Femei despre femei

  • by

Femei despre femei

Femei despre femei
4 regizoare, 4 filme, 4 poveşti
la Noul Cinematograf al Regizorului Român
7-8 iulie

Regizoarele Anja Salomonowitz, Jasmila Žbanić, Barbara Albert şi Sabine Derflinger s-au oprit asupra unei teme: poveştile femeilor. Fiecare dintre ele a preferat însă un alt subiect pe care l-a tratat în felul ei caracteristic. Ce a rezultat au fost 4 filme care s-au bucurat de mare succes şi care reprezintă o atracţie continuă.
Chiar dacă filmele tratează subiecte diferite, fiind regizate şi produse din perspective diferite, ele se leagă între ele. Toate cele patru, înfăţişează femei în situaţii problematice şi pledează pentru puterea de zbatere a femeii. De asemenea, ele înfăţişează o imagine dezolantă a societăţii, invocând punctele ei slabe. Pe lângă toate acestea, filmele dovedesc o apropiere faţă de spectator, deoarece transpun realitatea, mulţi regăsindu-se în aceste poveşti sau recunoscând situaţii asemănătoare cu cele prezentate.
Un lucru este cert: poveştile acestor filme nu există doar pe ecrane, ci şi în realitate, în jurul nostru.

It happend just before (2006) – Anja Salomonowitz

Marţi 7 iulie, în Studioul Horia Bernea, de la 19:00
Durata: 72 min.
Subtitrare în limba engleză.

Lungmetrajul este povestea a cinci femei din est care pleacă în căutarea unei vieţi mai bune în vest. Interesant este că identitatea lor rămâne un mister, evenimentele fiind povestite de persoane care, aparent nu au nimic de-a face cu acestea: un vameş, un şofer de taxi, un reprezentant oficial al statului, o locuitoare din provincie şi un patron de bordel. Promisiunile nerespectate şi exploatarea devin subiecte în filmul regizoarei austriece Anja Salomonowitz care pune spectatorul într-o continuă espectativă, lăsând neelucidate anumite secvenţe.

Sarajevo, dragostea mea (2005) – Jasmila Žbanić

Marţi 7 iulie, în aer liber, de la 21:30
Durata: 72 min.
Subtitrare în limba română.

Sarajevo, dragostea mea este o poveste despre imaginea oraşului Sarajevo după război ; despre repercusiunile odioaselor violuri din timpul războiului ; despre familiile monoparentale ; despre relația dintre mamă și fiică; despre Esma, victima unui asemenea viol. Esma trăieşte cu fiica ei Sara, în Grbavica, un cartier sărac din Sarajevo. Aceasta își întreține singură fiica, beneficiind de un mic ajutor de victimă a războiului și de un salariu dintr-un job într-un club de noapte. Când clasa Sarei organizează o excursie, Esma doreşte ca fiica ei să participe la eveniment. Copiii eroilor de război primesc o reducere, nu însă şi Sara. Faptul că ea nu beneficiază de reducere o determină să-și pună noi întrebări în legătură cu tatăl său, despre care nu știe aproape nimic.

Nordrand (1999) – Barbara Albert

Miercuri 8 iulie, în Studioul Horia Bernea, de la 19:00
Durata: 103 min.
Subtitrare în limba engleză.

Austria anului 1995. Partea de nord a Vienei. Început de iarnă. Tineri cu provenienţe culturale din cele mai diverse se întâlnesc în acest cartier deprimant în nordul Vienei: Jasmin şi Tamara se reîntâlnesc într-o clinică pentru întreruperi de sarcină; un soldat care asigură frontiera austriacă de est; un fugar din Bosnia şi un român – un tablou eterogen al capitalei.
Filmul a fost distins – ca prim film austriac – la Festivalul Filmului din Veneţia cu Leul de Aur.

Vollgas (2001) – Sabine Derflinger

Miercuri 8 iulie, în aer liber, de la 21:30
Durata: 96 min.
Subtitrare în limba engleză.

Vollgas povesteşte viaţa chelneriţei Evi, care încearcă fără succes să împace munca cu creşterea micuţei ei fiice. Alcoolul, medicamentele şi excesele nocturne ar trebui să-i creeze o iluzie viabilă.Abia când relaţia cu fetiţa ei scapă de sub control, ea va încerca să-şi schimbe viaţa. Dar poate e deja prea târziu?
Filmul a fost distins cu premiul promoţional Max Ophüls.

Preţ bilet 10 lei sau 7 lei (elevi, studenţi, pensionari)

Leave a reply (we review all comments)