intentioneaza sa urce intr-o capsula ridicata de un balon cu heliu pana in staturile superioare ale Stratosferei, la o inaltime de cel putin 36,000 de metri deasupra nivelului marii, protejat de un costum presurizat, asemanator costumelor spatiale. De acolo, Felix va efectua o cadere libera, ajungand la viteza care ar putea depasi Mach 1.0 – peste 1,100 km/h – inainte de a-si deschide parasuta pentru a ateriza pe Pamant.

Daca acest proiect va fi dus cu bine la capat, Red Bull Stratos va stabili patru recorduri mondiale; datele pe care oamenii de stiinta le vor avea in urma reusitei acestui proiect vor aduce noi masuri de siguranta aerospatiala si se vor stabili noi limite in ceea ce priveste posibilitatea zborului uman.

Colonelul in rezerva al Fortelor Armate Aeriene ale SUA, Joseph Kittinger, care in 1960 a efectuat prima saritura de la o inaltime de 31,363 metri, a fost primul care a deschis calea catre explorarea spatiului. Recordul stabilit in 1960 urmeaza a fi depasit de Baumgartner anul acesta.

(click pentru zoom)


“Timp de 50 de ani, mai multi oameni au incercat sa-mi depaseasca recordul, insa nimeni nu a reusit. Mai mult, unii dintre ei au decedat in timpul misiunii”, a spus Kittinger. “Insa am incredere in tot ceea ce am construit pentru aceasta misiune, incepand cu intreaga echipa de profesionisti care a pus bazele acestui proiect, dedicatia echipei Red Bull si in special experienta atletului care va efectua aceasta saritura, Felix Baumgartner, astfel incat sunt sigur ca misiunea Red Bull Stratos va fi un succes”.

Joseph Kittinger, Felix Baumgartner (cunoscut in intreaga lume ca fiind prima persoana care a traversat in 2003 Canalul Manecii in zbor, cu ajutorul unui wingsuit cu aripi din carbon), Dr. Jonathan Clark, director medical al Red Bull Stratos si Directorul Tehnic Art Thompson au facut o scurta prezentare a misiunii, care va fi lansata din America de Nord anul acesta.

“Aceasta misiune este un pas facut in necunoscut. Nimeni nu poate anticipa cu exactitate cum va reactiona corpul uman in tranzitia catre vitezele supersonice pe care acesta le va atinge”, spune Baumgartner. “Insa, cumva trebuie sa aflam acest lucru. Astronautii si pilotii trebuie sa stie cum se pot catapulta la aceste altitudini in caz de urgenta in cadrul viitoarelor programe aerospatiale pe care le vor intreprinde”.

Clark, chirurgul care a facut parte din echipaj in sase misiuni in Spatiu, a confirmat faptul ca datele pe care aceasta misiune le va strange vor fi impartasite comunitatii oamenilor de stiinta implicati in misiuni aerospatiale, in urma carora noi protocoale medicale vor fi stabilite. Acesta a mai adaugat, „Cred ca unul dintre cele mai importante beneficii pe care Red Bull Stratos le aduce va fi sursa de inspiratie si curaj pentru viitorii astronauti si cosmonauti… Ceea ce realizeaza Felix este comparabil cu misiunile primilor astronauti si cosmonauti”.

Red Bull Stratos si-a asigurat toate mijloacele tehnice specializate de comunicare, asigurate de Riedel Communications, care va face posibila transmisiunea in direct la TV a acestui proiect, precum si transmisiunea live pe web, cu ajutorul sistemului Microsoft Silverlight.

In paralel, misiunea va putea fi de asemenea urmarita direct pe telefonul mobil, printr-o aplicatie pusa la dispozitie de sistemul Ovi al Nokia.

BBC va produce un documentar de 90 de minute care va rula exclusiv in Statele Unite pe canalul National Geographic si va fi de asemenea distribuit global catre televiziunile locale de catre BBC Worldwide.

Trailer-ul Red Bull Stratos poate fi vizualizat pe www.redbullstratos.com.

1 thought on “Felix Baumgartner va sari din Stratosfera!”

Leave a reply (we review all comments)