Viata de dupa viata – Wojciech Wilczyk

  • by

polonez

Vernisajul expozitiei de fotografie „Viata de dupa viata” de Wojciech Wilczyk

Vineri, 27.03., ora 18.00, Galeria UNA, str. G-ral Budisteanu nr. 10, Bucuresti

Artistul polonez *Wojciech Wilczyk* (n.1961, Cracovia), membru al Uniunii Artistilor Fotografi din Polonia, fotografiaza din anul 1988. In cadrul expozitiei, intitulata “Viata de dupa viata”, pot fi vizionate 40 de fotografii si un video. Fotografiile surprind imagini de caroserii de masini transformate (dupa ce au fost folosite) in panouri publicitare, in straturi de flori si alte elemente decorative. Introducerea in peisaj a unor astfel de obiecte nu tocmai estetice revolutioneaza cotidianul, socheaza prin absurditatea prezentei lor in spatiul realitatii.

*Wojciech Wilczyk*
A studiat filologia polona la Universitatea Jagiellona (absolvent in 1986).
Este autorul unor eseuri si texte critice pe tema artelor plastice si fotografiei, publicate in „Tygodnik Powszechny”, „Gazeta Wyborcza”, „Gazeta Antykwaryczna”, „FA-art”, „Opcja”, „fotoTAPETY” si „Obieg”.
Intre anii 1999-2003 a realizat proiectul intitulat „Silezia in alb-negru”, inregistrand schimbarile produse in zonele postindustriale din Silezia Superioara.
Intre anii 2003-2006 a creat in paralel 2 cicluri de fotografii: „Viata de dupa viata” (fotografii color) si „Postindustrial” (fotografii alb-negru), ultimul avand ca tema cladirile industriale inchise, cazute in ruina din Polonia si Germania.
In septembrie 2006 a inceput sa lucreze la proiectul intitulat „Nu exista ochi fara vina” care, pe baza arhitecturii edificiilor de cult, patrunde in zona memoriei vizuale ce retine vecinii evrei de odinioara. Finalizarea proiectului presupune realizarea a aprox. 5800 de cadre, din care au fost alese 307 de fotografii reprezentand sinagogi, case de invatatura (Beit HaMidrash) si case de rugaciune pastrate pe terenul Poloniei de azi.
Artistul a fost bursier al Ministerului Culturii si Patrimoniului National (2001) si al Ministerului Culturii (2005).

Ma multe informatii pe http://www.wilczykphoto.com

Curatorul expozitiei este *Adam Mazur *(Centrul de Arta Contemporana Zamek Ujazdowski din Varsovia).

Expozitia va fi deschisa publicului pana la *16.04.2009*.

Leave a reply (we review all comments)