Arte Martiale

arte-martiale

Cu mainile pe arte:
Colectii si colectionari de arta contemporana la “Arte Martiale”

Marti, 30 septembrie 2008, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru 38, sector 1 Bucuresti), prima etapa din sezonul de toamna a programului Arte Martiale este consacrata colectiilor si colectionarilor de arta contemporana. Publicul este invitat la o intalnire cu colectionarii de arta Sorin Costina, Alexandra Gatej, Maria Parvutoiu si Vasile Petrovici.

Artele Martiale ataca, in luna septembrie, din alt unghi. Dupa dezbaterile despre arta contemporana cu artistii, galeristii si cu achizitorii institutionali de arta, acum sunt luati la bani marunti cei care platesc pentru a detine ceea ce altii doar privesc. Ne priveste oare pe noi, „altii“, ce si de ce colectioneaza cei care platesc?

Cine ia tabloul acasa? De ce? Cum? De ce nu noi, ci el sau ea? Trecerea unei opere in spatiul privat al colectionarului ne priveaza pe noi, publicul, de acea opera? Cate privatiuni din partea colectionarului sunt necesare pentru a pune mana pe o opera de arta? Este spiritul de colectionar o vocatie, o fixatie, o investitie sau un simplu ecuson social? Comporta sacrificii sau doar beneficii? Artistii si galeristii cresc colectionari in jurul lor sau colectionarii cultiva galeristi si artisti? Cat prinde o colectie din spiritul timpului si cat din cel al colectionarului sau doar din cel al peretilor casei sale? In istoria moderna a Romaniei, mari colectii au nascut muzee. Sunt printre colectionarii de astazi fondatori de viitoare muzee?

Daca pana acum, la Artele Martiale a fost vizata arta ca problema de dezbatere publica, de teme, teze, provocari, obsesii creatoare, bugete si proiecte, acum, publicul este chemat sa se alature “indiscretiei” fata de latura cea mai discreta a artei, si anume folosinta privata a operei.

1 thought on “Arte Martiale”

Leave a reply (we review all comments)