Propunere: Bancnote noi pentru leu

bancnota noua 1 leu

Brandingul creste valoarea banilor
2009-02-09

Un proiect independent propune imaginatie si idei pe bancnotele romanesti

Sorin Axinte, Daniel Gavrila, Ramona Sima, Sorin Tranca si Bojan Spasic lanseaza in discutie publica Valorile neobservate din mainile noastre, un proiect care reconfigureaza bancnotele romanesti astfel incat ele sa reflecte aspiratii nationale, mai relevante decat realitatea imediata.

Proiectul este accesibil online la www.transforma.info.ro incepand cu 2 februarie 2009. Este primul proiect de branding cu impact social pe care il propun cei cinci si una din putinele initiative private din Romania care deschide o discutie publica pe o tema aparent rezervata statului.

Romania este in avangarda

Valorile neobservate din mainile noastre ofera doua solutii creativ-strategice pentru a contracara atitudinile uneori auto-distructive ale romanilor: una clasica, Romania in avangarda, in care personalitatile sunt embleme ale valorii, si una mai putin conventionala, Ieri si Azi, pentru Maine, in care elemente de arhitectura ilustreaza prezentul, realitatea si concretul in sinergie cu personaje de basm, care fac legatura cu domeniul imaginatiei si al aspirationalului.

Este o idee care a aparut in urma intrebarilor pe care ni le punem, este o solutie realista si fezabila cu scopul de a transforma si imbunatati lumea in care traim“, declara Daniel Gavrila, unul dintre initiatori. “Noi suntem gata sa punem la bataie competente strategice si creative pentru realizarea unor astfel de proiecte, daca cei responsabili se arata interesati. Dar obiectivul nostru este in primul rand de a deschide discutia despre acele lucruri care pot primi o noua valoare pentru societate prin branding sau rebranding“, mai spune Gavrila.

Banii comunica

Proiectul a pornit de la constatarea ca folosim banii fara sa ne gandim cum arata si ce spun ei despre noi. Totusi banii sunt unul dintre primele lucruri care comunica despre natiunea care ii foloseste. in fine, ca obiect, ei sunt un produs si o declaratie voluntara, nu un dat predefinit si greu modificabil, precum peisajul sau trasaturile fizice. Prin urmare, proiectul Valorile neobservate din mainile noastre propune nu neaparat un nou design al bancnotelor, cat mai ales o noua optica asupra lor, care sa ne inspire si care sa vorbeasca despre aspiratii, nevoi si chiar virtuti. Noul Leu transmite viziunea celor cinci strategi si creativi despre viitor; este progresist, optimist, inteligent; este modern, conceptual, colorat, estetic. In acelasi timp, este practic si sigur, plin de semnificatii, sincer, valoros.

Proiectul Valorile neobservate din mainile noastre demonstreaza ca bancnotele pot fi ele insele niste obiecte de valoare in mainile si in portofelele noastre.

UPDATE: mai jos aveti alternativa:

16 thoughts on “Propunere: Bancnote noi pentru leu”

 1. arata foarte bine..ideea e super..are dreptate si none cu zgandaritul creierasului doar doar o misca si el, DAR..economic vorbind nu prea imi convine sa se tipareasca iar bani…tiparirea banilor este o afacere in sine, costa foarte mult sa tiparesti bani si costul il suporta statul roman adica tot noi…

 2. niste gunoaie lipsite de orice noima. friends, gasiti-va niste musterii seriosi si terminati cu timpeniile. si acordati-va si voi sloganul ala imbecil, ‘lumea e idei’.

 3. Nu stiu cui i-a venit ideea de a schimba aceste bacnote, dar reprezentarea lor intr-o noua forma si gandite pe principiile romanesti, cu un design nou si proaspat, arata ca intr-adevar cineva ( si acela putem fi oricare dintre noi, asta daca ne-am dori sa ne folosim creierul putin mai mult decat facem de obicei:) gandeste de la un nivel mic si ajungand la un nivel mare. Multumim frumos pt ideile foarte bune, dar din pacate cu asemena guvernanti incuiati si pusi pe capatuiala aceste minunate bancnote nu vor ajunge in mainile noastre si in mainile celor din afara tarii, sa fie apreciate…

 4. sunt varza. pe bancnota de un leu apare in imagine un outdoor. ilustratiile sunt de manual de scoala; noutatea vine la alea care sunt pe portrait. poate si portofelele ar trebui regandite putin, sa faca sens.

 5. desi nu sunt in domeniu dizainului, nu sunt impresionat :D. proiectul mi se pare *interesant* executia la fel, but do we really need it?

  [i]este o solutie realista si fezabila cu scopul de a transforma si imbunatati lumea in care traim[/i]

  O RLY?

 6. nu o sa schimbe nimeni bancnotele ca in 2011 intra euro…so adio…cat despre desenele astea sunt cel putin jalnice pt o bancnota ce ar reprezenta o tara.Sunt prea avangardiste,ar arata bine la o expozitie de arta dar nu pe bani…

 7. concept si executie foarte OK, probabil ca nu vor fi implementate ca nimanui nu-i pasa, dar de ce n-au diacritice? sa fie mai international – vezi romania vs românia?

 8. In sfarsit o alegere buna a personalitatilor. Ma refer la cea de sus, nu gluma(comico-tragica) de la sfarsit. Imi place ca sunt oameni care au imbogatit planeta, nu numai Romania.
  Dar probabil ca nu meritam un Eliade pe bancnota de 100 lei. Societatea in care traim azi parca il cere pe Caragiale pe bancnota de un milion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.