Expozitie WAKEFIELD MEADOWS @ Pavilion UniCredit

  • by

Expozitie WAKEFIELD MEADOWS @ Pavilion UniCredit

3 decembrie 2009 – 7 februarie 2010

WAKEFIELD MEADOWS

Deschidere oficiala: 3 decembrie, 2009, orele 19.00

Curator: Anca Mihulet
Theoretical Input: Olivia Mihaltianu

Participanti: Adrian Alecu (DE/RO)/ Olivia Mihaltianu (RO)/ >projektgruppe< (DE) / SOSka (UA)/ Adrien Tirtiaux (AU/BE)

WAKEFIELD MEADOWS este un mediu de viata artificial, care a fost generat de experientele reale ale curatorului si ale artistilor, creat in spatiul Pavilion UniCredit. WAKEFIELD MEADOWS exploreaza conventiile sociale si sistemele de viata contemporane, artificiale si supra-saturate, prinse in obsesia turbinei istorice, incapabile sa mearga mai departe – clisee ale vietii zilnice, familia de mijloc capitalista si undergorund-ul social, super-structurile consumeriste, traiectoria informatiilor secretizate si piata de arta invaziva.
Unul dintre punctele de la care a pornit dezbaterea curatoriala a fost cazul lui Wakefield, ‘personajul universal‘ din povestirea cu acelasi titlu a lui Nathaniel Hawthorne. Intr-o zi, Wakefield si-a parasit casa si sotia, revenind dupa 20 de ani ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, continuand sa isi traiasca viata ca si pana atunci. Morala povestirii: ‘In mijlocul confuziei aparente din lumea noastra misterioasa, indivizii sunt atat de usor de atasat unui sistem, si sistemele unul altuia, apoi intregului, incat, in momentul in care un individ paseste pentru o clipa in afara sistemului, se expune riscului de a-si pierde locul pentru totdeauna.’ (fragment preluat din ‘Wakefield’ de Nathaniel Hawthorne)
Artistii prezenti in expozitie si-au apropiat conditia umana a lui Wakefield, individul dislocat, dupa intoarcerea sa, in cel de-al 20-lea an si s-au infiltrat in medii aparent etanse, devenind parte functionala a acelor medii, problematizandu-si in acest timp indentitatea si locul.
O expozitie in colaborare cu Galeria de Arta Contemporana a Muzeului National Brukenthal, Sibiu.

Publicatie: 64 pagini, 15 x 21 cm, a/n, engleza/romana, 5 Euro/15 RON. Texte de Andrei Codrescu, Aurora Szentagotai & Daniel David, Anca Mihulet.

Image: Adrien Tirtiaux, Wakefield in Charleroi, research photography for “WAKEFIELD MEADOWS”, 2009. Courtesy the artist.

Tags:

Leave a reply (we review all comments)