Incepand din 1 februarie 2009, Radio Alternativ va trece exclusiv in sistem podcast, urmand sa inchida emisia in program live streaming. Recunoscut ca un post de radio in primul rand muzical, Radio Alternativ si-a confirmat existenta ca alternativa la mainstream-ul romanesc inca din 2006, prin transmisii live de la evenimente muzicale sau de pe scena artei contemporane. Artistii independenti din Romania au fost incurajati sa isi prezinte produsul aici, iar oameni cu o experienta bogata in programe si emisiuni radio au ales statutul de simpli voluntari pentru a putea avea libertatea muzicala si editoriala. Lipsa unui spatiu ne-a facut sa existam exclusiv virtual, multe din reusitele noastre cu care ne mandrim azi fiind rezultatul vointei voluntarilor care au lucrat aici.
In primii doi ani si ceva de viata Radio Alternativ a adus in programele sale oameni ca: DJ Vasile & Matze (Zona Libera), Lucian Boariu (Plub), Florin Marika (Selectro), Teo Tita (Soundgarden Café), SunetedinSubsol (Hades Records), Lucian Stefanescu (redactor Radio Europa Libera – Dictionar de Sunete Rare), Maca (Living Room), Vlad Stoian (Audio Solar), Hefe (Violetza Domestica), Degro (Bristol Noise), George Onofrei (Suplimentul de Cultura), Dragos Rusu (Beatfactor). Am strans colaborari si parteneriate cu: Radio FMR – Toulouse (post de radio studentesc din Franta), BBC Romania (pentru Radio Alternativ “Radioul Verde” de la FanFest Rosia Montana 2007), Radio Europa Libera (pentru reluarea seriei “Metronom” cu Cornel Chiriac, exclusiv la Radio Alternativ), Cross Radio (program in limba engleza realizat in colaborare cu 10 posturi de radio din Europa Centrala si de Est), Expirat Club din Bucuresti (transmisiuni de concerte live – OCS, Suie Paparude, Butterflies in My Stomach, s.a.m.d.), Orange Concept Store, Teatrul Desant (transmisii live workshop & ateliere culturale), Revista Sunete (Targul de Muzica), Rokolectiv (2007), Suplimetul de Cultura (pentru emisiunea saptamanala “Suplimentul de Cultura la Alternativ”), Centrul National de Dans Bucuresti. Radio Alternativ a participat in decembrie 2008 alaturi de alte 200 de posturi de radio din strainatate, la Ziua Internationala a Migrantului. Din decembrie 2008, Radio Alternativ este singurul post de radio comunitar din Romania, proiect al unei asociatii non-profit (Asociatia Alternativ), recunoscut la nivel mondial de AMARC (Asociatia Mondiala a Posturilor de Radio Comunitare).
“Poate si din aceasta cauza am ales sa ne implicam mai mult in viata comunitatii, astfel ca programele noastre sa nu mai fie limitate doar la internet. In acelasi timp Radio Alternativ va genera mai mult continut pe care oricine il poata asculta oricand pe platforma noastra podcast. Stim ca aceasta decizie va afecta parte din ascultatorii de Radio Alternativ, oameni cu care ne cultivam gusturile muzicale impreuna. Ne exprimam parerea de rau in acest caz, asta si pentru ca prin disparitia Radio Alternativ (streaming), Romania nu mai are o adevarata alternativa muzicala la ce se promoveaza azi in tara noastra, atat in FM cat si Online. Nu putem decat sa multumim tuturor celor care ne-au incurajat in acest timp si pe care ii rugam sa ramana alaturi de noi si in urmatoarea etapa, vizitand si ascultat Radio Alternativ prin site-ul www.radioalternativ.ro.” – Valentin Panduru
Radio Alternativ se mai poate inca asculta in live streaming la viteza de 80 kbps (mp3), la adresa: http://radioalternativ.serverroom.us:7166/listen.pls, si la viteza de 64kbps (aac), la adresa: http://radioalternativ.serverroom.us:7168/listen.pls.
Reactia ascultatorilor Radio Alternativ fata de posibilitatea de a renunta la emisia live streaming se gaseste aici: http://alternativro.ning.com/forum/topics/cum-ar-fi-viata-fara-radio.