Anim’est 2009 debuteaza cu Mary and Max

  • by

Mary and Max

Anim’est debutează în forţă! Vineri, 2 octombrie, la ora 19.00, în sala Cinematografului Patria, va avea loc deschiderea oficială a festivalului urmată de proiecţia filmului Mary and Max, semnat de Adam Eliot, deţinătorul premiului Oscar. Producţia australiană din 2009 a avut premiera la Sundance Festival şi a obţinut o menţiune specială în cadrul cunoscutului Festivalul de Film de la Berlin, Generation 14Plus.

Povestea filmului se întinde pe douăzeci de ani şi două continente. Este relatarea relaţiei speciale dintre două persoane foarte diferite: Mary Dinkle (Collette), o fetiţă cam plinuţă în vârstă de 8 ani din suburbiile oraşului Melbourne, Australia şi Max Horovitz (Hoffman), un evreu obez de 44 de ani, suferind de sindromul Asperger, ce trăieşte în haosul New York-ului. Succedând umorul şi melancolia, Eliot crează un echilibru între comic şi tragic, reuşind să păstreze interesul spectatorilor în fiecare clipă.

Ideea filmului, declară Eliot, a pornit de la prietenul său din New York, cu care a purtat o corespondenţă regulată timp de mai bine de douăzeci de ani, şi care i-a împrumutat lui Max multe caracteristici, inclusiv sindromul Asperger. Este un aspect căriua regizorul i-a acordat o mare importanţă, încercând, dacă nu să-i facă pe oameni să afle mai multe despre această boală, măcar să spulbere preconcepţiile existente.

Adam Eliot, scenarist şi regizor, este unul dintre cei mai cunoscuţi animatori independenţi. Filmele sale, Uncle, Cousin, Brother şi Harvie Krumpet au participat la peste 500 de festivaluri şi au câştigat mai mult de 100 de premii, una dintre distincţii fiind chiar râvnitul Oscar pentru Film Animat Scurt, obţinut în 2004 pentru Harvie Krumpet. În 2006 filmul a fost inclus în Annecy International Animation Festival’s Top 100, ce cuprinde cele mai bune filme animate ale tuturor timpurilor. Ca şi în Harvie Krumpet, în Mary and Max există un povestitor (Barry Humphries), căruia aici, i se adaugă vocile personajelor principale: Mary (Toni Collette) and Max (Philip Seymour Hoffman).

În 1999, Adam Eliot a primit, din partea şcolii absolvite, The Victorian College of the Arts, titlul de Young Victorian of the Year şi a fost acceptat ca membru al Academy of Motion Pictures Arts and Sciences. Filmele sale au ca scop principal ilustrarea “diferenţelor” dintre oameni cu ironie, compasiune şi interes.

În Mary and Max, Adam Eliot îşi păstrează stilul vizual şi tehnica, însă prezintă povestea într-o manieră mai dinamică. Din nou, filmul explorează dorinţa noastră de a fi acceptaţi şi iubiţi, indiferent de cât de diferiţi suntem.

Leave a reply (we review all comments)