Looking for Langston @ Pavilion UniCredit

  • by

i julien

Looking for Langston @ Pavilion UniCredit

Joi, 10 Decembrie, 2009, 19.00

PROIECTIE

Isaac Julien
LOOKING FOR LANGSTON

Castigator a numeroase premii, filmul artistului britanic Isaac Julien este in acelasi timp apreciat de critica de specialitate si controversat. O consideratie lirica si poetica asupra vietii apreciatului poet al Renasterii din Harlem, Langston Hughes. Isaac Julien il invoca pe Hughes ca un reper cultural afro-american, intr-un decor impresionist si atmosferic, ce face paralela dintre localurile ilegale ale Harlemului anilor 1920 si cluburile de noapte din Londra anilor 1980.

Julien exploreaza subintelesurile sexuale ambigue ale bogatei perioade de expresie artistica si durabila semnificatie culturala a acestei munci de pionierat.
Filmat intr-un monocrom somputos, Looking for Langston combina filmari de arhiva cu decoruri noi, secvente fantastice si o poveste de dragoste imaginata. Rezultatul este o lucrare estetica si destinata celebrarii, despre expresia artisica si natura dorintei.

Isaac Julien (n. 1960) este considerat unul din cei mai importanti artisti video ai ultimilor ani. Filmul sau “Looking for Langston” a castigat premiul Teddy Award la Festivalul International de Film de la Berlin. A fost nominalizat pentru premiul Turner in 2001 si a castigat premiul Semaine de la critique la Festivalul de Film de la Cannes in 1991. In 2003 a castigat Marele Premiu al Juriului la Kunstfilm Biennale din Koln. A castigat prestigiosul premiu MIT Eugene McDermott Award in the Arts in 2001 si Frameline Lifetime Achievement Award in 2002. Lucrarea sa “Paradise Omeros” a fost prezentata ca parte din Documenta XI in Kassel in 2002. A expus la Tate Modern, Centre Pompidou, Guggenheim si MoCA Miami si a predat la Scolile de studii afro-americane si vizuale ale Universitatii Harvard. Din septembrie 2009 este profesor la Universitatea de Arta si Design din Karlsruhe. Locuieste si lucreaza la Londra.

Imagine: Still from Looking for Langston (1989, 60′) by Isaac Julien. Courtesy of the artist.

Tags:

Leave a reply (we review all comments)