TIFF 2009

  • by

poster tiff 2009

A mai rămas o zi până la începerea celei de-a opta ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.
În scurt timp, Clujul va fi învăluit într-o atmosferă incendiară de sărbătoare marca TIFF. Cinematografele tradiţionale ale festivalului, Republica, Arta, Victoria şi Echinox, dar şi alte locaţii noi precum Cinema City din cadrul Iulius Mall, Taverna, Humanitas, Sala Auditorium (din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai) îşi aşteaptă publicul dornic de filme cu peste 900 de proiecţii.

Marea deschidere a festivalului va avea loc vineri, 29 mai, la ora 19.00, în prezenţa preşedintelui TIFF, Tudor Giurgiu, a directorului artistic Mihai Chirilov şi, nu în ultimul rând, a primarului Cluj-Napoca, Sorin Apostu.
Discursul de deschidere va fi urmat de proiecţia filmului Amintiri din Epoca de Aur, produs şi scris de Cristian Mungiu şi regizat de Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu şi Cristian Mungiu.
Prezentat în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes 2009, filmul a fost foarte bine primit de critică, celebra publicaţie Variety spunând că: tinereţea şi talentul celor 5 regizori ar trebui să spulbere teama că cinematografia românească, care a cunoscut o adevărată explozie, ar fi incapabilă sa abordeze o gamă largă de stiluri.
Toate cele şase povestiri, care însumează 155 de minute, vor fi difuzate în premieră absolută, în prezenţa echipei filmului: Cristian Mungiu, Hanno Hofer, Razvan Mărculescu, Constantin Popescu şi Ioana Uricaru.
Primul weekend al festivalului se anunţă unul spectaculos. Numai timpul îi va împiedica pe cinefili să asiste la toate evenimentele şi surprizele pregătite de organizatori.

Sâmbătă, 30 mai, începând cu ora 11.00, la cinema VICTORIA, nu trebuie ratat filmul eveniment Il Divo, o proiecţie specială în cadrul unei secţiuni noi şi provocatoare, Figuri Politice. Câştigător al Marelui Premiu al Juriului la Cannes 2008, Il Divo, regizat de Paolo Sorrentino, este un portret al legendarului politician italian Giulio Andreotti, fost Prim-Ministru şi senator pe viaţă, ales în 7 legislaturi consecutive ale Parlamentului italian după înfiinţarea acestuia în 1946.
De la ora 17.00, la TIFF Meeting Point (curtea interioară a Muzeului de Artă), publicul festivalier este invitat la dezbaterea Cinema şi Politică, concentrată pe relaţia dintre film, realitate şi politică, ţinându-se cont de temele extrem de actuale pentru societatea românească abordate în Il Divo.
La dezbatere vor participa personalităţi de marcă precum Emil Hurezeanu, Cristian Tudor Popescu, Mona Muscă, Liviu Mihaiu, Tudor Chirilă, Dragoş Bucurenci, Amalia Enache, Răzvan Exarhu, Vasile Dancu şi Alex Leo Şerban.

Ziua de sâmbătă nu se încheie aici. De la ora 20:00, TIFF dă întâlnire clujenilor pe Autostrada Transilvania, la o proiecţie specială, în regim Drive-In, a filmului JCVD, avându-l ca protagonist pe Jean-Claude Van Damme, într-un rol inedit.
Accesul publicului este gratuit şi se va face în limita a 120 de locuri de parcare, în ordinea sosirii.

Tot sâmbătă, de la ora 20.30, la cinema Republica este programată o proiecţie de gală a filmului The Chaser, în prezenţa Excelenţei Sale Dl Choi Ihl- song, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Coreea în România.

Amatorii de artă fotografică nu trebuie să rateze Cuba continuă, expoziţie care poartă semnătura lui Cosmin Bumbuţ (Galeria Muzeului de Artă, 30 mai, ora 13.00) şi 100 de ani de film polonez 1908-2008, o selecţie în ordine cronologică a celor mai importante filme din perioada 1908-2008, alcătuită din fotografii, fragmente de recenzii, dialoguri din filme, comentarii, analize, şi chiar şi versuri (Casa Tranzit, 30 mai, ora 16.00).

O prezenţă specială în festival o prezintă selecţia de scurt metraje marca Future Shorts, găzduită de TIFF. Sâmbătă, 30 mai, de la ora 21.00, la Casa Tranzit din Cluj, Future Shorts a pregătit o sesiune specială de filme scurte.
După proiecţii, atmosfera se va încinge cu un party la care tonul va fi dat de TRG & SEB, doi dintre cei mai cunoscuţi DJ de breakbeat şi drumandbass.

Leave a reply (we review all comments)