Party de lansare a cartii “Zero grade Kelvin” de Adrian Schiop

zero grade kelvin party

Party de lansare a cartii “Zero grade Kelvin” de Adrian Schiop
@ El Grande Comandente (str. viitorului, piata gemenii)
29 nov, 20:00

Iata mai jos mailul primit de la Adrian Schiop (f lung dar convingator):
“salut.
duminica imi lansez romanul. as vrea sa mi promovez evenimentul pe site ul vostru intrucat cred ca evenimentul meu merge pe targetul vostru urban. romanul e despre o experienta de emigrant ilegal in noua zeelanda, complicata de o sexualitate confuza, let s say, grunge:P. asta conteaza mai putin intrucat lectura o sa fie de 6 minute, doar cat sa fac conexiunea cu muzica promovata de eveniment.

initial am vrut un party pe manele si versiunile din tarile vecine gen chalga kiuchek turbofolk (fac un gen de activism pe zona asta http://manelescoalagenerala.wordpress.com/)
dar ulterior mi am dat seama ca sunt naiv sa cred k o sa gasesc lume sa vina doar pt manele – mai multa lume mi a spus asta inclusiv dj-i, deci am renuntat la conceptul initial. am decis sa largesc conceptul si sa merg pe muzica tiganeasca si balcanica, pe hai sa zicem un specific regional care nu e deloc promovat in romania, unde in mod bizar nu exista o scena de world music (cu exceptia lui dj vasile si al altor catorva care incearca sa miste cate ceva pe zona asta). e daca vrei pe un trend antiglobalizare, regresiv, motiv pentru care am evitat orice contaminare cu chestiile angloamericane dominante (gen jazz, funky de care e plin genul world music).

evenimentul meu contine cam toate conexiunile din zona asta, la ciocnirea dintre gipsy si oriental, de la folclor arhaic in genul celui din ungaria si transilvania (kalyi jag, ando drom), pana la cel modernizat in genul manelelor (turbofolk, chalga, kiuchek, europop din spatiul oriental). contine fireste si mahala romaneasca, gabi lunca, romica puceanu, constantin stanciu, faramita lambru etc. nu puteau lipsi formatii din zona world music ca taraf de haidouks, mahala rai banda. am bagat si nasheed si folclor arhaic oriental, chiar daca nu are conexiune cu gispy, doar pentru ca tabloul sa fie complet. pt ca selectia mea e prea specializata, am facut din ratiuni comerciale compromisul de a baga world music cult (mai spre electro) in gen balkan beat box, sau nostalgic si pe instrumente traditionale ca ersatz musica (din nou, nu are conexiune cu gipsy, dar diversifica programul care poate plictisi altfel, ma rog, e si functie de dispozitia publicului care, daca o sa si prinda urechile in gipsy atunci renunt). din manele m am oprit la cele care nu agreseaza, in genul old gutza din perioada mai lautareasca (anii 90) sau la cele subversive (gen ‘ce sevraj m a luat de dimineata’) sau pur si simplu care suna mai pop sau mai world music (babi minune) sau spre lautareasca raeggeton (salam copilul de aur, ionut cercel).

oricum, selectia e profi, va asigur de asta, nu cred ca s a facut o selectie mai profesionista vreodata in romania pe tema asta – am facut o cu un antropolog din budapesta, gergo pulay (http://www.ucl.ac.uk/mariecuriesocanth/homepages/gergo_p/gergo_p_cv.htm), care e colegul meu de apartament si face un doctorat pe ferentari unde locuim amandoi (doctoratul e pe manele si mahala, manelele ca imaginar al mahalalei). in fine. ideea e ca e un eveniment profi, nu e o prostie diletanta.

conceptul e hiperauster, nu scot in fata kitsch ul si glamul (chestia asta se tot face in buc de cativa ani si nu e my piece of cake), fiindca fac activism pe zona asta, deci perspectiva e foarte serioasa – de aceea proiectiile nu vor fi funny, ci serioase – imagini rulate ca slide cu lumea a treia sau pur si simplu imagini ale saraciei (in special din estul postcomunist) in care, in cele mai multe, elemente ale civilizatiei hi tech se ciocnesc ‘dramatic’ sau nu de cele traditionale (gen antene parabolice intr o zona de bordee).

daca asta nu va convinge ca nu sunt un imbecil si vreti argumente mai multe – am aparut in antologia aia cool a lui tom wilson cu 100 artisti to watch (www.100towatch.ro)

eveniemntul va fi duminica la sfarsitul targului de carte deci daca decideti ca nu fac junk postati cat de repede

cu multumiri,
adrian schiop”

Tags:

6 thoughts on “Party de lansare a cartii “Zero grade Kelvin” de Adrian Schiop”

  1. Pingback: Coca-hipsterul « Merele de Aur

  2. Pingback: Cum au îngropat elitele României manelele. O poveste cu cocalari | Critic Atac

  3. if we don’t wanna be Something, then we are left with being Nothing. so let me be a Wannabe. what I wannabe makes me what I am. what I long for transforms me. my puberal idolatry flows into actual maturity.

    what you want is what you get. so be very careful what you want. and fucking start living here and now.

    evade the Dichotomy, Adrian Schiop! it’s not Occident vs Orient, it’s not Global vs Local. It’s both Thesis, Antithesis and their Synthesis, in a process Hegel almost explained.

    Go Local, but do not forget that the World is just a Village.

    You do a fine job by providing the Antithesis. But don’t forget to Stop Worrying and Love the Synthesis.

    Local – Global – Ubicuu
    Bine – Rău – Firesc

    te-am pupat pe portofel. haiku maneaua, să ne facem damblaua!

  4. coane, tz-am lasat pe blogu vietii un comentariu insotit de o fierbinte rugaminte in legatura cu manelizmele. imi doresc sa sper ca le-ai receptionat pe amindoo. daca e asa, rogu-te pliz da un fidbec.

  5. nu am o problema atat cu eticheta de hipster, cat cu cea de wannabe, cristi. stand de vorba cu gergo si catalina am ajuns toti trei la o concluzie – ca, in goana dupa emancipare si sincronizare cu occidentul, lumea uita pana una alta ca e estic. si nu occidental. ‘estic’ a ajuns sa sune in buc stigmatizant. e ciudat cum in romania – sau mai exact intre oamenii intre care ma invart – ajung sa sune stigmatizant exact chestiile reale si din proximitate. in romaniabucuresti nu exista o constiinta de estic. suntem estici, intr un sens estici saraci, cu totii, dar nu stiu cm se face ca uitam asta.e hiper bizar:). daca vrei, mi ar placea ca luma sa coboare cu picioarele pe pamant si sa se uite in jur, la turci, la bulgari, la unguri, sa apara o constiinta regionala, a afinitatilor de vecinatate (care, prin forta fizica a lucrurilor, sunt mai puternice decat cele de la distanta cu occidentul). si eu in prima carte am vrt sa ard etapele, sa fiu direct occidetal. intre timp mi am dat seama ca nu se poate si poate ca exagerez pe directie inversa, as vrea sa fiu mai provincial decat sunt:) ceea ce probabil e tot o forma de wannabe, cocalar wannabe:), ca romanticii care simteau empatie si caldura pt mase.

  6. adrian schiop ştie cel mai bine dintre noi să se ferească de capcanele pomo. mailul de la el ar trebui să se numească “cum să faci să-ţi promovezi cartea fără să fii bănuit de hipsterism”. din păcate, poate tocmai frica asta a lui de a nu fi luat drept hipster îl face mai hipster decât noi toţi. pe principiul “de ce ţi-e frică nu scapi”. schiop e marginalul dus la margine. dacă aşa ceva se poate. uite că se poate. eu îl ador. zicând asta stric jocul, nu, adi?

Leave a reply (we review all comments)