Idei mici pentru un oras mare

  • by

Idei mici pentru un oras mare

11 birouri de arhitectura tinere au conceput 16 proiecte low-cost pentru imbunatatirea spatiilor publice din Bucuresti si alte orase din tara.

Cele 16 propuneri sunt prezentate in cadrul expozitiei Idei mici pentru un oras mare de la Muzeul taranului Roman, expozitie ce poate fi vizitata in cadrul Bienalei de Arhitectura Bucuresti 2008, pana la data de 1 decembrie. Acestea se pot pune in practica fara mari eforturi financiare, datorita viziunii unui grup de arhitecti si teoreticieni care propun autoritatilor publice si publicului larg o altfel de abordare a spatiului public.

Pentru a convinge administratia sa inceapa implementarea acestor idei cat mai repede, initiatorii proiectului Idei mici pentru un oras mare au expus proiectele prin intermediul unei platforme online, incercand astfel sa adune cat mai multe semnaturi si entuziasm public. Va rugam sa votati proiectele care va plac si pe care doriti sa le sustineti pe site-ul Arhitectura.

Constantin Goagea, unul dintre initiatorii proiectului si director al revistei Arhitectura, afirma ca “avem idei mici in ceea ce priveste costurile, cu care am putea imbunatati viata unei comunitati, a unui loc, a unei situatii urbane. Deci fara mari bugete, fara demolari excesive, fara constructii de mare amploare, dar cu o tinta precisa si bine precizata, putem face viata oraselor noastre suportabila. Vorbim din nou de spatiul public, de blocurile comuniste, de strazi ticsite de masini, de monumente sau de gradini, de tot ce ne doare pe noi cel mai tare.”

Proiectele din cadrul expozitiei Idei mici pentru un oras mare sunt grupate pe teme simple si sunt un raspuns imediat la micile si marile urgente din Bucuresti si din alte cateva orase din tara, iar unele au un caracter universal valabil, ele putand fi aplicate oriunde. Unele sunt proiecte de arhitectura sau de amenajare urbana, altele sunt design de mobilier urban. Conform viziunii initiatorilor proiectului, “unele ar putea avea o viata lunga, iar altora le prezicem o existenta efemera, pentru ca speram sincer ca problemele carora le venim in intampinare sa dispara. Important este sa incepem de undeva, dintr-un colt mic sau poate deodata cu mai multe idei.”

Tags:

Leave a reply (we review all comments)