Drepturile fotografilor


O analiza juridica in format video a Drepturilor fotografilor realizata de Goga Aurelian Liviu.
O lamurire a intrebarilor ridicate in 2 posturi recente:
Politia abuzeaza (despre cazul tanarului din Targoviste care a pozat masina Politiei parcata in statia de autobuz)
Fotografiatul in Bucuresti: paznici, probleme si dialoguri (despre ce ai voie sa fotografiezi in spatiul public)

5 thoughts on “Drepturile fotografilor”

  1. Pingback: Cum să faci fotografii de călătorie mai reuşite | călătorul digital 2.0

  2. Daniel Buzdugan are acordul celor care le fac farsa. De fapt le pune in fata un act prin care acestia isi asuma toata mizeria cauzata de aceasta actiune.

  3. Pingback: Cum să faci fotografii de călătorie mai reuşite | Ghid Turistic Digital 2.0color: #006400;

  4. bun dupa cum zice el inseamna ca ii trebuie acord pentru pozele din slide ul ala. si Daniel Buzdugan cand ii inregistreza pe fraieri… ar trebuie deci aia sa dea in scris ca sunt de acord sa ii difuzeze nu?

  5. Ce plictisitor. In fine, Gogule, te cam inseli, mai informeaza-te si la mai inaintare cu legile exacte care reglementeaza fotografierea.

    Unul din lucrurile gresite e cel cu pozarea unei opere de arta si afisarea ei undeva. Daca eu fac asta si o pun pe flickr de exemplu, nu am facut nimic gresit caci nu am scopul de a o vinde.

    Oricum, multe probleme cu pozele sunt pur logice iar altele se leaga putin de cateva interdictii rare.

    De exemplu, Legea 585/2002, Cap.V, Art. 188: “Obiectivele, zonele şi locurile în care fotografierea, filmarea, cartografierea sau executarea de lucrări de arte plastice se efectuează numai cu autorizare vor fi marcate cu indicatoare de interdicţie în acest sens, care vor fi instalate prin grija instituţiilor cărora le aparţin, cu avizul de specialitate al organelor administraţiei publice locale

    Alta lege aparuta in cazuri mai deosebite e 8/1996, legea Dreptului de Autor. Portretele tin de logica: daca eu apar in poza aia nu e logic sa mi se ceara permisiunea pentru afisare undeva? Daca m-a mancat sa semnez undeva ca sunt de acord, intram in alte discutii…

    Dar am zis mai sus ca eu pot sa postez pe galerie poza lui de exemplu daca nu prezinta un personaj anume. De ce? Ca o fac in scop informativ. Pot sa-i reproduc opera. Vezi la 8/1996, Cap.VI (limitele exercitarii dreptului de autor).

    De exemplu: Art. 33: (1) Sunt permise, fara consimtamantul autorului si fara plata vreunei remuneratii, urmatoarele utilizari ale unei opere aduse anterior la cunostinta publica, cu conditia ca acestea sa fie conforme bunelor uzante, sa nu contravina exploatarii normale a operei si sa nu il prejudicieze pe autor sau pe titularii drepturilor de exploatare:

    sarim la punctul g: reproducerea, difuzarea sau comunicarea catre public a operelor in cadrul informatiilor privind evenimentele de actualitate, dar numai in masura justificata de scopul informatiei;

    Simplu, nu? Inca unul: Art.34:

    (1) Nu constituie o incalcare a dreptului de autor, in sensul prezentei legi, reproducerea unei opere fara consimtamantul autorului, pentru uz personal sau pentru cercul normal al unei familii, cu conditia ca opera sa fi fost adusa anterior la cunostinta publica, iar reproducerea sa nu contravina exploatarii normale a operei si sa nu il prejudicieze pe autor sau pe titularul drepturilor de exploatare.

    Logic, nu?

Leave a reply (we review all comments)