Silaghi Leonardo

  • by

silaghi leonardo laika cluj

Silaghi Leonardo
Vernisaj 13 martie, 2009, ora 18-21

Noul spatiu Laika din Cluj este inaugurat de artistul Silaghi Leonardo (n. 1987, Satu Mare) care ne propune o expozitie de pictura de mari dimensiuni. Expozitia contine trei picturi, toate identice ca marime: 180×300 cm.

Modul in care Silaghi Leonardo isi construieste imaginile este unul aparent contradictoriu. Artistul porneste ca sursa de inspiratie de la imagini fotografice alb-negru care ii suscita doar un interes estetic, formal, continutul acestora neinteresandu-l catusi de putin. Fiind in esenta un artist abstract, gestual, aparent expresionist, Silaghi Leonardo capteaza energia imaginii si o transpune pe panza cu gesturi largi, directe, fara reveniri, doar in alb, negru si griurile aferente, pentru a pastra puritatea actului pictural, pentru a fi mai direct, mai clar. Dar rezultatul actiunii sale nu este neaparat o pictura abstracta, ci una la limita abstractului cu figurativul. Se disting siluete, caroserii de masini dezmembrate sau camioane din vremea primului razboi mondial. Imaginile sunt doar sugerate, lasand privitorul sa isi imagineze restul scenei.
Demersul artistic este insa important in picturile lui Silaghi Leonardo, modul in care porneste de la realitatea fotografica si o distileaza prin abstractiune, ajungand in final la o imagine ambigua, dar coerenta, important este jocul complicat pe care artistul il face cu lejeritate, intre abstractiune si figuratie.

Laika este un artist-run space deschis in 2008 in Cluj si Bucuresti care urmareste sa promoveze artisti contemporani emergenti, dar in egala masura proiecte atipice ale unor artisti deja cunoscuti pe scena artistica internationala.

LAIKA
Cluj-Napoca, str. Pitesti nr. 12, ap. 3

Leave a reply (we review all comments)