După 20 de ani – despre câştigurile şi limitele libertăţii

  • by

dupa 20 de ani

21 decembrie este ziua în care Revoluţia Română îşi croia drumul spre victorie împotriva regimului comunist. Ultima şi cea mai sângeroasă ieşire în stradă a celor care trăiseră aproape jumătate de secol după Cortina de Fier a închis o paranteză a istoriei şi a deschis calea către o lume liberă.

După 20 de ani, în ziua istorică de 21 decembrie 2009, Radio România Cultural organizează în Biblioteca Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti, o dezbatere despre marile încercări ale libertăţii post-decembriste.

Personalităţi din două generaţii diferite, dar nu antagonice, discută faţă în faţă despre principalele momente ale revoluţiei morale pe care societatea românească a traversat-o după decembrie 1989: reconstrucţia culturală şi restaurarea valorilor, libertatea de expresie, politizarea şi depolitizarea instituţiilor culturale, identitatea naţională şi integrarea europeană, cultura şi subcultura, cenzura economică, modelele post-decembriste, cultura, în umbra audienţei şi a tirajelor capitaliste.

Cum suntem după 20 de ani şi cum vom fi peste încă două decenii? Alte două întrebări la care moderatorii dezbaterii, Elena Vlădăreanu, Corina Negrea si Radu Croitoru, vor încerca să răspundă, alături de invitaţii lor, Liviu Papadima, Florin Iaru, Simona Popescu, Dan Perjovschi, Hanno Hofer, Alexandru Tomescu, Gianina Cărbunariu şi Daniel Funeriu.

Dezbaterea este organizată de Radio România Cultural în colaborare cu Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti. Accesul la dezbaterea După 20 de ani se face pe bază de invitaţii. Ascultătorii Radio România Cultural ne vor putea urmări în direct, între orele 11,00 si 13,00, pe toate frecvenţele din ţară ale RRC, iar în Bucureşti pe 101.3 FM şi pe Internet, în transmisie directă prin webcam la adresele www.cultural.srr.ro, www.radio3net.ro şi www.radiocultura.ro.

Leave a reply (we review all comments)