Dupa ce anuntam ca vechiul REPUBLIK devine Rekino, iata ca
igloomedia închide revista REPUBLIK
Începând cu luna aprilie a anului 2009, revista REPUBLIK nu va mai apărea pe piață. Contextul global – criza economică, contextul local – criza pieței de publishing românesc. Se dovedește că în vremuri de criză, demersurile originale pierd teren iar cei dezinteresați sunt primii sacrificați. Ne plecăm capul în fața concluziei inevitabile și ne închidem porțile. Pentru cât timp, nu putem estima.
REPUBLIK, revista industriilor creative, fostă revistă de film, muzică și urban, a apărut pe piață în formula originală în 2003. În septembrie 2008, revista a fost preluată de editura igloomedia, sub tutela căreia, împreună cu un nou colectiv editorial, și-a extins conținutul editorial, ajungând să cuprindă pe lângă obișnuitele rubrici de film și muzică și arte vizuale, design, advertising și arhitectură.
“Cred în continuare că există o piață în România pentru reviste ca REPUBLIK, că există un nou public, interesat deja de tot și toate, cu o cultură vizuală supra-dezvoltată, pentru care nu există din nefericire produse editoriale pe măsura așteptărilor și cunoștințelor lor. Un public nișă, e adevărat, dar sub nici o formă de ignorat – și acestui segment se adresa REPUBLIK.
Din păcate, și pentru ei și pentru noi, și în general pentru piața română de publishing, criza economică pare să întoarcă spatele demersurilor ne-mainstream. Nimeni nu regretă mai mult decât noi că așa stau lucrurile. REPUBLIK a apărut pur și simplu într-un moment nepotrivit”, spune Bruno Andreșoiu, director igloomedia.
Între timp, colaboratorii revistei REPUBLIK continuă demersul pornit în print pe blogul revistei – www.publik.ro/blog. Blogul s-a lansat în septembrie anul trecut, o dată cu noul REPUBLIK și a fost conceput ca platformă online pentru industriile creative. Blogul dezbate cele mai recente proiecte, trenduri și evenimente cu un edge de creativitate, din țară și din străinătate.
Editura igloomedia a fost înfiinţată în 2001. În prezent, igloomedia se numără printre cele numai câteva companii editoriale din ţară specializate în arhitectură, design interior şi patrimoniu.
Cel mai cunoscut produs editorial al igloomedia este revista lunară igloohabitat&arhitectură, situată la interferenţa dintre arhitectură, design, patrimoniu, cultură urbană şi artă contemporană.
igloomedia numără în prezent şapte serii editoriale, pe care le diversifică de la an la an: igloopatrimoniu, igloobest, igloopocket, iglooguide, iglooart, iglooprofil şi seria AVPI (Arhitecturi văzute prin igloo).
Hey, oameni buni, spuneti-mi si mie daca stiti de unde pot face rost de reviste mai vechi, din arhiva. M-ar interesa foarte tare sa stiu!!! Multumesc mult
O repet pentru a nu stiu cata oara: Romanul nu stie sa se vanda si nici sa vanda. Asta este cauza pentru care bisnitari vezi numai tigani, turci, arabi sau mai stiu eu ce natie de tuciurii.
Revenind la Republik, asta le-a adus sfarsitul. Marketing=0, Distributie=0. Revista se gasea in prelungirea ghencea spre exemplu, dar in zona mosilor de negasit. Sa nu mai vorbesc de feedack. Am dat 3 mailuri cerand informatii despre cum as putea obtine cateva numere mai vechi si de 1 an jumate nu am primit nici un raspuns.
Cam mandri si aroganti oamenii din staff. Another one bites the dust. Sa vedem care cade urmatoarea 😀
care omagiu? zvonul e ca a murit.
republik s-a stricat de cand s-a rebranduit.pacat. probabil ca urmeaza omagiu.
Publishing online? (doar…)
flacaii de la republik/rekino si damzelele din editorial staff nu stiau cum sta treaba cu lexicu’, ortografia si punctuatia, da’ voiau sa ne elibereze mintile de supt povara necunoasterii si a inculturii pop.
hai, ma lasi. niciodata nu mi-a placut rekino/ republik.
@nu putin ironic intr-adevar, dar e un blog ok 🙂
drum bun si cale batuta celor care mi-au ucis revista preferata! parca faceau misto de vechea redactie ca s-a refugiat in rekino.ro. acum aflu ca si-au tras si ei blog.. ce ironic. ah, crizele astea..
Revista e fost una buna analizata per ansamblu si nu e detail. Eram si eu unul din abonati. Pacat, era un inceput – consider eu, si speram ca in viitor sa “creasca” sau pe intelesul tuturor – sa evolueze. Ideea cu filmul atasat fiecarei editii era una aproape unica pe plan national de asemenea. Pacat..
ma, tu ti’ai mancat un N din pseduonim.
vezi sa nu’ti musti si limba aia de plop.
de acord!
Revista a fost intr-adevar pionier in domeniul media romanesc, pe acel tip de tematica.
Din pacate a fost necitibila pentru cei care doreau continut de calitate, comparabil cu revistele sau siturile internationale.
Cu toata bunovinta si aprecierea fata de un demers original, revista a fost omorata de nivelul editorial execrabil si lipsa continut autorial. Grafica si informatia au fost singurele aspecte laudabile. Continutul critic a fost insa in cea mai mare parte reprezentat de persoane care nu aveau nimic de spus.
Dar asta e o problema generala a spatiului media din Romania. Nimeni nu investeste in autori de continut (adica selectie, training si stimulare).