Serban Savu – In spatele zidurilor

  • by

serban savu

Serban Savu
IN SPATELE ZIDURILOR
vernisaj 8 aprilie, ora 19-21

Artistul Serban Savu prezinta pentru prima data lucrari realizate intr-un alt mediu decat cel al picturii in cadrul expozitiei sale “In spatele zidurilor” de la Laika Cluj. Cele doua mozaicuri expuse sunt diferite intre ele, dar complementare. Unul este de dimensiuni reduse (“Soseaua de centura” – 33×50 cm) si reprezinta o prostituata la sosea, iar cel de-al doilea (“Protectia muncii” – 144×180 cm), un muncitor din zilele noastre care sparge pavajul cu un ciocan pneumatic.
Referintele la istoria artei, respectiv la mozaicurile din perioada romana (“Soseaua de centura”) si la cele din perioada comunista (“Protectia muncii”) sunt evidente. Insa cele doua lucrari nu sunt mozaicuri murale sau pavimentale, nu au functie decorativa si nu sunt destinate spatiului exterior, ci sunt doua “mozaicuri obiect” destinate spatiului interior.
Ambele mozaicuri reprezinta antieroi, personaje de la marginea societatii, acel “om nou” produs in laboratoarele ideologice ale unui proiect istoric esuat. Sunt personaje care isi cauta rostul intr-un peisaj in plina transformare. Sunt oameni fara chip, fara identitate, emblematici pentru o categorie sociala hibrid.
Ca punct de plecare, tehnica mozaicului pe care o foloseste Serban Savu este de inspiratie clasica (romano-bizantina), insa rezultatul este o imagine care are o nota digitala, e o imagine descompusa in culorile de baza dupa principii informatice.

Leave a reply (we review all comments)