Atelierul Sunetlui #3 @ Institutul Francez

prelude

Atelierul Sunetlui # 3
Institutul Francez/ Librarie/ Cafenea
Luni, 14 decembrie, 20h00

1. Preludiu la somn – JJ Perrey si muzica electronica/ Prelude au someil – JJ Perrey et la musique électronique
Documentar, 52’

2. Minus LIVE

Atelierul sunetului aduce in premiera in Bucuresti un documentar dedicat pionierului muzicii electronice Jean-Jacques PERREY. Documentarul va fi urmat de un live Minus (Daniel Stanciu) creat special pentru atelier.

Filmul “Prelude au someil” realizat de Gilles WEINZAEPPLEN in 2008 are acelasi titlu ca primul album al lui Perrey si contine cateva aparitii-surpriza.

Jean-Jacques PERREY este primul muzician care a crezut in potentialul “pop” al muzicii electronice, la inceputul anilor 50. Pe vremea cand mediul era rezervat exclusiv avangardelor. Cu aliati precum Jean Cocteau, Edith Piaf sau Charles Trenet in Franta, Gershon Kingsley sau Angelo Badalamenti in Statele Unite, JJ Perrey a lucrat la dezvoltarea unei noi ere sonore care raspundea ambitiilor de “modernitate” a anilor 60.

Intr-o vreme in care muzica electronica era serioasa si rece si abia incepea sa se faca auzita, Perrey a strarnit o revolutie. A inceput sa popularizeze primele sintetizatoare in piese de “happy electronic pop music” care au devenit fie soundtrak-uri pentru desenele lui Walt Disney, fie gingle-uri pentru inceputurile publicitatii tv. Perrey este al doilea om care a detinut si folosit un sintetizator Moog, si cel mai infocat promotor al Ondiolinei, jucaria sa preferata. Timp de cincizeci de ani Perrey a produs o multitudine de albume de muzica electronica impunandu-si stilul personal cu « crazy tape loops » in piese care au creat dependenta si au fost samplate la infinit. Tema « Baroque Hoedown » a fost inclusa timp de 30 de ani in celebra parada a personajelor din Disnayland. Cea mai cunoscuta piesa a sa ramane E.V.A, remixata de Air si Fatboy Slim.

Tags:

1 thought on “Atelierul Sunetlui #3 @ Institutul Francez”

Leave a reply (we review all comments)