EXPLORING THE RETURN OF REPRESSION

  • by

thomas_web

EXPLORING THE RETURN OF REPRESSION

10 septembrie – 22 noiembrie, 2009
Deschidere oficiala: 10 septembrie 2009, orele 19.00

Pavilion UniCredit – Sos. Nicolae Titulescu no. 1 (Piata Victoriei)

Curator: Razvan Ion (RO)

Participanti: Luke Fowler (GB), Jean Genet (FR), Hanif Kureishi (GB), Thomas Hirschhorn (CH), Renzo Martens (NL/CG), Alex Mirutziu (RO), Naeem Mohaiemen (BD), Sebastian Moldovan (RO), Taller Popular De Serigrafia (AR), Colm Toibin (IE), Michel Tournier (FR), Pavilion Resource Room (RO).

“Intoarcerea reprimatului” e o tema fundamentala, esentiala pentru intelegerea istoriei recente. „Proiectul Occidentului, proiectul nietzschean a urmarit eliminarea religiei si crearea unei societati seculare, in care barbatii si femeile sa-si creeze propriile valori, deoarece moralitatea a disparut, spune scriitorul britanic de origine pakistaneza Hanif Kureishi. Iar apoi religia, in forma ei radicala, se reintoarce din Lumea a Treia. Cum sa nu rizi de asa ceva? Cum sa nu vezi aici o profunda ironie a istoriei?”.
Intoarcerea reprimatului reprezinta procesul prin care elementele reprimate, ce se pastreaza in subconstient, au tendinta sa apara din nou – in constiinta sau in comportament – sub forma unor „derivate ale subconstientului” de tip secundar, mai mult sau mai putin recognoscibile. Aceasta intoarcere a reprimatului, a ideologiilor impinse spre marginalizare, a subiectului sexual silit sa se ascunda, provoaca in ultimii ani o transformare aproape dramatica a unei societati napadite de spaime, halucinatii si reprimare, toate impuse de reglementarile inutile, ce sustin violenta represiva a guvernelor impotriva propriilor lor cetateni.
Reprimarea ca proces psihic constient si voluntar, care consta in renuntarea la satisfacerea unei dorinte care nu se afla in concordanta cu persoana morala duce la anihilarea, alienarea celor mai simple dorinte si revolte.
Teama principala acum este modelul noii diviziuni internationale a muncii. Acest concept aparent imprumutat de catre liderii capitalisti de la socialistii vechi ascunde in fapt ceva mult mai dur care va aduce indubitabil o intarire a statului ca instrument de represiune. Noua diviziune internationala a muncii este o chestiune mult mai important de discutat decât altele pentru ca este, poate, cea mai importanta cauza a a represiuniii, fie ea politica sau civila.
Pe de alta parte, sistemul juridic actual privit atent ne releva un sistem revoltator, un sistem care sustine exploatarea de clasa, radicalizarea prapastiei intre clasele sociale si suprematia majoritatii albe heteronormative macho-patriarhale. Sistemul juridic sustine creearea obedientei politice si are grija de reglarea pretului muncii. in fapt protejeaza creearea de capital si un tip de inechitate legala.
Pentru a intelege efectele majore ale violentei statului trebuie sa privim si alternativa: asistenta statala pentru cei saraci si pentru clasa muncitoare. Frances Fox-Piven si Richard Cloward scriau in “New Class War”: “legatura dintre programele de mentinere ale veniturilor, piata muncii si profituri este indirecta, dar nu foarte complicata”. Prea multa democratie sociala va determina oamenii sa nu mai fie multumti de salariile mizere, de conditiile infecte de lucru. Deci, chiar daca facem conversia, legaturile statului represiv cu piata muncii si profiturile nu sunt complicate deloc.
Represia gestioneaza saracia. Saracia duce la reducerea lefurilor. Salariile mici cresc rata de exploatare si creaza profit. Ceea ce reprezinta scopul principal al statului. (Extras din textul “Exploring the return of repression” de Razvan Ion, publicat in ziarul “Exploring the return of repression”).

Evenimente discursive: Urban Larssen (SE), Sina Najafi (USA), Alex Mirutziu (RO), Cosmin Marian (RO), Sebastian Moldovan (RO).

Publicatie/ziar: 32 pages, 31,5 x 42 cm, b/w, english. distributed for free.
Cu texte de Andrei Craciun (RO), Tatjana Greif (SI), Daraka Larimore Hall (NO), Razvan Ion (RO), Rolling Thunder (USA), Ronald F. King (USA), Urban Larssen (SE), Jose Louis Meiras (AR), Suzana Milevska (MK), Naeem Mohaiemen (BD), Maria Eva Blotta & Diego Posadas (AR), Eugen Radescu (RO), Michel Tournier (FR).

Publicatiile pot fi descarcate gratuit la http://www.pavilionunicredit.org/publicatii.html

Assistant curator: Silvia Vasilescu


Vineri, 02 Octombrie, 2009
17.00 Exhibtion tour with Razvan Ion (curator)

Vineri, 23 Octombrie, 2009
17.00 Exhibition tour with Silvia Vasilescu (assistant curator)

Tags:

Leave a reply (we review all comments)